Voivatko yrittäjät perustaa osuuskunnan?

Jaa artikkeli

Kyllä voivat. Yrittäjä ja tai yritys voi hyvin olla osuuskunnan jäsen. Tällaisia osuuskuntia kutsutaan yrittäjäosuuskunniksi. Yrittäjät omistavat ja hallinnoivat osuuskuntaa tasavertaisin periaattein. Yrittäjäosuuskunnassa tavoitellaan jotain erityistä hyötyä, esimerkiksi yhteismarkkinointi, yhteinen brändi, edulliset palvelut jäsenille tai parempi neuvotteluasema suhteessa asiakkaaseen. Yrittäjät voivat järjestää osuuskunnan avulla itselleen tukipalveluita, kuten taloushallinto, koulutus tai yhteiset toimitilat.

Yrittäjäosuuskunnan yksi selkeä etu on se, että osuuskunta hoitaa asioita jäsenensä puolesta, jolloin yrittäjän ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Näin säästetään rahaa ja voidaan esimerkiksi sopia varahenkilöjärjestelyistä sairastapausten tai muiden poikkeustilanteiden varalta.

Yrittäjäosuuskuntia käytetään liian vähän suhteessa niiden mahdollisuuksiin. Ne sopivat hyvin sellaisille yritysverkostoille, joissa yrittäjien tavoitteet ovat samantyyppiset. Yhteisyrittäjyys kiinnostaa tutkimusten perusteella myös nuoria ja koulutettuja aikuisia. Osuuskunta edustaa yhteisyrittäjyyttä ja antaa valmiin alustan, jossa yrittämistä voidaan yhdessä harjoittaa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ajankohtainen aihe ovat sosiaalipalveluiden järjestäminen ja tuottaminen, myös IT-alalle on syntynyt yrittäjien osuuskuntia. Maatilojen koneosuuskunnat mahdollistavat tasokkaat työkoneet kaikkien jäsenten käyttöön.

Avatar photo

Kari Huhtala

Kirjoittaja työskentelee Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon osuustoimintajohtajana.

Lue myös

Left Menu Icon
Right Menu Icon