HKScan tutki: Suomessa syödään kesällä lähes miljoona grillimakkaraa joka päivä

Sankasta lumisateesta huolimatta HKScan julisti tänään grillikesän avatuksi Helsingin olympiastadionilla. HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan grillimakkarat ovat suosituinta grillattavaa. 

Teksti Riku-Matti Akkanen | Kuva HKScan
Jaa artikkeli

Suomessa syödään kesällä joka päivä keskimäärin lähes miljoona grillimakkaraa. Haastatelluista 64 prosenttia grillaa kesällä lihaisia, niin sanottuja A-luokan grillimakkaroita.

Perusgrillimakkaroita grilliinsä valitsee kesän aikana hiukan useampi kuin joka toinen (57 %).

”Maustetuista grillimakkaroista ylivoimaisesti suosituimpia ovat erilaiset juustomakkarat. Juustot tuovat makkaraan mehevyyttä, täyteläisyyttä ja ne pyöristävät sopivasti mausteistenkin makkaroiden makua. Tänä kesänä kolme neljästä kesän uusista grillimakkaroistamme on maustettu juustolla”, kertoo lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanilta.

Yksi makkaroista on keittiömestari ja ravintoloitsija Kape Aihisen käsialaa, HK Maakarit Kapen Pikkusen Parempi Chorizo. 

”Kun sain tehtäväksi luoda uuden grillimakkaran ja työhön aivan vapaat kädet, niin valitsin reseptiin kaksi suosikkiraaka-ainettani: espanjalaista alkuperää olevan klassisen chorizon ja pitkään kypsytetyn parmesan-juuston, joka antaa makkaraan mehevän ja pehmeän maun. Lopputuloksesta olen ylpeä”, kertoo Aihinen.

”Maustetuista grillimakkaroista ylivoimaisesti suosituimpia ovat erilaiset juustomakkarat.”

Broileri on grillilihojen ykkönen 

Broileri on edelleen suosituinta grillattavaa lihaa valttinaan nopea kypsyminen.  Grillilihojen kakkosena on porsaanliha ja kolmospaikalla on naudanliha. 
 
”Broilerin-, porsaan- ja naudanlihoissa nousussa ovat mehevät ja omissa ryhmissään edullisemmat lihat, kuten porsaan kassler eli niska, broilerin paistileike eli luuton reisipala sekä naudan entrecote, joka on ulkofileen jatkeen rasvaisempi osa. Broilerin- ja porsaanliha ostetaan mieluiten valmiiksi maustettuna. Naudanlihan maustaminen on tutumpaa puuhaa, sillä kotikokeista 40 prosenttia haluaa maustaa sen itse”, kertoo HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.

”Broilerin- ja porsaanliha ostetaan mieluiten valmiiksi maustettuna.”

Grillaaminen mielletään usein hiukan epäterveelliseksi, mutta sitä se ei välttämättä ole.

Myös grilliateria kannattaa koostaa lautasmallin mukaisesti: puolet kasviksia, neljännes lihaa tai muuta proteiinia ja neljännes esimerkiksi uusia perunoita. 
 
”Kesä on loistavaa tuoreiden kasvisten aikaa. Varaa grillin viereen kulhollinen kukkakaalin nuppuja, tuoreita herneitä, porkkanoita, kirsikkatomaatteja tai muita satokauden kasviksia”, sanoo HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.

Nimi vaihtuu, brändit säilyvät

Kesään mennessä myös HKScan kokee muodonmuutoksen. Myytyään Ruotsin liiketoimintonsa maaliskuun 2024 lopussa HKScan päätti muuttaa yhtiön toiminimen HKFoods Oyj:ksi.

”HKFoods -nimi jatkaa yhtiön perinteitä.”

Yhtiön uusi nimi, logo, verkkosivusto-osoite ja sähköpostiosoite otetaan käyttöön vaiheittain toukokuusta alkaen nimen kaupparekisteriin rekisteröinnin jälkeen.

”HKFoods -nimi jatkaa yhtiön perinteitä ja siinä näkyy yksi yhtiön keskeisistä kuluttajabrändeistä yhdessä yhtiön toimialan ja strategiaviittauksen kanssa. Jatkamme strategista matkaamme monipuoliseksi ruokataloksi. HKFoods on perustaltaan vahvasti suomalainen, mutta kansainvälisesti toimiva”, kertoi toimitusjohtaja Juha Ruohola aiemmin huhtikuussa.

Toiminimimuutoksella ei ole vaikutusta yhtiön ikonisiin kuluttajabrändeihin, joita Suomessa ovat HK, Kariniemen ja Via sekä Tanskassa Rose.

HKScanin viestintäpäällikkö Meri Rajaniemi ja Kape Aihinen kertoivat kesän grilliuutuuksista. Kuva Riku-Matti Akkanen

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon