Miksi pienenkin osuuskunnan kannattaa kiinnostua työsuojelusta?

Jaa artikkeli

Työsuojelun tarkoitus on huolehtia, että työpaikalla on turvallista ja terveellistä tehdä työtä. Jos kuitenkin haluaa tarkemmin perehtyä työsuojeluun, niin aiheen laajuus saattaa yllättää. Pelkästään juridisesta näkökulmasta tarkasteltuna työsuojeluun ja -turvallisuuteen liittyy sellainen pykäläviidakko, jota ei kertaistumalta oteta haltuun. Lakeja ja asetuksia on nimittäin yli sata, joskaan niistä kaikki eivät kosketa jokaista työyhteisöä. Onneksi.

Ei työsuojelu ole silti ainoastaan velvoittavia pykäliä. Siihen satsaaminen on myös liiketoiminnan näkökulmasta kannattavaa. Lähtökohtaisesti toimenpiteet ovat ennaltaehkäiseviä ja työhyvinvoinnin edistämiseen tähtääviä. Kun sairauspoissaolot ja työtapaturmat vähenevät, työn tuottavuuskin paranee. Aluehallintoviraston mukaan työturvallisuus on jopa yksi tuottavuuden tärkeimmistä tekijöistä.

Toimenpiteet kohentavat henkilöstön hyvinvointia, mutta näkyvät parhaimmillaan myös viivan alla vähentyneinä kuluina. Riittävä perehdytys sekä esimerkiksi koneiden ja työvälineiden oikeanlainen ja turvallinen käyttö pidentävät niiden käyttöikiä ja pienentävät huoltokuluja. Laiminlyöntien seuraukset jokainen osaa arvata.

Sanomattakin lienee selvää, että työturvallisuuteen liittyvät puutteet ovat myös suuri maineriski. Jos aihe kiinnostaa enemmän, etsiydy Pellervon Youtube-kanavalle ja katso Työterveys ja työsuojelu pienosuuskunnassa -webinaari! Siinä näkemyksiään valottavat muun muassa työsuojelun ja -terveyshuollon asiantuntijat. Osuuskuntien näkökulmasta teemaa kommentoi Viittomakielialan Osuuskunta Vian toimitusjohtaja Raija Roslöf.

Kirjoittaja on Pellervon talous- ja henkilöstöpäällikkö.

Avatar photo

Aleksi Harmokivi

Lue myös

Left Menu Icon
Right Menu Icon