Juha Luomalan arvio pankkifuusioista toteutui

Etelä-Pirkanmaan OP syntyi, kun Akaan, Urjalan ja Valkeakosken Osuuspankit fuusioituivat syyskuussa 2019. Kohta viisi vuotta toimineen pankin kasvuluvut ovat kärkitasoa OP Ryhmässä.

Teksti Riku-Matti Akkanen | Kuvat Etelä-Pirkanmaan OP
Jaa artikkeli

Vaikka Etelä-Pirkanmaan OP:n toimialueen asukasluku ei ole kasvanut, ovat pankin kasvuluvut nousujohteisia. Ansaintatase on kasvanut 270 miljoonaa euroa 1,37 miljardiin. Lainakanta on kasvanut yli sata miljoonaa ja talletuskanta 124 miljoonaa.

Pankki on kasvanut lähes OP Ryhmän mediaanipankin ansaintataseen verran. Hyvän tuloskunnon ja kasvun ansiosta pankin tehokkuutta kuvaava kulut/tuotot suhdeluku on parantunut 70,1 prosentista 40,2 prosenttiin.

Etelä-Pirkanmaan OP:n omien varojen määrä on sekin noussut 99 miljoonasta eurosta 126,7 miljoonaan. Sen myötä pankin vakavaraisuus (37.7 prosenttia) on parantunut.

”Yksin emme olisi pärjänneet.”

Mainittakoon, että OT-lehden Suomen parhaiden osuuspankkien vertailussa Etelä-Pirkanmaan OP on pokannut vuosien aikana kaksi ykköstilaa ja yhden pronssin.

Kehitykseen on tyytyväinen myös Etelä-Pirkanmaan OP:n toimitusjohtaja Juha Luomala.

”Olen kysynyt usein hallinnolta ja henkilökunnalta, kannattiko yhteistyön aloittaminen vai haluaisitteko palata vanhaan. Vastaukset ovat olleet yksiselitteisiä. Yksin emme olisi pärjänneet ja kolmen pankin yhteistyö toimii erinomaisesti”, Juha Luomala sanoo ja jatkaa:

”Pankkimme näkyy aktiivisesti koko toimialueella eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Sekä asiakas- että henkilöstötyytyväisyys ovat kiitettävällä tasolla.”

Juha Luomalan mukaan Etelä-Pirkanmaan OP:n on ollut helppo saada osaavia työntekijöitä ja myös hallintohenkilöitä.

Pankki kerää osaajia

”Etelä-Pirkanmaan OP:n hallitus ja henkilökunta hitsaantuivat nopeasti yhteen. Tähän on vaikuttanut se, että toimihenkilöillä on mahdollisuus liikkua eri konttoreiden välillä ja myös pankin hallinnon kokouksia pidetään vuorottain eri konttoreissa.”

Luomalan mukaan pankkiin on ollut helppo saada osaavia työntekijöitä ja myös hallintohenkilöitä. Tähän vaikuttaa myös 30 minuutin ajomatkan päässä olevan Tampereen vahva kehitys ja kasvu. Työntekijöitä Etelä-Pirkanmaan OP:ssa on tällä hetkellä 39.

Pankki on palkannut riskienhallintaan ja luottohallintoon sekä asiantuntijatehtäviin viisi uutta työntekijöitä alkuvuoden aikana. Luomala sanookin pankin kykenevän järjestämään kaikki EKP:n edellyttämät toiminnot nyt ja tulevaisuudessa.

”Hallitus ja henkilökunta hitsaantuivat nopeasti yhteen.”

Maaseudun reikäleipäpankit

OT-lehden haastattelussa vuonna 2019 Juha Luomala kertoi näkemyksistään tuolloin uudesta pankista ja ajatuksia sen tulevaisuuden suhteen.

”Kerroin tuolloin, että pieniä pankkeja yhdistyy, ja suurten alueellisten pankkien ympärille muodostuu niin sanottuja reikäleipäpankkeja. Näin maaseutupankit hoitavat perustehtäväänsä ja kaupunkipankit pysyvät alueella, jonka ne tuntevat. Sain silloin hymyilyä ja kritiikkiä monesta suuresta pankista. Nyt kun aikaa on kulunut, ennusteeni näyttää toteutuneen”, Luomala muistuttaa.

”Sain silloin hymyilyä ja kritiikkiä monesta suuresta pankista.”

Viimeisin uutinen fuusioista tuli keskiviikkona, jolloin julkistettiin OP Jämsän (Orivesi, Mänttä, Keuruu) ja OP Pohjois-Hämeen yhdistymisaie. Uuden pankin nimeksi tulisi OP Ylä-Häme.

Jos pankkien edustajistot hyväksyvät fuusion määräenemmistöillä, fuusio astuu voimaan vappuna 2025. Kummankin pankin hallitus päättää erikseen yhdistymisesityksestä, joka viedään pankkien edustajistojen kokouksiin elokuussa.

Viime vuosina Pirkanmaalle on Luomalan mukaan syntynyt pienten pankkien fuusioista vahvoja pankkeja suuren aluepankki Tampereen Seudun Osuuspankin ympärille.

Fuusiohuuma kiihtyy

Juha Luomala uskoo osuustoiminnallisten pankkien fuusiokehityksen kiihtyvän edelleen.

”OP Ryhmässä on käynnissä vahva fuusioaalto. Uskonkin pankkien määrän puolittuvan vuoden kuluessa. Oma näkemykseni on, että kahden vuoden jälkeen pankkeja on enää noin 30-40, kun niitä tällä hetkellä on lähes sata. Pirkanmaalla toiminee lähivuosina enää neljä itsenäistä osuuspankkia.”

Osuustoiminnan periaatteet kuitenkin kantavat fuusiomyllerryksessäkin.

”Asiakasomisteisessa pankissa kaikista tärkeintä on kuunnella asiakasta, joka haluaa koko toimialueelle laadukkaita palveluita, ja suurempi pankki pystyy näitä tarjoamaan”, toteaa Luomala.

Juha Luomala ennustaa OP Ryhmän pankkien määrän puolittuvan vuoden kuluessa fuusioiden myötä.

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon