Arvo avasi pelin Nasdaqin Osuuskunnat-segmentillä – näin sen koin

Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta on ensimmäinen osuuskunta, joka on listautunut Helsingin pörssiin. Ylivieskalainen Arvo tekee sijoituksia sekä paikallisiin että valtakunnallisiin kohteisiin, ja tuotto maksetaan jäsenille osuuskorkona.

Teksti Jukka Suvitie | Kuva Matti Ketola
Jaa artikkeli

Sain kunnian olla paikalla, kun Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta osuuskunnista ensimmäisenä listautui 20.6.2023 First North Growth Market -listalle. Perinteinen pörssisali oli tyhjä, mutta kauppa sujui digitaalisesti ja sai minutkin ostamaan viisi Arvoa – omalla rahalla.

Hinta oli sata euroa per osuus ja kurssi listautumispäivän aluksi 66 euroa. Voi syystä ihmetellä hintaeroa ja leimata ainakin ostaja typeräksi.

Listautuneen osuuskunnan kannalta tärkeintä on, että kaikki osuuden arvoon vaikuttavat faktat on pidettävä jokaisen ulottuvilla. Arvo haastaa nyt muiden osuuskuntien omistajat kysymään itseltään: tiedämmekö yrityksemme todellisen arvon?

Vastakysymyksenä tälle esitetään usein, että osuuskunnan arvoa ei tarvitsekaan tietää tai että arvoa ei pidä määritellä, koska osuuskuntaa ei oikeastaan omistakaan kukaan.

”Osuuden arvoon vaikuttavat faktat on pidettävä jokaisen ulottuvilla.”

Katsokaa Mikkelin esimerkkiä: olisiko MPY Osuuskunnalle ja sen jäsenille ollut eduksi, jos osuuskunnan liiketoimintojen arvoa olisi jo aiemmin arvioitu yrityksen itsensä ja ulkopuolisten toimesta? Ainakin osuutensa viime vuosina myyneille arvioinnista olisi ollut hyötyä.

Listautumisen myötä Arvo Sijoitusosuuskunnalla on pitkä ja kivinen tie edessä, kun kaikesta osuuden kurssiin mahdollisesti vaikuttavista asioista ja paljosta muustakin on tiedotettava.

Kaupankäynti Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunnan osuuksilla alkoi First North -markkinapaikalla 20. kesäkuuta. Kuvassa osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Tuomo Tamminen, sijoitusjohtaja Kati Peltomaa, hallituksen puheenjohtaja Marjo Kolehmainen ja toimitusjohtaja Jari Pirinen.

Mutta oikealla asenteella pystyy oppimaan nopeasti. Hieno huomata Arvon johdon liiketoimia koskeva kautta aikojen ensimmäinen ilmoitus: toimitusjohtaja Jari Pirinen osti 15 Arvo-osuutta 20.6.2023 hintaan 82 euroa per osuus.

Arvon kotisivuilta muuten näkyy myös kaikkien hallintoneuvoston jäsenten omistusosuudet.

Virheet, ongelmat ja epäonnistumiset esille

Yritysten johdolle omista virheistä ja epäonnistumisista puhuminen on yleensä vähintäänkin epämukavaa. Pelätään, että negatiiviset uutiset vähentävät yrityksen vetovoimaa ja pudottavat pörssikurssia.

Isotkin yritykset ovat luupin alla: Neste Oyj sai kesäkuussa moitteita negatiivisista uutisista.

Jos virheet ja ongelmat pitää kuorruttaa näkymättömiin, niistä ei myöskään pystytä oppimaan mitään.

Toimintakertomuksista ja osavuosikatsauksista virheitä voi löytää rivien välistä ja riveiltäkin, mutta vain kiertoilmauksina, joista yksi suosituin tuntuu olevan puhua haasteista ongelmien sijasta, kuten kannattavuus-, markkina- tai rekryhaasteista.

”Negatiiviset uutiset vähentävät yrityksen vetovoimaa ja pudottavat pörssikurssia.”

Haasteellinen kuulostaa varmaan vähemmän ongelmalliselta, ja joihinkin kohtiin se sopiikin. Mutta väärin menee, jos kiertoilmausten tavoite on häivyttää yrityksen oma vastuu ongelmien hoitamisessa.

Verratkaa vaikka Arvon ja KPY:n vuosikertomusta/katsausta vuodelta 2022.

Luotettavuutta kumppaneille, henkilöstölle ja omistajille

Avoin, läpinäkyvä ja kaikkien tarkkailun alla oleva osuuskunta on lähtökohtaisesti paremmassa asemassa saamaan bisneskumppaneita – tyyppiä Oddly Good, Valio ja Mandatum -yhteistyökuvio.

Hyvät kumppanuudet ovat jatkossa yksi kaikkien yritysten tärkeimpiä menestystekijöitä.

”Pörssilistattua osuuskuntaa voi pitää muita turvallisempana omistuskohteena.”

Vähintään yhtä tärkeää on onnistua rekrytoinnissa. Listautuneen, julkisen yrityksen vetovoima on yleensä parempi kuin sisäänpäin lämpiävän yrityksen.

Omistajien/jäsenten kannalta pörssilistattua osuuskuntaa voi pitää muita turvallisempana omistuskohteena, koska pörssiyrityksen on arvioitava paljon tarkemmin taloudelliseen menestymiseen nyt ja jatkossa vaikuttavia tekijöitä.

Ja tiedotettava niistä viipymättä.

Tänään listaus, huomenna osuusanti?

Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta ei listautunut Nasdaqiin sen takia, että se tarvitsee lisää oman pääoman ehtoista rahoitusta. Listautumisen tavoite oli saada osuudelle virallinen noteerauspaikka, jolla osuuksia voi myydä ja ostaa. Alkuvaiheessa kauppamäärät ovat olleet melko pieniä, mutta kesäkuun lopussa volyymi oli jo tuhansia osuuksia.

Arvo on tähän saakka rahoittanut toimintansa valtaosin omalla pääomalla, mikä on poikkeuksellista sijoittamista harjoittavalle yritykselle.

Jos se haluaa pitää linjansa ja silti kasvaa koko ajan, sillä on nyt realistinen mahdollisuus saada voiton tueksi oman pääoman ehtoista rahaa.

Olisin itse valmis harkitsemaan sijoitusta vakavasti. Mutta tuskin enää 100 eurolla per osuus.

 

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon