Tomaatteja eurooppalaisille kuluttajille

La Palma Co-opin tuottamista tomaateista valtaosa menee vientiin. Tomaatintuotannossa osuuskunnan avainsanana on kestävyys.

Teksti ja kuvat Chris McCullough
Jaa artikkeli

Tomaattien kasvatus on iso bisnes Espanjalle, varsinkin kun niiden viennin arvo on noin 750 miljoonaa euroa vuodessa.

Suotuisan ilmaston ansiosta espanjalaisviljelijät tuottavat vuodessa noin viisi miljoonaa tonnia tomaatteja, joista suurin osa on tarkoitettu Euroopan markkinoille.

Osuuskuntamalli on osoittautunut parhaaksi markkinointikanavaksi tomaatin viljelijöille. Tästä hyvä esimerkki on Espanjan etelärannikolla sijaitseva La Palma Co-op -osuuskunta.

Vuonna 1973 perustetulla La Palma Co-opilla on viisi varastoa, joista tomaatit viedään kolmeen pakkaamoon, jotka sijaitsevat Malagan ja Almerian rannikkoalueilla.

La Palma Co-op työllistää varastoillaan ja pakkaamoissaan noin 1 200–1 500 henkilöä, jotka työskentelevät vuoroissa tuotannon huipputarpeiden mukaan.

”Työajat vaihtelevat aamukuudesta iltapäivään ja siitä iltakymmeneen viitenä päivänä viikossa ja yhtenä vuorona lauantaina”, La Palman myyntijohtaja Juan Gallego valottaa.

Hänen mukaansa osuuskunnalla on kolme tuotantohuippua vuodessa – elo-, marras- ja toukokuussa.

Tuotannosta pääosa vientiin

Osuuskunnalla on kaikkiaan 750 viljelijäjäsentä, jotka tuottavat 73 000 tonnia satoa vuodessa 850 hehtaarilla. Tuotanto koostuu pääasiassa kirsikka- ja erikoistomaateista, mutta myös minikasviksia kasvatetaan.

”Tuotamme hedelmiä, joissa on paljon makua. Sitä vaativat myös asiakkaamme, jotka ovat supermarketteja ja tukkukauppiaita”, kertoo Gallego.

Osuuskunnan päämarkkina on koko Eurooppa, mutta vientiä on myös Yhdysvaltoihin ja Lähi-itään. La Palma Co-opin kokonaistuotannosta noin 87 prosenttia menee vuosittain vientiin, josta 98 prosenttia Eurooppaan.

”Kaikki tuotteemme ovat tämän alueen viljelijöiden kasvattamia. Emme osta mitään ulkopuolelta, koska silloin menetämme jäljitettävyytemme.”

”Takaamme, että tomaattimme ovat täynnä makua”, La Palman myyntijohtaja Juan Gallego vakuuttaa.

Jäsenille palveluja

La Palman hallituksessa on viisi jäsentä: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja kaksi muuta hallituksen jäsentä. Vaalit järjestetään neljän vuoden välein, mutta valitut jäsenet ovat pysyneet samoissa tehtävissä pidempäänkin.

Osuuskunnan nykyinen puheenjohtaja Pedro Vicente Ruíz García on ollut tehtävässään vuodesta 2006, kiitos osuuskunnan vakaan taloustilanteen.

Yrityksen jokaisella osastolla, kuten myynnissä, laadunvalvonnassa ja logistiikassa, on vastuuhenkilö, jonka tulee säännöllisesti raportoida hallitukselle.

”Vastineeksi liittymismaksulle tuottajat saavat esimerkiksi neuvontaa.”

Jäseneksi haluavan viljelijän on suoritettava 19 800 euron liittymismaksu, joka kattaa osuuskunnan elinikäisen jäsenyyden. Se on maksettava joko yhdessä erässä liittymisen yhteydessä tai kolmen vuoden kuluessa liittymisestä.

”Vastineeksi liittymismaksulle tuottajat saavat esimerkiksi neuvontaa. Puutarhaneuvoja vierailee heidän luonaan seitsemän tai kymmenen päivän välein”, toteaa Gallesco.

Digitaalista kastelujärjestelmää ja kasvihuoneilmastoa seurataan lisäksi päivittäin.

Gallescon mukaan viljelyohjelmat määrittävät, mitä lajikkeita kulloinkin kasvatetaan. Viljelijät saavat myös neuvontaa vaadittujen sertifikaattien läpäisemiseen.

”Laboratoriossamme he voivat arvioida esimerkiksi vesi-, ja maaperänäytteitä. Tarjolla on lisäksi uusinta tietoa kasvinsuojelusta sekä tuholais- ja virustorjunnasta.”

Juan Gallesco korostaa jatkuvan koulutuksen merkitystä. La Palman keskeisiä tavoitteita ovat tomaattien entistä parempi tuottavuus, korkea laatu ja tietenkin herkullinen maku.

La Palman varasto- ja pakkaamohenkilökunta työskentelee vuoroissa tuotannon huipputarpeiden mukaan.

Suotuisa ilmasto turvaa sadot

Osuuskunta tuottaa tomaatteja Andalusian itsehallintoalueella Granadan maakunnassa. Alueella on välimerellinen ja subtrooppinen ilmasto, joka varmistaa tuotteiden saatavuuden ympäri vuoden.

La Palma Co-op pyrkii parantamaan toimintansa kestävyyttä ja se kerääkin jo Andalusian auringonpaistetta energiaksi.

Tomaatintuotanto vaatii niin ikään paljon vettä. Viljelijät hyödyntävät kastelussa Sierra Nevadan vuoriston runsaita luonnonvesivaroja.

Osuuskunta käyttää tuotannossaan hydroponisia järjestelmiä eli vesiviljelyä, joka tarkoittaa viljelyä ilman multaa.

Käytössä ovat edelleen myös perinteiset kastelumenetelmät tarkkaan mitoitettuina. Tällöin tomaatit saavat vettä juuri oikean määrän vettä tiputuskastelulla, eikä mitään mene hukkaan.

Osuuskunta suosii lisäksi apuhyönteisiä osana tuholaistorjuntaohjelmaa kemiallisten torjunta-aineiden sijasta.

Osuuskunnalla on viisi varastoa, joista tomaatit viedään kolmeen pakkaamoon.

Aromirikkaita ja terveellisiä

La Palman tuottamia tomaattilajikkeita ovat esimerkiksi muhkea Monterosa, ruskea tomaatti sekä pihvi- ja luumutomaatti.

Yksi osuuskunnan suosituimmista tomaateista on Adora, jonka tunnistaa silmiinpistävästä tummanruskeasta väristään ja kirkkaan vihreistä ”olkapäistään”.

Lajike on maultaan makea ja rakenteeltaan kiinteä. Se onkin varsin terveellinen ja vähärasvainen makupala, jossa on runsaasti antioksidantteja sekä vitamiineja ja kalsiumia.

”Takaamme, että tomaattimme ovat täynnä makua ja brix-arvoltaan korkeita eli tutkitusti makeita. Korkean sokeripitoisuutensa ansiosta

tomaatteihin ei tarvitse lisätä oliiviöljyä tai muita mausteita makua tuomaan”, Juan Gallego kehuu.

 

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon