Suurimmat osuustoimintayritykset

Kymmenen suurimman osuustoimintayrityksen yhteenlaskettu liikevaihto nousi vuonna 2022 jo 28,6 miljardiin euroon.

Teksti ja taulukot Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

Edellisvuoteen verrattuna kymmenen suurimman liikevaihto kohosi 2,6 miljardilla eurolla ja kymmenellä prosentilla. Eniten liikevaihto kasvoi jälleen toiseksi suurimmalla osuustoiminnallisella, Metsä Groupilla, joka kasvatti liikevaihtoaan kuudenneksella ja 960 miljoonalla. 

Ykköspaikkaa liikevaihdolla mitattuna pitää edelleen alueosuuskauppojen keskusliike SOK-yhtymä. Myös SOK:n liikevaihto kasvoi kiitettävästi kahdeksalla prosentilla pt-kaupan hintojen nousun myötä sekä matkailu- ja ravintola-alan elvyttyä koronavuosista.

Alueosuuskauppoja kymmenen suurimman joukossa on jo neljä kappaletta. Pohjoisen Osuuskauppa Arina nousi liikevaihdossa viime vuonna miljardiluokkaan ja kymmenen joukkoon, samaan aikaan kun OP Henkivakuutus putosi kymmenen joukosta.

"Alueosuuskauppoja kymmenen suurimman joukossa on jo neljä kappaletta."

Kymmenen suurimman joukossa olevista alueosuuskaupoista Pirkanmaa ja Arina kasvattivat liikevaihtoaan kymmenen prosentin vauhdilla ja Hämeenmaa sekä HOK-Elanto 6-7 prosentin vauhdilla.

Myös suurten osuuskuntien joukossa olevat osuustoiminnalliset elintarvikeyritykset kasvoivat reippaasti ruuan hinnan nousun myötä.

Valion ja Atrian liikevaihdot kasvoivat yli kymmenen prosentin vauhdilla ja HKScanin prosentin verran.

HK:lla liikevaihtoon vaikutti Baltian toimintojen myynti, jatkuvien toimintojen liikevaihtokasvu myös HK:lla oli yli kymmentä prosenttia.

OP Uusimaa toiseksi suurin

Jäsenmäärältään ylivoimaisesti suurin osuustoimintayritys on edelleen HOK-Elanto, joka ylitti jo 660 000 jäsenen rajan.

Maan toiseksi suurimmaksi osuustoimintayritykseksi nousi Uudenmaan OP, kun uusmaalaiset pankit fuusioituivat.

Vielä edellisvuoden Helsingin Osuuspankkiin verrattuna Uudenmaan OP:n jäsenmäärä on nyt yli 100 000 henkilöä suurempi, yltäen jo kunnioitettavaan 350 000 jäseneen.

"Yhteensä kymmenen jäsenmäärältään suurimman osuustoimintayrityksen jäsenmäärä on lähes 2,7 miljoonaa."

Seuraavana tulevien Fennian, Kalevan, Turvan, Pirkanmaan Osuuskaupan ja Tradekan jäsen-/omistaja-asiakasmäärät jäävät kauas kärkikaksikon taakse, 200 000-290 000 jäsenen välille.

Yhteensä kymmenen jäsenmäärältään suurimman osuustoimintayrityksen jäsenmäärä on lähes 2,7 miljoonaa, joka on noin kolmannes koko Suomen kaikista osuustoimintayritysten jäsenistä ja omistajista.

Kymmenen suurimman joukkoon mahtuu yhteensä viisi alueosuuskauppaa, Uudenmaan OP, kolme keskinäistä vakuutusyhtiötä sekä Tradeka.

Todennäköisesti myös Pääkaupunkiseudun LähiTapiola nousisi kymmenen suurimman joukkoon, mutta LähiTapiolan alueyhtiöt harvoin kertovat omistajiensa määriä vuosikertomuksissa tai tilinpäätöksissä.

Klikkaamalla taulukkoa näet sen suurempana.
Klikkaamalla taulukkoa näet sen suurempana.

Left Menu Icon
Right Menu Icon