Asuntomessuilla Joutsenossa

Värikäs 1970-luku näkyi Joutsenon Asuntomessujen rakennuksissa.

Teksti Riku-Matti Akkanen Kuva Lauri Sorvoja / Museovirasto
Jaa artikkeli

Ritva ja Juhani Puikkonen ovat saapuneet lapsineen Joutsenon Asuntomessuille heinäkuussa 1979.

Nykyisin Lappeenrantaan kuuluvan Joutsenon Lampikankaan asuinalueella pidetyillä messuilla esiteltiin pientaloasumista, lähinnä omakoti- ja rivitaloja.

Alueen asemakaava syntyi arkkitehtikilpailun tuloksena. Kaupunki oli tehnyt yleiskaavan, mutta siinäkin huomioitiin kilpailun ideat. Messutalot rakennettiin aivan asuntokujien varteen, jotta rakennuksen toiselle puolelle saatiin lisää pihamaata.

Rakennuksissa näkyi niin ikään hyvin 1970-luvun kirjava tyyli. Omakoti- ja rivitalojen materiaalina oli pääosin tiili, väriltään keltaista, punaista ja valkoista. Kattokaltevuudet ja kattojen värit oli myös päätetty kaduittain, jotta tietty yhtenäisyys säilyi.

”Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toiminta-ajatuksena on ollut alusta asti parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua.”

Joutsenossa toteutui 1970–80-luvuilla yleistynyt Public Design -ympäristömuotoilu, johon kuuluivat esimerkiksi kadun pintamateriaalien ja istutusten yksityiskohtainen suunnittelu. Ajan hengen mukaisia olivat myös Lampikankaalle rakennetut ”torit” ja tiilistä tehdyt pikkuaukiot.

1970-luvun asukaskyselyissä pientalot ja etenkin omakotitalot olivat monen haaveena. Kiinnostusta riitti Joutsenonkin Asuntomessuilla, joilla kävi yhteensä 122 241 ihmistä.

Vuonna 1966 perustetun Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toiminta-ajatuksena on ollut alusta asti lisätä suuren yleisön asuntotietoutta sekä parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Asuntomessuja onkin vuodesta 1970 lähtien järjestetty eri puolella Suomea lähes vuosittain.

Osuuskunnan jäseniä ovat Asuntoreformiyhdistys, Finanssiala ry, OP Osuuskunta, Danske Bank, Suomen Asuntoliitto, Kuntaliitto, Messusäätiö ja Säästöpankkiliitto Osk.

Left Menu Icon
Right Menu Icon