Aidosti vastuullista sijoittamista

Skutsi on osuuskunta, joka pyrkii uudistamaan käsityksen luonnonsuojelusta ja samalla haastamaan nykyisiä sijoitusmalleja.

Teksti Hanna Muukka | Kuva Skutsi osuuskunta
Jaa artikkeli

Luonnonsuojelusta kiinnostunut kaveriporukka halusi sijoittaa rahansa tavalla, joka kasvattaa luonnon – ei talouden – pääomaa.

Näin syntyi vuonna 2023 rekisteröitynyt Skutsi – luonnonsuojelun ja kulttuuriperinnön osuuskunta, jonka kotipaikka on Helsinki.

Skutsi muuten tarkoittaa Stadin slangissa metsää.

Yksi perustajajäsenistä, Sinituuli Korja kertoo:

Miksi osuuskunta?

Halusimme jotain yhteisöllistä. Pelkkä vihreä sijoittaminen tai lahjoittaminen rajautuivat pois. Metsän omistaminen ja suojeleminen kiinnosti, mutta kaikki mallit olivat talousmetsien yhteisomistamista.

Voittoa tavoittelematon osuuskunta mahdollistaa sen, että jäsen voi lähteä ja uusia tulla tilalle.

Mukaan sitoudutaan lähtökohtaisesti kuitenkin pitkäksi aikaa ja minimiaika on kolme vuotta.

Mikä on tavoitteenne?

Kahdeksan perustajan joukko on kasvanut ja mukana on jopa reilu 120 jäsentä, joista osuuden omistajia on 80. Jäsenhankinta jatkuu helmikuun loppuun.

Sen jälkeen tiedetään, kuinka paljon rahaa on kertynyt.

Tavoitteena on ostaa noin 20 hehtaarin metsäalue Etelä-Suomesta osuuskunnan yhteisomistukseen.

Tarkoituksena ei ole vain suojella ostettu metsä, vaan ennallistaa sitä yhdessä vaalien metsiin keskittyvän paikallisen kulttuuriperinnön ja taiteen jatkumista.

Miten mukaan?

Jäsenen osuusmaksu on 250 euroa. Osuuksia voi ostaa niin monta kuin haluaa, mutta ääniä jokaisella on vain yksi. Skutsin toiminnassa voi olla mukana tukijäsenenä tai liittymällä yhteisöön.

Nyt lähdetään liikkeelle tällä porukalla ja katsotaan, millainen metsä löydetään.

Myöhemmin voidaan tehdä uusi jäsenhankintakierros ja ostaa ehkä toinen metsä.

Skutsin jäseniä: Sinituuli Korja (kesk.), alkaen vasemmalta Kiia Kanerva, Mii Vuorensalmi, Anna Ahdekivi, Ellen Ahdekivi ja Sofia Sohlberg.

Left Menu Icon
Right Menu Icon