Systemaattista tilastointia jo yli 20 vuotta

Harvassa maassa tilastoidaan osuustoimintayritysten taloustietoja yhtä laajasti ja tarkasti kuin Suomessa.

Teksti Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

”Olisiko mahdollista saada tilinpäätöstietonne tai vuosikertomus OT-lehden Vuosikirjaa varten?”

Viesti on lähtenyt jo tuhansia kertoja vuosien aikana, sillä Osuustoiminta-lehti on kerännyt Suomen osuustoimintayritysten taloustietoja tarkasti jo yli 20 vuoden ajan.

Joka vuosi toteutettavassa OT-lehden Dokumenttiprojektissa kerätään nykyisin noin 300 osuustoimintayrityksen ja niiden suurimpien kilpailijoiden toimintakertomukset ja tilinpäätöstiedot.

Avainluvut tilastoidaan ja tilastoista luodaan analyysit Osuustoiminnan Vuosikirjaan.

Tietoja on kerätty tällä laajuudella jo vuodesta 2000 lähtien, jolloin tosin yrityksiä oli lähemmäs tuhat. Osuustoimintayritysten fuusioiden myötä yritysmäärä on pudonnut alle kolmeensataan.

Tilastot sisältävät jo noin 100 000 talouslukua osuustoimintayrityksistä ja joka vuosi tilastoidaan noin 6000 taloustietoa lisää.

”Nykyisin 99 prosenttia vuosikertomuksista saapuu sähköisessä muodossa.”

Yritysmäärän muutoksen ohella myös tiedonkeruu on muuttunut merkittävästi.

Kymmenisen vuotta sitten puhelinsoitot olivat olennaisesti mukana tiedonkeruussa. Nyt vuosikertomuksista ja tilinpäätöksistä löytyy yli puolet suoraan yritysten verkkosivuilta.

Aiemmin myös suurin osa vuosikertomuksista lähetettiin painettuna versiona postilla Pellervolle. Nykyisin 99 prosenttia vuosikertomuksista saapuu sähköisessä muodossa, mikä edesauttaa tietojen säilyttämistä pidempäänkin.

Ot-yritykset tarkassa syynissä

Laaja ja tarkka osuustoimintayritysten taloustietojen tilastointi on maailmanlaajuisesti poikkeuksellista.

Harvassa maassa tiedetään näin tarkasti, kuinka paljon maassa on osuustoimintayritysten jäseniä tai kuinka suuri on kaikkien niiden yhteenlaskettu liikevaihto tai henkilöstömäärä.

Tätä tärkeää tietoa, joka kertoo historiastamme ja kehityksestä, mutta myös peilaa jatkuvasti tulevaan, tulemme jatkamaan tulevaisuudessakin.

Ja tiedonkeruusta suuri kiitos kuuluu yritysten johtohenkilöille, jotka suunnattoman postitulvan keskellä ovat aina reagoineet Ossarin vienoon tietopyyntöön.
_________________________________________________________
OT-lehden dokumenttiprojektissa kerätään kaikkien Suomen niin sanottujen perinteisten osuustoimintayritysten tilinpäätöstiedot. Tunnusluvuista koostetaan toimiala-analyysejä osuustoimintayritysten pärjäämisestä sekä lasketaan koko Suomen osuustoiminnan laajuus ja kehitys.

HUOM! Osuustoiminnan Vuosikirja 2022 ilmestyy 31.8.2022

Left Menu Icon
Right Menu Icon