Parhaat osuuspankit

Suurimpien pankkien joukossa fuusioita jatketaan ahkerasti. Edellisen ja kuluvan tilikauden aikana yhdistymisissä on mukana toistakymmentä pankkia. Toissa vuonna toteutuneiden fuusioiden avulla parhaaseen kasvuun ylsi jälleen Etelä-Pirkanmaan OP.

Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden parhaiden osuuspankkien vertailussa kaikki Suomen osuuspankit (OP Ryhmän sekä POP Pankki -ryhmän pankit) pisteytetään viidellä mittarilla: liikevaihdon, taseen ja jäsenmäärän vuosimuutos prosentuaalisesti, pääoman tuotto (ROA) sekä pankin vakavaraisuus. Jokaisessa kategoriassa pankit pisteytetään siten, että mikäli pankki on sijoittunut vertailussa oman kokoluokkansa pankkien parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa 9 pistettä ja niin edelleen. Viiden liiketaloudellisen mittarin yhteispistemäärä määrittelee pankkien sijoitukset.

Pankkivertailu tehdään kokoluokittain, jotta vertailu olisi mahdollisimman tasaväkinen. Pankit jaetaan neljään eri ryhmään taseen suuruuden mukaan. Jokaisessa ryhmässä oli noin 40 osuuspankkia. Yhteensä osuuspankkeja oli vertailussa mukana 160.

Isot painivat fuusioilla

Suurten pankkien sarjassa kilpailivat pankit, joiden tase on yli puoli miljardia. Suurimpien pankkien sarjassa parhaaksi liiketoiminnan kasvattajaksi nousi jälleen Etelä-Pirkanmaan OP, joka aiemmin tunnettiin nimellä Urjalan OP. Syksyllä 2019 Akaan Seudun, Valkeakosken ja Urjalan OP:t löivät hynttyyt yhteen muodostaen nykyisen 750 miljoonan tasetta pyörittävän Etelä-Pirkanmaan OP:n. Vaikka fuusiot tapahtuivat jo pari vuotta sitten, oli vuosi 2020 ensimmäinen täysi vuosi uudella kokonaisuudella. Pelkkä fuusio ei automaattisesti johda menestykseen vertailussa. Myös vakavaraisuus ja pääoman tuotto pitää olla kohdillaan. Näissäkin Etelä-Pirkanmaa saa kiitettävät pisteet.

Suurten pankkien sarjassa toiseksi sijoittui niin ikään fuusioiden avulla kasvua hakenut Etelä-Karjalan OP, johon Parikkalan ja Simpeleen Osuuspankit sulautuivat tasan vuosi sitten. Myös Etelä-Karjalassa pääoman tuotto pysyi hyvällä tasolla (0,6 %). Vertailun vuoksi Nordean viime vuoden kokonaispääoman tuotto pyöri 0,5 prosentin tasolla. Kolmanneksi ja samalla parhaaksi ilman fuusioita kasvua saavuttaneeksi kiilasi Länsi-Suomen OP. Tosin siihen on lähitulevaisuudessa sulautumassa Kiikoisten OP.

Outokumpu ja Pukkila keskisuurten aatelia

Toiseksi suurimpien pankkien ryhmässä (tase 160–500 milj. €) voittajaksi nousi Outokummun OP erinomaisella liikevaihdon kasvulla, pääoman tuotolla ja vakavaraisuudella. Jaetulle ykkössijalle sarjassa ylsi Honkilahden fuusion avulla Euran OP. Pronssin pokkasi Pudasjärven OP, jolla oli kaikin puolin hieno vuosi. Vain uusien jäsenten hankinta oli pankilla haasteellisempaa, minkä vuoksi kärki karkasi.

Kolmanneksi suurimpien pankkien (tase 90–160 milj. €) ryhmässä voiton vei Pukkilan OP. Kolmena vuonna peräkkäin Pukkila on sijoittunut sarjassaan hopealle, joten vihdoin ahkera työ palkittiin kirkkaimmalla mitalilla. Niukasti toiseksi tuli Maaningan OP, jossa mitalikahvit sujuvat jo rutiinilla. Pankki voitti sarjansa myös kahtena edellisvuotena.

Pienet ja sinnikkäät

Pienimpien pankkien ryhmässä, jossa pankkien taseet ovat alle 90 miljoonaa, ykköseksi kapusi Niinijokivarren OP. Pientä vetoapua tuli vielä maaliskuussa 2019 toteutetusta fuusiosta Mellilän kanssa. Toiseksi nousi täysin omin avuin OP Luopioinen, joka voi olla etenkin ylpeä jäsenmäärän kasvattamisestaan pienellä paikkakunnalla.

Aiempaa heikompi vuosi

Osuuspankkien vuosi oli aiempiin verrattuna melko heikko. Liikevaihto pankeilla laski keskimäärin kolmisen prosenttia edellisvuoden reippaan kasvun jälkeen. Pääoman tuotto oli aavistuksen plussalla, mutta puolet heikompi kuin vuonna 2019. Taseet jatkoivat kasvua nopeammin kuin vuosiin, mutta osin jälleen vakavaraisuuden kustannuksella. Taseiden keskimääräinen kasvu oli toistakymmentä prosenttia, ja vakavaraisuuskin laski muutaman prosentin. Osuuspankeilla on tosin ollut perinteisesti uskomattoman hyvä vakavaraisuus, joten varaa luisuun on.

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Left Menu Icon
Right Menu Icon