Mitä tarkoitetaan alustaosuuskunnilla?

Alustaosuuskunta-termi on tullut käyttöön vasta viime vuosina. Sillä tarkoitetaan osuuskuntaa, joka hyödyntää digitaalista alustaa tarkoituksensa toteuttamiseen.

KARI HUHTALA
Jaa artikkeli

Alustaosuuskunta-termi on tullut käyttöön vasta viime vuosina. Sillä tarkoitetaan osuuskuntaa, joka hyödyntää digitaalista alustaa tarkoituksensa toteuttamiseen. Kyse on oikeasta osuuskunnasta, jonka omistavat jäsenet. Alustayrityksiähän yleisesti on ollut jo pidempään, tunnetuimpia niistä ovat jättimäinen Amazon tai taksiyritys Uber.

Alustaosuuskunnan erottaa muista alustayrityksistä toiminnan tarkoitus sekä demokraattinen omistajuus ja hallinnointi. Esimerkiksi musiikinjakopalvelu Resonate uudistaa musiikkiteollisuutta pitämällä lähtökohtana musiikin tekijöitä eli artisteja, jotka muissa yrityksissä jäävät helposti sivuosaan ja saavat heikon korvauksen työstään. Jäseninä ovat paitsi artistit myös osuuskunnan työntekijät ja musiikin kuuntelijat. He kaikki voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan niin käyttäjänä kuin omistajana. Britanniassa toimiva verkkopalvelua hyödyntävä hoiva-alan alustaosuuskunta Equal Care Co-op korostaa työntekijöiden ja palveltavien asiakkaiden kumppanuutta, johon yhdistyy myös vapaaehtoistyötä. Yksi tunnetuimpia eurooppalaisia alustaosuuskuntia on sveitsiläinen dataosuuskunta Midata. Se keskittyy terveysdataan ja älypuhelinpohjaisiin sovelluksiin. Kaiken lähtökohtana on tiedon luottamuksellisuus ja pysyminen osuuskunnan jäsenten omassa kontrollissa.

Suomessa alustaosuuskuntia on syntynyt vielä varsin vähän. Mahdollisuuksia on paljon esimerkiksi kuljetus-, henkilöstövuokraus-, journalismi-, media- ja musiikkialoilla, yleensä luovalla alalla ja lisäksi terveys-, hoiva- ja kotipalvelualoilla sekä datanhallinnassa ja e-kaupassa.

Avatar photo

Kari Huhtala

Kirjoittaja työskentelee Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon osuustoimintajohtajana.

Lue myös

Left Menu Icon
Right Menu Icon