PeeÄssä ja PKO vuoden parhaat

Alueosuuskaupoista kahden kärjessä on ollut jo kahdeksan vuotta PKO Pohjois-Karjalasta. Nyt PKO pääsi ykköseksi jo toista vuotta peräkkäin. Jaetulle ykkössijalle ponnisti viime vuoden kolmannelta sijalta tällä kertaa PeeÄssä Pohois-Savosta.

Teksti ja taulukko: Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

Alueosuuskaupoista kahden kärjessä on ollut jo kahdeksan vuotta PKO Pohjois-Karjalasta. Nyt PKO pääsi ykköseksi jo toista vuotta peräkkäin. Jaetulle ykkössijalle ponnisti viime vuoden kolmannelta sijalta tällä kertaa PeeÄssä Pohjois-Savosta.

Osuustoiminta-lehden osuuskauppavertailussa jaetulle ykkössijalle liiketoiminnan kasvattamisessa pääsivät viime vuoden tuloksilla PeeÄssä ja PKO. Jälkimmäinen pärjäsi paremmin liikevaihdon ja jäsenmäärän kasvattamisessa. PeeÄssällä sen sijaan omavaraisuusaste oli hieman pohjoiskarjalaisia parempi. Myös liikeylijäämä suhteessa taseeseen oli PKO:ta parempi. Molemmilla erityisesti liikeylijäämä oli muita osuuskauppoja parempi.

Klikkaamalla voit suurentaa taulukkoa

Fuusiolla kärkeen

PKO:n erityisen hyvää kehitystä vuonna 2019 avusti Jukolan osuuskaupan sulautuminen PKO:n kanssa syyskuussa. Toimitusjohtaja Juha Kivelä iloitsi kauan odotettua fuusiota mainitsemalla, että nyt PKO pääsee kokonaisvaltaisesti tukemaan koko maakuntaa ja sen elinvoimaisuutta. Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtajan paikalta PKO:n kaupalliseksi johtajaksi siirtynyt Raija Rantanen sen sijaan huomauttaa, että Jukolan toimialueen asukasmäärä on vähentynyt lähes 30 prosenttia 20 vuoden aikana.

Itsenäisenä osuuskauppana jatkaminen olisi Jukolalle tarkoittanut jatkuvaa kutistumista. Se että PKO on joka vuosi osuuskauppojen parhaimmistoa kertoo toki siitä, ettei kärkipaikkaa oteta pelkän fuusion tuomalla kasvulla tälläkään kertaa.

Jatkuvaa investointia omaan maakuntaan

PeeÄssän nouseminen osuuskauppojen parhaaksi ei ollut yllätys. Yritys on tehnyt jatkuvaa työtä investointiensa kanssa. Yhtenä suurimpana lienee lähiaikoina Varkauteen nouseva uusi Prisma. Myös Maaningan uusi S-market vaati yli kolmen miljoonan investoinnin. Uusia sähköautojen lataustolppia tulee vauhdilla ja Olvin kanssa on Tahkolle rakentumassa tislaamoravintola.

Huomionarvoista on myös, että PeeÄssä on erityisen ansioitunut hyvän tuloksensa jakamisesta omille asiakasomistajilleen, sillä lähes parin kymmenen miljoonan ylijäämän palautukset olivat jo toista vuotta peräkkäin aivan omaa luokkaa muihin osuuskauppoihin verrattuna.

Keskimaa ensikertaa mitalisijoille

Parhaiden osuuskauppojen listalla Osuuskauppa Keskimaa on vuosi vuodelta kivunnut listalla ylöspäin ja nyt systemaattinen kehitys palkittiin pronssisijalla. Keskimaa ei niinkään loistanut millään osa-alueella, vaan suoriutui kohtalaisesti kaikilla osa-alueilla. Toimitusjohtaja Antti Määttä nostaa vuoden 2019 tärkeimmäksi onnistumiseksi työtyytyväisyystutkimuksessa saavutetun kaikkien aikoja parhaan tuloksen.

”Menestyksemme kannalta on keskeistä, että keskimaalaisilla on töissä hyvä olla ja työsuhteet ovat pysyviä ja pitkäaikaisia.”, Määttä kertoo vuosikertomuksessaan. Työtyytyväisyyden korostaminen ja asiakasomistajien palkitseminen ovatkin olleet joka vuosi parhaimpien osuuskauppojen korostamat asiat.

Erinomaisella taseella tulevaisuutta kohti

Vuonna 2019 kolmella osuuskaupalla liikevaihto laski ja kaikilla muilla kasvoi. Yhteensä osuuskauppojen liikevaihto kasvoi vajaa kaksi prosenttia ja lähes 220 miljoonaa. Kasvu oli hieman maltillisempaa kuin parina edellisvuonna.

Taseen loppusummaa onnistui kasvattamaan viittä kauppaa lukuun ottamatta kaikki alueosuuskaupat ja kahta lukuun ottamatta kaikki onnistuivat kasvattamaan omaa pääomaa. Osuuskauppojen oma pääoma kasvoi yhteensä viitisen prosenttia. Osuuskauppojen yhteenlaskettu tase on jo yli 5,6 miljardia euroa, josta huikeat 74 prosenttia, eli yli neljä miljardia, on omaa pääomaa.

Taloudelliset lähtökohdat osuuskaupoilla ovat siis edelleen loistavat tulevaisuuden muutoksiin varautuessa, koronalla tai ilman.

Osuuskauppavertailussa kaupat arvioidaan viidellä liiketoiminnan mittarilla: liikevaihdon ja jäsenmäärän muutos prosentuaalisesti, liikeylijäämä suhteessa taseen keskiarvoon ja liikevaihtoon sekä kaupan omavaraisuus. Osuuskauppa sai pisteitä joka osa-alueesta sen mukaan, kuinka hyvin se oli pärjännyt muiden osuuskauppojen joukossa. Parhaan kymmenyksen (kahden parhaan) joukkoon pääsystä sai kymmenen pistettä, toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta yhdeksän pistettä ja niin edelleen.

Left Menu Icon
Right Menu Icon