Osuuskunnat yhteistyössä Pohjois-Karjalassa

Joensuussa vietettiin syyskuussa 2019 Rilli – Osuuskuntapäivää. Tilaisuuden toteutumisen taustalla on Pohjois-Karjalassa virinnyt osuuskuntien välinen yhteistyöverkosto.

Teksti: MATTI KETOLA | Kuvat: ANU LOUHELAINEN
Jaa artikkeli

Joensuussa vietettiin syyskuussa 2019 Rilli – Osuuskuntapäivää. Tilaisuuden toteutumisen taustalla on Pohjois-Karjalassa virinnyt osuuskuntien välinen yhteistyöverkosto.

Osuuskunnista kiinnostuneille ja niissä jo toimivillekin suunnattu 2019 Rilli – Osuuskuntapäivä 12. syyskuuta koostui osuuskuntiin liittyvistä tietoiskuista ja puheenvuoroista. Paikalla oli toistakymmentä pohjoiskarjalaista osuuskuntaa. Pienempien osuuskuntien lisäksi esittelyosastot oli saatu paikalle Osuuskunta Maitosuomelta, Pohjois-Karjalan Osuuskaupalta ja OP Pohjois-Karjalalta.

Aamukahveilta idea Osuuskuntapäiviin

”Yhteistyö lähti liikkeelle Osuuskuntien kesäpäivistä kesällä 2016. Vietimme eri osuuskuntien väen kanssa kokonaisen päivän ja huomasimme, että kaikki kipuilevat samojen asioiden kanssa”, kertoo osuuskunta-aktiivi, Pohjois-Karjalan Napakka Osuuskunnan hallituksen jäsen, Riitta Nyberg.

Keskusteluita ja kokemuksia jaettiin osuuskuntien välillä esimerkiksi talouden järjestämisestä ja siinä, miten osuuskunnat pääsevät erilaisiin hankkeisiin mukaan. Osuuskuntatoimijat havaitsivat myös, että jäsenten sitoutuminen osuuskuntaan on yhteinen ongelma, ja vetovastuu kaatuu yleensä yhdelle tai muutamalle keskushahmolle.

”Kesäpäivien jälkeen kutsuimme koolle toimijoita eri osuuskunnista muutaman viikon välein järjestettäville aamukahveille, joilla jaamme kokemuksia ja oppeja. Alkuun meitä oli kolme-neljä osuuskuntaa, mutta parhaimmillaan mukana on ollut kymmenenkin”, Nyberg toteaa.

Keskustelu jatkuu alueen osuuskuntien omassa aktiivisessa Facebook-ryhmässä. Osuuskuntien hiekkalaatikko -ryhmässä keskustellaan aktiivisesti osuuskuntien toiminnasta ja niiden järjestämistä tapahtumista.

Ensimmäinen osuuskuntien virinneeseen yhteistyöhön liittyvä yhteinen ulostulo oli Joen Yö -kulttuuritapahtumassa elokuussa 2018. Siellä mukana olivat osuuskunnat Napakka, Hyväntekijä, Pyhäselän Oma Osuuskunta ja Viikko Pohjois-Karjala. Tapahtuman jälkeen Osuuskuntapäivien järjestäminen alkoi tuntua tarpeelliselta.

”Tavoitteenamme Osuuskuntapäivien suhteen oli jakaa kohderyhmälle syvemmin tietoa osuuskunnasta. Siinä onnistuimme”, Nyberg kertoo tyytyväisenä.

”Alkuperäinen ajatus oli tapahtumasta kävelykadulla, mutta päädyimme lopulta Joensuun uusilla veturitalleilla sijaitsevaan Suunnittelupaja-tilaan.”

Suunnittelupajassa riittää säpinää

Suunnittelupajaa pyörittää Sulatto Osuuskunta. Sulatto rakentaa Maker’s Space -idealla toimivaa työtilaa, jossa tilan käyttäjät toteuttavat projekteja suunnittelusta prototyyppeihin asti. Tilaa käyttäjille vuokrataan käyttäjähintaan.

”Toimintamme on taiteen ja tieteen törmäyttämistä. Järjestämme Hackathon menetelmään perustuvia Pajathon -tapahtumia, joissa osallistujat voivat myös rakentaa prototyyppejä tapahtuman aikana”, Osuuskunta Sulaton toiminnanjohtaja Juha Lehtinen kertoo.

Pajathonissa osallistujille asetetaan yksi tai useampi haaste, joihin haetaan yleensä viikonlopun, 48 tunnin, aikana ratkaisuja.

Merkittävin tilan käyttäjä on tällä hetkellä joensuulaisten oppilaitosten NASAn Epic Challenge -koulutusohjelman kurssit, joilla opiskelijat rakentavat esimerkiksi toimivia prototyyppejä ratkaisemaan Marsin asuttamiseen liittyviä ongelmia. Kun lukukausi on kouluissa kiivaimmillaan, työskentelee Suunnittelupaja -tilassa 20–30 opiskelijaa avaruusaiheisten haasteiden parissa.

Myös Sulatto on ollut aktiivinen toimija osuuskuntien välisessä yhteistyössä. Mukaan on päädytty aamukahvitilaisuuksien kautta. Luonnollinen tapa sille Osuuskuntapäivien järjestämiseen osallistumiseen oli puitteiden tarjoaminen päivän tapahtumille.

”Myös yhteisöllisten toimijoiden välillä pitää olla yhteisöllisyyttä, ei pelkästään yritysten sisällä. Tällä vältetään esimerkiksi ylimääräistä päällekkäisyyttä samalla alueella toimivien osuuskuntien välillä”, Lehtinen sanoo.

”Haluamme jatkossakin olla kehittämässä yhteistyön muotoja”, hän summaa.

Pyhäselän Oma Osuuskunta

Myös Pyhäselän Oma Osuuskunta on ollut yhteistyössä tiiviisti mukana ja myöntänyt myös avustuksen Osuuskuntapäiville. Sen taustat ovat erilaiset muihin osuuskuntiin nähden.

Pyhäselän Osuuspankki irtautui 2015 POP Pankki -ryhmästä ja myi liiketoiminnan Oma Säästöpankille.

”Nimi muutettiin prosessissa Pyhäselän Oma Osuuskunnaksi ja osuuskunnan säännöistä karsittiin pankkitoimintaan liittyvät asiat pois. Uudeksi toimialaksi valikoitui liikkeenjohdon konsultointi”, kertoo toimitusjohtaja Anu Louhelainen.

”Muutoksen jälkeen lähdimme kartoittamaan mitä muu osuuskuntakenttä tekee ja millä tavalla osuuskunnat toimivat. Meille oli ilo huomata, että Pohjois-Karjalassa on paljon pieniä, toimivia ja hyvin muovautuvia osuuskuntia”, Louhelainen kertoo.

Pyhäselän Oma Osuuskunnalla on ollut myös roolia tiedollisena tukijalkana. Louhelainen saa välillä osuuskunta-asioihin liittyviä kysymyksiä, joihin hän vastaa mielellään.

Osuuskuntapöhinä ei ole lakannut Joensuussa Rilli Osuuskuntapäivien jälkeenkään. Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa pyörii vuodesta toiseen osuustoimintakurssi ja tapahtumia on aina silloin tällöin. Rilli – Osuuskuntapäivät voivat myös saada jatkoa ensi vuonna.

Left Menu Icon
Right Menu Icon