Espoo sai oman lähiruokahubin

Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen yhteyteen avattiin lähi- ja luomuruuan noutopiste ystävänpäivänä 14.2..

Teksti ja kuvat: RIKU-MATTI AKKANEN
Jaa artikkeli

Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen yhteyteen avattiin lähi- ja luomuruuan noutopiste ystävänpäivänä 14.2..

Foodhub on palvelumalli, jossa kuluttajat voivat tilata ja noutaa satokausiruokaa suoraan tuottajilta.

Nihtisillan kierrätyskeskuksen foodhubiin voi pian tilata lähellä tuotettua ruokaa kananmunista kombutsa-teehen. Tuottaja toimittaa tilatut tuotteet miehittämättömään noutopisteeseen, josta kuluttaja voi hakea ne joustavasti omien aikataulujensa mukaan.

“Foodhub sijaitsee hyvien kulkureittien varrella. Tavoitteena on tuoda lähiruoka helposti osaksi ihmisten arkea”, kertoo Rikard Korkman. Hän viljelee itse Råbäckin maatilaa Espoossa.

Korkmanin mukaan toimintamalli vahvistaa yhteyttä tuottajan ja kuluttajan välillä ja antaa ruualle kasvot.

”Tavoitteena on tarjota ainakin sata lähiruokatuotetta alueen asukkaille”, Korkman toteaa.

Foodhubin perustajia Korkmania ja Olli Repoa yhdistää halu tukea paikallisia lähiruokatiloja ja edistää kestävää ruuantuotantoa. Repo ja Korkman avasivat ensimmäisen foodhubin syksyllä 2017 Herttoniemeen. Se oli mahdollista Sitralta saadun rahoituksen turvin. Herttoniemestä saadut positiiviset kokemukset rohkaisivat laajentamaan toimintaa.

Foodhubin avajaiset Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksessa keräsivät hyvin väkeä.
Foodhubin avajaiset Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksessa keräsivät hyvin väkeä.

Tuoretta sesonkiruokaa

Foodhub Nihtisillassa on osa Urban Food -muutosprojektia, jossa luodaan vahvempia markkinoita lähiruualle pääkaupunkiseudulla.

“Palveluamme käyttävä kuluttaja voi olla varma, että hän saa ruokapöytäänsä tuoretta sesonkiruokaa. Nyt meille on tulossa tarjolle madetta ja mätiä. Seuraavan kerran niitä on tarjolla vasta vuoden päästä”, kertoo Repo, joka on myös Herttoniemen Ruokaosuuskunnan hallituksen varapuheenjohtaja.

Hän korostaa, että kyseessä ei ole ruokavarasto eikä -kauppa. Kun tuotteet menevät nopeasti kiertoon, ei synny myöskään ruokahävikkiä.

Kuluttajia foodhubiin houkuttelee lähellä tuotetun ruuan erikoisuus ja tuoreus, paikallisten maanviljelijöiden tukeminen ja tarkka tieto ruoan alkuperästä. Kuluttaja pääsee joillakin tiloilla halutessaan osallistumaan sadonkorjuuseen ja tutustuu samalla henkilökohtaisesti ruokansa tuottajaan.

Lue lisää Foodhubin toiminnasta: www.ekompi.net

Left Menu Icon
Right Menu Icon