Vetreä satavuotias luottaa omaan maakuntaan

Satakunnan Osuuskauppa työllistää enemmän satakuntalaisia kuin mikään muu alueen yritys. Samalla se on alueen suurin kaupan alan toimija.

Jaa artikkeli

Satakunnan Osuuskauppa työllistää enemmän satakuntalaisia kuin mikään muu alueen yritys. Samalla se on alueen suurin kaupan alan toimija.

”Satakunnan Osuuskauppa työllistää enemmän satakuntalaisia kuin mikään muu alueen yritys”, muistutti Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi Satakunnan alueseminaarin esitelmässään.

Henkilöstöstä yli 1 200 työskentelee Satakunnan Osuuskaupan toimipaikoissa, kuten ruokakaupoissa, huoltoasemilla ja ravintoloissa. Alueosuuskauppa työllistää 500 ihmistä välillisesti esimerkiksi ostamalla muilta yrityksiltä tuotteita, kuten paikallisia elintarvikkeita.

Vakituisten työpaikkojen lisäksi osuuskaupalla on joka vuosi satoja kesätyöntekijöitä.

Tänä vuonna sata vuotta täyttävä alueosuuskauppa on taloudellisten tunnuslukujen valossa ilmeisen vetreässä kunnossa. Viime vuonna Satakunnan Osuuskauppa maksoi bonusta 10,9 miljoonaa euroa, joka on keskimäärin 190 euroa per jäsen.

Satakunnan Osuuskaupan liiketoiminta ja investoinnit tuottavat Harri Tuomen mukaan alueelle 500-600 miljoonaa euroa vuosittain.

”Satakunnan Osuuskaupan liikevaihto kattaa 20 prosenttia koko maakunnan kaupan alan liikevaihdosta, mikä tekee siitä alueen suurimman kaupan alan toimijan.”

Tuomi korostikin, että kaupan ala työllistää satakuntalaisia tehokkaammin kuin esimerkiksi teollisuus. ”Esimerkiksi teräksen työstäminen auton konepelliksi, työllistää jokaista liikevaihdon miljoonaa euroa kohtaan yhden ihmisen. Kaupan alalla luku on kolme henkilöä miljoonaa euroa kohtaan.”

 

”Osuuskaupan raha 
jää alueelle”

Satakunnan Osuuskauppa tilasi 100-vuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 2016 valmistuneen Porin Yliopistokeskuksen Turun kauppakorkeakoululta laajan tutkimuksen omasta merkityksestään maakunnalle. Sen tuloksia silminnähden tyytyväinen Tuomi esitteli seminaariyleisölle. Alueosuuskauppa on hänen mukaansa hyvä satakuntalainen, onhan oman kaupan päätökset satakuntalaisten asiakasomistajien käsissä.

”Osuuskaupan raha jää alueelle, sillä käytämme pääsääntöisesti paikallisia yrityksiä muun muassa remonteissa ja uudiskohteissa, ostamme tuotteita paikallisilta tuottajilta ja maksamme veroja alueelle.”

”Satakunnan Osuuskaupan aluetaloudellinen vaikutus on suurempi kuin esimerkiksi sellaisilla toimialoilla, jotka ostavat tuotantopanoksensa, kuten esimerkiksi raaka-aineensa, muualta Suomesta tai ulkomailta”, arvioi Tuomi.

Ylpeä veronmaksaja

Satakunnan Osuuskauppa tuo maakuntaan verotuloja vuosittain lähes kuusi miljoonaa euroa. Rahasumma riittää esimerkiksi noin 2 560 porilaisen vuosittaisiin terveysmenoihin.

Kiinteistöveroja alueosuuskauppa maksoi vuonna 2015 yli puoli miljoonaa euroa. Satakunnan Osuuskaupan osuus on 2,5 prosenttia kaikista kiinteistöveroista Kankaanpäässä ja kaksi prosenttia Porissa.

”Summalla voisi esimerkiksi tarjota kouluruokailun vuodeksi kaikille Kankaanpään kaupungin peruskoulujen oppilaille”, Tuomi vertasi.

Alueen hyvinvointiin Satakunnan Osuuskauppa satsaa tukemalla yhdistyksiä ja seuroja kulttuurin, urheilun ja yhteiskunnallisen toiminnan parissa, esimerkiksi panostamalla junnu-urheiluun.

Harri Tuomi korosti Satakunnan Osuuskaupan ruokamyynnin volyymista 80 prosenttia tulevan suomalaisesta ruuasta. Pelkästään päivittäistavarakaupassa on noin sata lähiruuan paikallista tuottajaa tai valmistajaa. Koko Satakunnan Osuuskaupan ruokamyynnistä lähiruokatuotteiden osuus on noin 17 prosenttia.

”Hyllyissämme on Satakunnan maakunnan alueella tuotettua tai jalostettua ruokaa. Jalostetuissa elintarvikkeissa raaka-aineen alkuperä on suomalainen”, kertoi Tuomi.

Teksti ja kuva: RIKU-MATTI AKKANEN

Left Menu Icon
Right Menu Icon