EU-USA -kauppaneuvottelut piristyivät

EU ja Yhdysvallat aloittivat kesällä 2013 neuvottelut Transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta eli TTIP:stä. Neuvottelut ovat vielä käynnissä ja saamassa uutta virtaa, kun EU:n uusi komissio ja kauppakomissaari ovat aloittaneet työnsä. Kongressin välivaalien jälkeen myös USA on valmis jatkamaan neuvotteluja.

Jaa artikkeli

EU ja Yhdysvallat aloittivat kesällä 2013 neuvottelut Transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta eli TTIP:stä. Neuvottelut ovat vielä käynnissä ja saamassa uutta virtaa, kun EU:n uusi komissio ja kauppakomissaari ovat aloittaneet työnsä. Kongressin välivaalien jälkeen myös USA on valmis jatkamaan neuvotteluja.

EU:ta ja sen 28 jäsenmaata edustava komissio on käynyt tähän mennessä seitsemän neuvottelukierrosta USA:n edustajien kanssa. Uusi kauppakomissaari Cecilia Malmström jatkaa neuvottelujen eteenpäin viemistä. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker korostaa Malmströmin nimityskirjeessä, että hänen tulisi TTIP-neuvotteluissa hakea tulosta, joka ei vaaranna Euroopan turvallisuutta, terveyttä, tietoturvallisuus standardeja tai EU:n kulttuurista erilaisuutta.

TTIP-neuvotteluja on kritisoitu sisällöltään epäselviksi ja turhan salamyhkäisiksi. EU ja USA ovat kuitenkin neuvotteluprosessin aikana järjestäneet tiedotustilaisuuksia erilaisille taustajärjestöille. Komissio on myös ottanut aktiivisen tiedotuskäytännön EU-parlamentin edustajiin ja tärkeisiin valiokuntiin. Lisäksi on perustettu eri alojen edustajista koostuva asiantuntijaryhmä. EU:n maataloustuottajia ja – osuuskuntia edustaa ryhmässä Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen.

Lue lisää EU-USA -kauppaneuvotteluista 15.12. ilmestyvästä Osuustoiminta-lehdestä.

Left Menu Icon
Right Menu Icon