Osuustoiminta-idea istuu myös pörssijohtajan ajatusmaailmaan

Juha Ruohola tarttui HKFoodsin ruoriin runsaat puolitoista vuotta sitten, ja urakkana on luotsata perinteikäs liha- ja ruokatalo takaisin kannattavalle kasvu-uralle. Työtä ohjaavat osuustoiminnasta tutut perusarvot.

Teksti Timo Sormunen | Kuvat Juho Kuva
Jaa artikkeli

Juha Ruoholan keväällä 2023 alkanut pesti HKFoodsin toimitusjohtajana on ollut saneerausten ja säästöjen sävyttämä. Pahasti velkaantunut liha- ja ruokatalo on vetäytynyt Baltiasta ja Ruotsista. Tanskassa sikäläisten liiketoimintojen myynti saataneen maaliin vuoden loppuun mennessä.

Työ alkaa kuitenkin kantaa hedelmää. Bisneksen fokus on palautettu takaisin kotimaahan, liiketoimintojen myyntitulot ovat vahvistaneet tasetta ja velkataakkakin on keventynyt.

Alkusyksyllä HKFoods antoi positiivisen tulosvaroituksen ja kertoi mittavasta, yhteensä viiden miljoonan euron investoinnista Vantaan valmisruokatuotantoon. Jo aiemmin keväällä kerrottiin kahdeksan miljoonan euron panostuksista Euran tehtaaseen.

Kyseiset uutiset piristivät pitkästä aikaa myös yhtiön pörssikurssia, joka on ollut jo vuosia sitkeässä alamäessä.

”Naudan- ja sianlihan markkina on laskusuunnassa, mutta siipikarjan osalta suunta on päinvastainen.”

Juha Ruoholan mukaan bisneksen fokus on palautettu takaisin kotimaahan ja velkataakkakin on keventynyt.

Investoinneista tulevaisuudenuskoa

HKFoodsin matokuuri on ollut karvas ja sen mukana ovat menneet myös toimitusjohtajan aiemmat bisnesalueet. Takavuosina Ruohola luotsasi muun muassa Baltian liiketoimintayksikköä ja vastasi konsernin viennistä ja tuonnista.

”Tulin taloon vuonna 2019, jolloin liikevaihto oli 2,3 miljardia. Nyt se on noin 950 miljoonaa euroa. Näillä toimilla on kuitenkin turvattu yhtiön tulevaisuus”, Ruohola toteaa.

Samalla hän painottaa, ettei työrupeama ole ollut pelkkää säästämistä ja saneerausta. Samaan aikaan on pitänyt rakentaa myös uuden kasvun eväitä ja tulevaisuudenuskoa.

”Vantaan ja Euran tehdasinvestoinnit sekä lisäpanostukset myyntiin ja markkinointiin ovat tästä konkreettisia esimerkkejä.”

Joku voi pitää investointeja yllättävänä, onhan lihan kulutus kääntynyt Suomessa tasaiseen laskuun. Tämän tunnustaa myös Ruohola. Hän ei kuitenkaan usko radikaaliin pudotukseen.

”Naudan- ja sianlihan markkina on laskusuunnassa, mutta siipikarjan osalta suunta on päinvastainen. Sama tilanne on myös kypsennetyissä tuotteissa ja valmisruokapuolella”, hän toteaa.

”Pörssiyhtiön on toimittava niille asetetuilla pelisäännöillä, olipa omistus mikä tahansa.”

”HKFoodsin perusarvoja ovat innosta, johda, välitä ja ota vastuu eli pitkälti samoja kuin osuustoiminnassa”, Juha Ruohola sanoo.

Osuuskunta-omistus toimii pörssiyhtiössäkin

HKFoodsin suurin omistaja on varsinaissuomalainen, vuonna 1913 perustettu LSO Osuuskunta. Sillä on vajaa kolmannes yhtiön osakkeista ja liki 60 prosenttia yhtiön äänivallasta.

Vuosien saatossa moni on voinut ihmetellä, mitä tällaisen omistustaustan omaava yhtiö ylipäätään tekee pörssissä. Ruoholan mukaan asiassa ei ole mitään ristiriitaa. Pörssiyhtiön on toimittava niille asetetuilla pelisäännöillä, olipa omistus mikä tahansa.

”Osuuskunnan ääni kuuluu käytännössä vain yhtiökokouksessa.”

Yhtiön arvoissakaan ei ole toimitusjohtajan mukaan ristiriitaa osuustoimintafilosofian kanssa.

”HKFoodsin perusarvoja ovat innosta, johda, välitä ja ota vastuu eli pitkälti samoja kuin osuustoiminnassa. Yritysten vastuullisuusvaatimusten kasvaessa nuo arvot ovat entistä tärkeämpiä”, Ruohola muistuttaa.

Hän ei näe ristiriitaa perustehtävässäkään. Sekä osuuskunnan että pörssiyhtiön on pyörittävä kannattavasti ja tuotettava lisäarvoa omistajille.

”Jos jokin ero pitää hakea, niin perinteisessä pörssiyhtiössä tuota omistaja-arvon kasvua tavoitellaan tiukemmin. Osuustoiminnallisessa yrityksessä tulostavoitteet voivat olla maltillisemmalla tasolla. Myös tuloksenjaon periaatteet ovat erilaiset.”

”Johtajan hommassa pitää pystyä innostamaan ihmisiä ja sidosryhmiä parempaan tekemiseen.”

Kannattava kasvu on kaikkien etu

Juha Ruohola on varsinaissuomalaisen karjatilan kasvatti, joka on tehnyt 30 vuoden työrupeaman liha-ja elintarvikealalla. Uravalinta kuului kirkastuneen jo koulupoikana ja matkan varrella ovat tulleet tutuiksi paitsi Suomen, Ruotsin ja Baltian myös Puolan, Tanskan ja Venäjän markkinat.

Työuralle mahtuu niin myötätuulen ja kasvun vuosia kuin vyönkiristystä ja vaikeita päätöksiä.

Mitkä mahtavat olla toimitusjohtajan omaa työtä ohjaavat perusarvot?

”Kyllä ne ovat pitkälti samat kuin HKFoodsilla. Johtajan hommassa pitää pystyä innostamaan ihmisiä ja sidosryhmiä parempaan tekemiseen. Vaikeiden päätösten keskellä pitää puolestaan valaa uskoa parempaan tulevaisuuteen.”

Ruoholan mukaan kaikki lähtee lopulta yhtiön hyvinvoinnista ja kannattavasta kasvusta. Kun yritys on kunnossa, myös henkilöstö voi hyvin.

”Johtajan on näytettävä suuntaa ja tehtävä päätöksiä, mutta murheiden ja vastoinkäymisten kohdalla on löydyttävä myös empatiaa ja osallistumista.”

Entä mitkä ovat olleet oman työuran kohokohtia?

”Yrityskauppojen jälkeiset integraatiot ja niihin liittyvät muutos- ja kehitysprojektit ovat olleet inspiroivia. Tämä on tavallaan samaa jatkumoa, tosin nyt olen kasvun sijaan kutistamassa konserniyritystä.”

Left Menu Icon
Right Menu Icon