Yrityskaupoilla kasvua ja monipuolisempaa palvelutarjontaa

Viimeaikaisilla yrityskaupoilla Faba vahvisti bioturvapalvelujen kokonaisuutta ja tarvikeliiketoimintaa.

Teksti Sari Forsman-Hugg, PTT
Jaa artikkeli

Faba osk on suomalaisten kotieläinyrittäjien omistama valtakunnallinen palveluyritys. Se tarjoaa karjanomistajille laajaa ja monipuolista palvelukokonaisuutta eläinaineksen kehittämisessä, lisääntymisessä, terveydessä, tuotantopalveluissa ja näihin liittyvässä tarvikekaupassa.

Viime vuonna Faba juhlisti suomalaisen lypsykarjatalouden 125-vuotista taivalta. Vuotta siivitti myös toimitusjohtajan vaihdos edellisen, pitkäaikaisen toimitusjohtajan siirtyessä eläkkeelle.

Faba osk muodostaa konsernin omistamiensa tytäryhtiöiden kanssa. Konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 2 prosentilla 45,3 miljoonaan euroon.

”Maidon- ja naudanlihantuottajien määrän lasku näkyy vääjäämättä jäsenmäärän laskuna.”

Tulos parani edellisvuodesta; konsernin tilikauden voitto oli 661  500 euroa (46 000 €). Omavaraisuusaste pysyi korkeana, 73 prosenttia, mutta laski 8 prosenttiyksiköllä edellisvuodesta.

Faba palautti asiakkailleen ostohyvitystä noin 600 000 euroa, mikä on jäsenille etu ostojen keskittämisestä.

Jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 5 617 (-7 %). Maidon- ja naudanlihantuottajien määrän lasku rakennekehityksen vauhdittamana näkyy vääjäämättä jäsenmäärän laskuna.

Fabalaisista lypsykarjataloutta harjoitti 4 750 ja naudanlihantuotantoa 867. Samalla kuitenkin tilakoko kotieläintuotannossa kasvaa.

Bioturvapalveluilla kysyntää

Osuuskunnan tuleekin kehittyä jäsenistön tarpeiden muuttuessa.

Maatilojen määrän vähentyessä Faban onnistumista karjatilojen kumppanina mittaa yhä enemmän se, miten monipuolisella palveluvalikoimalla voidaan tukea maatalousyritysten menestymistä toimintaympäristössä, joka on tänä päivänä yhä alttiimpi erilaisille muutoksille ja shokeille.

Eläinten terveyteen ja hyvinvointiin sekä laajasti ruuantuotannon kestävyyteen liittyvien palvelujen ja neuvonnan painoarvo kasvaa.

Faba on panostanut uusien liiketoimintojen kehittämiseen ja vahvaan kehittämistyöhön muuttuvassa toimintaympäristössä.

”Pienelle toimijalle alan kansainvälinen kehityksen seuraaminen on elinehto.”

Viime syksynä Faba osti Kuopion Desinfektionpalvelu Oy:n koko osakekannan. Kauppa vahvisti Faban bioturvapalvelujen kokonaisuutta samalla kun eläintautien riski karjatiloilla on kasvanut.

Aiemmin viime vuoden keväällä Faba osti puolestaan Finnlacto Oy:n koko osakekannan ja liiketoiminnan. Tämä laajensi merkittävästi Faban tuoteportfoliota tarvikeliiketoiminnassa.

Faba omistaa osan pohjoismaisen siementuotantoyhtiö osuuskunta VikingGeneticistä. Osuuskuntana VikingGeneticsillä on noin 20 000 viljelijäjäsentä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Pienelle toimijalle ja maalle alan kansainvälinen kehityksen seuraaminen on elinehto.

Pohjoismainen yhteistyö tarjoaa tähän luontevan alustan, ja terve ja kestävä eläinaines on ensiarvoisen tärkeää ruuantuotannon huoltovarmuuttakin ajatellen.

Left Menu Icon
Right Menu Icon