Energiamarkkinoilla paluu normaaliin

Keväällä 2024 valittiin Vuoden Osuustoimintateoksi Oulun Seudun Sähkön jäsenilleen tarjoama vakaa ja edullinen energiahinta. Suuret onnittelut ansaitusta voitosta! Samalla rohkenen yleistää tämän teon koskemaan kaikkia energiaosuuskuntia.

Teksti Pauli Keränen
Jaa artikkeli

Energiaosuuskunnat ovat nimittäin pitäneet siirto- ja energiahinnat markkinoiden edullisimmalla tasolla, jäsenten eduksi ja turvaksi, huolimatta markkinoiden myllerryksistä ja samanaikaisista merkittävistä investoinneista perusverkkoihin ja uusiin tuotantomuotoihin.

Myrskyn jälkeen on poutasää

Eurooppa reagoi Ukrainan sodan tuomiin muutoksiin energiavirroissa ja sähkön tukkumarkkinat rauhoittuivat vuonna 2023.

Suomen keskimääräinen aluehinta oli 56 euroa megawattitunnilta, kun se edellisvuonna oli dramaattinen 156 euroa megawattitunnilta.

Sähkön kulutus pysyi ennallaan, mutta kotimaisen tuotannon kasvu romahdutti nettotuonnin.

Energiaviraston mukaan olimme huipputehoja lukuun ottamatta sähköenergiassa vuositasolla lähes omavaraisia.

Tukkuhintojen päivävaihtelut olivat kuitenkin huomattavia. Negatiivisia sähkön tuntihintoja oli ennätykselliset 467 tuntia (edellisvuosina alle 30 tuntia vuosittain).

Säästä riippuvan tuotannon lisääntyessä hintojen nopeita vaihteluita nähdään myös jatkossa.

”Olimme huipputehoja lukuun ottamatta sähköenergiassa lähes omavaraisia.”

Turvallista tulosta ja vakavaraisuutta

Tarkasteltavien seitsemän osuuskunnan yhteenlaskettu jäsenmäärä kasvoi vuoden 2023 loppuun mennessä 46 500 jäseneen.

Suurimpien jäsenmäärä on viime vuosina noussut tasaisesti, ja pienempien muuttunut hiukan suuntaan tai toiseen.

Sähköosuuskuntien yhteenlaskettu liikevaihtokertymä oli vuonna 2023 noin 104 miljoonaa euroa (vuonna 2022 n. 112,5 milj. €).

Sähkön hinnanlaskusta huolimatta kertymä pieneni maltillisesti, koska energian osuus on vain noin 40 prosenttia kuluttajan kokonaissähkölaskusta. Loppu jakautuu karkeasti puoliksi siirtohintaan ja veroihin.

Yhteenlaskettu liikevoittokertymä sen sijaan kasvoi lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna (13,8 milj. €/2023 ja 10,7 milj. € /2022). Kasvu selittyy paljolti Oulun Seudun Sähkön toimintahistorian parhaalla vuosituloksella.

Left Menu Icon
Right Menu Icon