Vanhentunutta mielikuvaa muuttamassa

Faban toimitusjohtaja Ilkka Pohjamo haluaa, että kotieläintuotanto pystyy vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin.

Teksti Riina Karvonen | Kuvat Juho Kuva
Jaa artikkeli

Ilkka Pohjamo haluaa olla mukana kehittämässä koko maatalouden tulevaisuutta ja samalla luoda Fabasta menestyvä ja kehittyvä osuuskunta.

”Kaikki lähtee karjatilasta ja sen tarpeista. Millä tavalla me kykenemme auttamaan suomalaisia karjatiloja menestymään paremmin?”, elokuussa Faban toimitusjohtajana aloittanut Ilkka Pohjamo tiivistää osuuskunnan tarkoituksen.

Faban ydintoimintaa on eläinten lisääntymis- ja jalostuspapalvelujen kuten keinosiemennystoiminnan tuottaminen. Maatalouden nopea rakennemuutos kuitenkin asettaa omat haasteensa.

”On hankala hakea kasvua Faban perinteisistä toiminnoista maatilojen vähentyessä. Kasvua kuitenkin tarvitaan yritystoiminnassa, joten Faba on lähtenyt hakemaan sitä muiden saman sateenvarjon alle sopivien palveluiden kautta.”

Toimitusjohtajana Pohjamo pitää yhtenä tärkeimmistä tehtävistään varmistaa, että ydintoiminnot hoidetaan hyvin ja muutoksiin vastataan parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi yritysostoja ja toiminnan laajentamista.

Erilaisia haittaeläinten torjuntaan liittyviä palveluita tarjoava Kuopion Desinfektiopalvelu Oy:n sekä maatalouden tuotteisiin erikoistuneen FinnLacto Oy:n ostaminen ovat viimeisimpiä aluelaajennuksia.

Uudenlaisia tavoitteita

Pohjamon mukaan karjanjalostuksessa ei enää keskitytä siihen, että ”litroja pitäisi saada lisää”. Nykyisin tähdätään ennemminkin korkeaan valkuaisaine- ja rasvapitoisuuteen.

Tämä on eduksi myös jalostuksen kannalta, koska suurin osa maitotuotteista kulutetaan syötävinä tuotteina nestemaidon sijaan.

Pohjoismaisissa jalostustavoitteissa kiinnitetään huomiota myös esimerkiksi resurssitehokkuuden parantamiseen, metaanipäästöjen vähentämiseen, eläinten terveyteen ja kestävyyteen.

”Itse olen vakuuttunut siitä, että jalostuksella on keskeinen merkitys koko ruokaketjun kestävyystavoitteiden toteutumisessa,” Pohjamo toteaa.

”Tavoitteet eivät tietystikään toteudu hetkessä, vaikka jalostuksessa aikaa vastaan kilpaillaankin. Jalostuksen vauhti on kuitenkin kiihtynyt.”

Tuottavuuden parantaminen jalostuksella ei ole Pohjamon mukaan uusi asia, vaan sitä on tehty oikeastaan aina.

Resurssitehokkuuteen perustuvat myös päästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen.

”Kansainvälistä yhteistyötä pitää tehdä ja avoimin silmin tarkkailla maailmaa.”

Pohjamo toteaa, että kotieläintuotanto on jatkuvan paineen alla ja alalla toimiessaan myös Faban pitää pystyä perustelemaan kotieläintuotannon olemassaolo.

Tällä hetkellä yrityksessä panostetaan merkittävästi eläinten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Esimerkeiksi Pohjamo nimeää ennaltaehkäisevät eläinlääkäripalvelut sekä bioturvallisuuteen kuten eläintautien torjuntaan panostamisen.

Pohjoismaista yhteistyötä

Faba omistaa osan yhteispohjoismaisesta siementuotantoyhtiö VikingGeneticistä. Yhteistyö on ollut luontevaa, koska maiden välillä on niin paljon yhdistäviä tekijöitä ja tavoitteita.

”Kansainvälistä yhteistyötä pitää tehdä ja avoimin silmin tarkkailla maailmaa. Kilpailu on todella kovaa ja pohjoismainen yhteisyrityskin on pieni verrattuna maailman jättiläisiin.”

Pohjamon mukaan pohjoismainen toimija ja omistus kytkeytyy myös karjatilallisen etuun.

Siementä tai tarvikkeita saisi muualtakin, mutta voiko silloin luottaa toimijan vastuullisuuteen ja meidän olosuhteidemme huomioimiseen samalla tavalla, hän pohtii.

”Itse olen vakuuttunut siitä, että jalostuksella on keskeinen merkitys koko ruokaketjun kestävyystavoitteiden toteutumisessa,” Ilkka Pohjamo sanoo.

Jatkuva kehitys

”Monenlaista on Faban pitkän historian varrella tapahtunut. Varmastikaan yritys ei ole vuosikymmenten päästä enää samanlainen kuin tällä hetkellä.”

Erityisesti genomitestauksen lisääntyessä ja teknologian hiipiessä navettaan, saatavilla olevat tietomäärät kasvavat.

Niiden hyödyntäminen on kuitenkin olennaista, kun tarkastellaan esimerkiksi lypsylehmien resurssitehokkuutta. Tätä myöten kasvaa myös tarve hyödyntää tietoa tehokkaammin.

”Ohjelmistoilla on tapana vanhentua nopeasti.”

Faba omistaakin osan maatalouden digiratkaisuihin erikoistuneesta Mtech Digital Solution Oy:stä.

Pohjamon mukaan Faban vuosittaisesta liikevaihdosta noin 3-5 prosenttia kuluu erilaisiin tietojärjestelmiin ja niiden kehittämiseen.

”Onhan se eräänlaista kilpajuoksua. Tiloille pitää pystyä tarjoamaan huippulaatuisia palveluita, mutta ohjelmistoilla on tapana vanhentua nopeasti”, Pohjamo sanoo,

Uusi tehtävä

Ennen Fabaa Pohjamo toimi Valiolla edunvalvonnan ja alkutuotannon johtajana sekä MTK:ssa muun muassa Maitovaltuuskunnassa.

”Sen voin tunnustaa, että en ole meidän asiantuntijoihimme verrattuna jalostuksen syväosaaja. Aiemmat tehtävät ovat kuitenkin auttaneet hahmottamaan ison kuvan, jossa tilat ja maatalous elävät”, Pohjamo pohtii.

Häntä innostaa erityisesti mahdollisuus olla mukana tarjoamassa tiloille ratkaisuita toimia muuttuvassa maailmassa.

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon