Marjat, sienet ja villi­yrtit hyötykäyttöön

Osuuskunta Luonto & Keruu perustettiin vuonna 2021 tavoitteena rakentaa alusta yhdistämään luonto- ja keruutuotealan toimijoita, sanovat perustajajäsenet Tuomas Lilleberg ja Denis Kähkönen.

Teksti Matti Ketola | Kuva Laura Vesa
Jaa artikkeli

Mihin tarpeeseen Luonto & Keruu syntyi?

Suomen luonnosta löytyy paljon hyödyntämättömiä raaka-aineita, joista saa jalostettua hyviä, vähähiilijalanjälkisiä ja reilulla tavalla tehtyjä tuotteita.

Halusimme luoda alustan yhdistämään luonto- ja keruualan toimijoita. Samalla tavoitteena on rakentaa monipuolisempaa luontoyhteyttä Suomeen.

Miten päädyitte perustamaan juuri osuuskunnan?

Tarve yhteisömuodolle muodostui, kun järjestimme pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluille villiyrttikoulutuksia. Osuuskunta palveli meidän tarpeitamme parhaiten.

Meillä on vankat periaatteet, joiden mukaan haluamme toimia. Meille on tärkeää, että jäsenet ovat tasavertaisia ja uusien jäsenten on helppo tulla mukaan kokeilemaan pieniä ja miksei isompiakin projekteja.

Mitä liiketoimintaa teillä on?

Villiyrttien tuotteistaminen on meille tärkeää. Olemme tuotteistaneet villiyrttihaudukkeen ja peston kaltaisen villiyrttihapatelevitteen. Lähivuosina osuuskunta tulee järjestämään poimijakoulutuksia ja luonnontuotteiden tuntemukseen liittyviä palveluita kuten retkiä ja työpajoja.

Suomalaisesta Kirjakaupasta löytyy pian osuuskuntamme tuoreiden jäsenten tuottama villiyrttien keruukalenteri, jonka tuotoista osa menee Luonnonperintösäätiölle.

Toivottavasti saamme tulevaisuudessa myös lisää luonnontuotteiden hyödyntämisestä kiinnostuneita jäseniä ja voimme luoda kerääjäverkostoa osuuskuntaamme kouluttamisen kautta.

Left Menu Icon
Right Menu Icon