Tulevaisuuteen suuntauvia keskusteluita

”Pertunmaa? Tiedät Kuortin ABC:n. Kuortti on Pertunmaata; kun mennään Hämeestä Etelä-Savoon. Paljon mökkejä. Jari Leppä on sieltä.” Suurin piirtein näin paikannetaan Pertunmaa, jonka kunnanjohtajana aloitti vuonna 2020 Leena Ruotsalainen.

Teksti Sami Karhu | Kuvat Sanna Vornanen
Jaa artikkeli

Helppo olisi tuskailla pienen maaseutukunnan talouden ja väestökäyrän kehityskuvaa, mutta se ei ole ominta Pertunmaan kunnanjohtajalle Leena Ruotsalaiselle. Mikä on kunnanjohtajan toivomuslista uusille kuntapäättäjille?

”Olennaista on, millä asenteella työtä tehdään. Maahan ei pidä jäädä makaamaan. Toivottavasti vaaleissa on tulevaisuuteen suuntautuvia keskusteluita”, sanoo Ruotsalainen ja perää keskustelukulttuurin kehitysloikkaa.

”Miten uskalletaan ajatella ääneen, jos pelätään, että tulee jokin virhe.”

Demokratia ja kansalaisyhteiskunta

Ruotsalainen toivoo perinteisen kunnallisen päätöksenteon rinnalle enemmän suoraa kanssakäymistä kuntalaisten kanssa. Avointa ja epämuodollista keskustelua tarvitaan myös kuntapäättäjien kesken.

Kapasiteettia löytyy. Maa- ja metsätalousministeri, keskustan kansanedustaja Jari Leppä on Pertunmaan kunnanvaltuuston jäsen.

”Hän on tärkeä voimavara, keskustelukumppani ja selkänoja”, tiivistää Ruotsalainen.

Edustuksellisen demokratian rinnalla on kansalaisyhteiskunta.

”Ruohonjuuritalolla on innokas meininki”, sanoo Ruotsalainen. Kansalaistoiminnalla parannetaan seniorien digitaitoja ja tehdään Pertunmaan ajankohtaisjulkaisu. Tori pyörii yhdistysten ja kunnan yhteistyöllä.

”Into ja luovuus esiin, kyse ei ole vain rahasta.”

Kunnan tulee olla avoin ja läpinäkyvä. Kunnanjohtajalta lähtee kansankielisiä pikatiedotteita, toimittajayhteyksiä vaalitaan ja blogeja syntyy. Yhdistykset ovat tärkeitä kommunikaatiolle: Martat, metsästysseurat ja 4H! Kysyjille vastataan aina, kaupan kassallakin. Usein kysymykset liittyvät ulkoilureitteihin ja tienpitoon. Koronan aikana kunnanjohtaja on järjestänyt ikäihmisten kanssa pihakahveja: ”Pian kaikki kuntalaiset on ilmakätelty”. Liikunta, kulttuuri ja nuorisotyö ovat nekin tärkeitä.

”Ne eivät maksa paljon. Noista kahdesta pidämme kiinni, ne ovat sitä hyvinvointia ja terveyttä.”

Kuntalaisille on avattu kohtaamispaikka Jokitupa myös siihen, kun tarvitsee apua työttömyyteen ja koulutuksen täydentämiseen. Vesistöjen huolenpidolla kunta edistää virkistyskäyttöä Pertunmaan valtuuskunnan, Pertun osakaskunnan, Pertun kyläyhdistyksen ja asukkaiden kanssa.

Miljoonia viitostien matkaajia pysäyttävä ABC:n alue maisemoidaan viihtyisämmäksi. Uusiutuvat energiaratkaisut ovat suunnittelupöydällä. Ideat ovat syntyneet kansalaiskeskusteluista muun muassa perjantain vastaanotolla ABC:lla.

”Olen koplannut ajatukset toiminnalliseksi paketiksi”, sanoo Ruotsalainen. Pertunmaa on liikenteellisesti hyvässä paikassa, mutta sitä ei silti tunneta hyvin. Kesällä citymaalaiset somettavat elämästä Pertunmaalla, lampaat ovat tietysti kuvassa mukana.

Yrittäjyyttä ja yrityksiä

Osuustoiminnalliset verkostot leikkaavat Pertunmaata. Suur-Savon Osuuskaupan ABC:n lisäksi kirkonkylällä on toinen Sale ja Koitin-Pertunmaan Osuuspankki. Kuvaan kuuluvat LähiTapiolan palvelut, osuustoiminnallinen maidon- ja lihanhankinta, Faban jalostuspalvelu, Metsäliiton puunhankinta, Lihavanpään vesiosuuskunta ja MPY Osuuskunnan nopeat valokuituverkot.

Uuttakin on kokeiltu. Julkisuutta saanut Pertun Parhaaksi osk ei kuitenkaan lähtenyt lentoon toivotulla tavalla.

”Reko, lähiruokaa eri toimittajilta, liippaa osuuskuntameininkiä”, täydentää Ruotsalainen.

Yritykset pitävät konkretiasta. Kunta viestii yrittäjille uudella uutiskirjeellä. Yrityksille on koulutusta julkisiin hankintoihin osallistumisesta ja digialustojen käyttötaitoja. Nuorten yrittäjyystaitoja edistetään.

Vapaa-ajan asukkaiden etätyömahdollisuuksia yhteisöllisine tiloineen kohennetaan. Pertunmaa tekee olennaista seudullista yhteistyötä Joutsan, Hartolan ja Sysmän kanssa yrittäjyyden vahvistamiseksi – ”kuntaliitospuheet lamauttavat, tämä vahvistaa.”

”Pertunmaa – sahtia ja shampanjaa! Ehkä tällä tunnuksella tullaan ulos 2026, kun Pertunmaa täyttää 100 vuotta,” visio Ruotsalainen.

Mikä?

Pertunmaa
• Pieni, puhdas ja pippurinen kunta Etelä-Savon ja Hämeen kainalossa
• 1 656 asukasta
• 1 800 vapaa-ajan asuntoa, joissa laskennallisesti 3600 vapaa-ajan asukasta

Left Menu Icon
Right Menu Icon