Luonnollista asumista Comojärven rannalla

Yhdysvalloissa puhaltavat poliittisesti konservatiiviset tuulet, mutta Floridan Lutzissa sijaitseva asunto-osuuskunta on tunnettu rennosta asenteestaan. Saksalaisten maahanmuuttajien mukanaan tuoma perinne on kukoistanut kaupungissa jo yli puoli vuosisataa.

Teksti ja kuvat Atte Penttilä
Jaa artikkeli

Yhdysvalloissa puhaltavat poliittisesti konservatiiviset tuulet, mutta Floridan Lutzissa sijaitseva asunto-osuuskunta on tunnettu rennosta asenteestaan. Saksalaisten maahanmuuttajien mukanaan tuoma perinne on kukoistanut kaupungissa jo yli puoli vuosisataa.

Asunto-osuuskuntia on Yhdysvalloissa perustettu 1920-luvulta lähtien. Toisen maailmansodan jälkeen ihmisten pääsyä edullisiin asuntoihin helpotettiin osavaltioiden ja hallitusten rahallisen tuen toimesta. Suurin osa tämän päivän asunto-osuuskunnista sijaitsee isoissa kaupungeissa, kuten New Yorkissa, eikä uusia osuuskuntia ole juurikaan syntynyt 1970-luvun puolenvälin jälkeen.

Varsinkin Etelä-Yhdysvalloissa asunto-osuuskuntien perustaminen on ollut harvinaista. Osuuskunta-ajatteluun kuului tasa-arvon puolustamisen ja syrjinnän vastustamisen periaatteet. Eteläiset osavaltiot eivät suostuneet siihen, että ne eivät olisi saaneet estää mustien amerikkalaisten liittymistä osuuskuntiin.

Florida on kuitenkin noudattanut hieman erilaista kaavaa, erityisesti Miamin seudulla. 1950-luvulta lähtien eläköityvät newyorkilaiset pakenivat kylmää talvea etelän lämpöön. He olivat tottuneet asunto-osuuskuntiin, eikä floridalaisilla rakennuttajilla ollut ongelmia saada eläkeläisosuuskunta-asuntoja myydyksi.

Ennen toista maailmansotaa Floridaan oli myös saapunut paljon saksalaisia maahanmuuttajia, jotka toivat mukanaan omia kulttuuriperinteitään. Osa näistä perinteistä levisi ajan saatossa. Vuonna 1941 Tampan pohjoispuolella sijaitsevan Lutziin Comojärven ympärille perustettiin lomakohde nimeltä ’Luonnollisesti Comojärvi’ (Lake Como Naturally), joka noudatti yhtä saksalaisten maahanmuuttajien mukanaan tuomista perinteistä; naturismia.

Vaikka osa osuuskunnan asunnoista näyttää taloilta, ne ovat tosiasiassa liikuteltavia mobiilikoteja.

Osuuskunta syntyi häädön uhasta

Lomakohde oli yksityisessä omistuksessa vuoteen 1997 asti, jolloin omistajapariskunta erosi. Vaarana oli, että kaikki osakkaat joutuisivat pakkaamaan tavaransa ja lähtemään kotoansa kahden kuukauden irtisanomisajalla.

Gerald Petroff, osuuskunnan sihteeri, ja yksi alueella lapsuutensa viettäneistä ja myöhemmin osuuskunnan perustajajäsenistä kertovat, kuinka vaikeat ajat silloin olivat:

”Omistajapariskunta kävi läpi aika inhottavaa eroprosessia ja me pelkäsimme, että jäämme ilman kotia. Kaikki osakkaat yrittivät kiivaasti keksiä, miten saisimme paikan toiminnan jatkumaan.”

Lomakohteen hinta oli 2,5 miljoonaa dollaria, eikä kenelläkään ollut sellaisia rahoja. Muutamia päiviä mietittyään ja useita kokouksia järjestettyään jäsenet ottivat yhteyttä yritykseen, jonka tarkoituksena oli auttaa matkailuautoelämästä innostuneita ihmisiä perustamaan asunto-osuuskuntia. Innostuneina osuuskuntaideasta jäsenet aloittivat kampanjan, jonka tarkoituksena oli saada kerättyä rahat Comojärven lomakohteen ostamista varten.

Osuuskunnan nykyinen markkinointipäällikkö Michael Kush valaisee prosessin hankaluutta:

”Paikalliset pankit eivät mielellään lainanneet rahaa osuuskuntien perustamiseen, koska pelkäsivät niiden kaatuvan ennen kuin pankit ovat saaneet rahansa takaisin.”

Loppupeleissä viisitoista perustajajäsentä sai kerättyä ostosumman ja näin Comojärven asunto-osuuskunta sai alkunsa.

Tällä hetkellä osuuskunnassa on 107 jäsentä, jotka asuvat järven kupeessa joko niin kutsutuissa mobiilikodeissa tai asuntovaunuissa. Osa asukkaista on paikalla vain osan vuodesta ja muuttaa kesäksi pohjoisemmille seuduille kuumuutta pakoon. Suurin osa pitää kuitenkin kotiaan paikan päällä pysyvästi.

Lomakohteesta löytyy myös suomalaisella kiukaalla varustettu sauna.

Toiminta kiteytyy yhteisöön

Maryanne Rettig ja Jack Clark ovat olleet lomakohteen jäseniä jo yli kymmenen vuotta ja viimeiset kaksi vuotta jäseninä osuuskunnassa. Jack asuu viikot parin tunnin päässä Orlandossa, viikonloput ja lomat hän puolestaan viettää asunnollaan Comojärvellä. Jack on kotoisin pohjoisesta, Rhode Islandilta.

”Tullessani tänne tunsin itseni vapaaksi, ja sitten jäin”, Jack sanoo viitaten vaatteista vapaaseen elämäntyyliin. Osuuskunnan eduista puhuttaessa päällimmäinen asia Maryannen ja Jackin mielessä on yhteisö.

”Täällä erilaiset persoonallisuudet tulevat toimeen yhdessä, vaikka erimielisyyksiäkin on. Yhteisö on kaikista tärkeintä”, Maryanne painottaa.

Jack ja Maryanne molemmat ovat sitä mieltä, että osuuskuntamalli tuo turvallisuutta, koska kukaan ei voi yhtäkkiä myydä aluetta. Osuuskunnan jäsenyyden lisäksi Maryanne on myös aktivisti ja Vapaat Rannat -organisaation puheenjohtaja. Nimensä mukaisesti organisaation tarkoituksena on saada Floridan länsirannikolle ensimmäinen vaatevapaa ranta. Prosessi etenee hänen sanojensa mukaan ”hitaasti mutta varmasti”.

Osuuskunnan johtokunnan puheenjohtaja Karyn McMullen, hänen miehensä Jayson ja heidän poikansa Jason ovat olleet asukkaina ja jäseninä Comojärvellä vuodesta 2012 lähtien. Ennen ensimmäistä vierailuaan Comojärvellä McMullenit olivat jo tehneet alustavan sopimuksen lähistöllä sijaitsevan toisen yhteisön kanssa asunnon ostamisesta, mutta päätyivät käymään Comojärvellä, jonne he sitten jäivät.

”Tämä on kaunis paikka, täällä voi hengittää” sanoo Jayson.

Koronaviruksen aiheuttamien sääntöjen ja sulkemisten takia tämä vuosi on ollut erilainen kuin aiemmin. Osuuskunnan puheenjohtajan roolikin on ollut vaikeampi.

”Minun on pitänyt rajoittaa ihmisten tekemisiä ja peruuttaa tapahtumia. En ajatellut, että tämä olisi ollut osa minun kauttani puheenjohtajana,” kertoo Karyn. Nyt rajoituksia on vähennetty ja yhteisön tunne on taas palannut. Jason odottaa innolla, että pääsisi taas pelaamaan vesilentopalloa: ”Viimeksi pelasin sitä useita tunteja päivässä. En malta odottaa, että se taas sallitaan.”

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon