Osuustoiminnan tulenkantaja

Osuustoiminta ja maakunnan kaikinpuolisen hyvinvoinnin edistäminen ovat Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajalle, Juha Kivelälle sydämen asioita. Työtään hän tekee suurella intohimolla, liekki silmässä yhdessä tekemistä painottaen.

Teksti Marja Heikkilä | Kuvat Maija Astikainen
Jaa artikkeli

Osuustoiminta ja maakunnan kaikinpuolisen hyvinvoinnin edistäminen ovat Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelälle sydämen asioita. Työtään hän tekee suurella intohimolla, liekki silmässä yhdessä tekemistä painottaen.

”Osuustoiminnan hienous on monipuolisuus ja muuntuvuus. Tässä yritysmuodossa ei tule koskaan valmiiksi, vaan toiminta jalostuu päivä päivältä asioiden tekemisen, tiedon lisääntymisen ja oivallusten myötä. Tämän päivän arvot tekevät osuustoiminnasta elävän.”

PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä on henkeen ja vereen osuustoiminnan mies, kotoa siihen kasvatettu sekä osuuskaupan oven kirjaimellisesti sisältä käsin avannut. PKO:ta hän on luotsannut kolmetoista vuotta.

Pohjois-Karjala on yksi haastavimmista talousalueista Suomessa. Sen vuoksi Kivelä joukkoineen on pakotettu tekemään asioita toisella tapaa kuin moni muu osuuskauppa.

”Olemme suhteessa kokoomme yksi maamme tehokkaimmista osuuskaupoista ja kuuluisa tuloksentekotaidostamme. Siitä iso kiitos kuuluu vahvalle tekemisen kulttuurille ja ammattitaitoiselle väellemme”, Kivelä kehaisee.

Myönteisyyden kehä lähtee henkilökunnan hyvinvoinnista, joka heijastuu asiakkaille hyvänä palveluna. Asiakastyytyväisyys puolestaan lisää kysyntää. Kun tehdään oikeita asioita laadukkaasti, saadaan tuloksia aikaan.

Osuuskunnassa kärkitavoite on palvelujen ja etujen tuottaminen asiakkaille, ei voiton maksimointi.

”Liiketoiminnan pitää kuitenkin olla tehokasta ja kannattavaa, muuten sillä ei ole olemassaolon oikeutusta. En piittaa markkinaosuuksista, minulle tärkeämpiä ovat työpaikat, ihmisten hyvinvointi ja seudullinen toimeliaisuus”, täsmentää Kivelä.

PKO on monitoimialayritys, jolla on 126 toimipistettä kolmentoista kunnan alueella. Viime vuonna sen myynti oli 446 miljoonaa euroa.

”Pohjois-Karjalassa on juuri sitä, mitä tässä ajassa kaivataan: upeaa, koskematonta luontoa ja hyviä palveluita. Rajan takana on valtava potentiaali, ja kotimaisten matkailijoiden virtaakin voitaisiin vauhdittaa. Tänne on pääkaupunkiseudulta puolet lyhyempi matka kuin Lappiin”, hän summaa.

Osuustoiminta tutuksi

Osuuskunta on Kivelän mukaan mitä modernein, tähän aikaan ja arvoihin sekä lähes kaikille toimialoille sopiva yritysmuoto, mutta huonosti tunnettu.

Kivelä toivoo, että osuustoiminnalliset yritykset tekisivät valistustyötä huomattavasti nykyistä enemmän asiakasomistajista ja henkilökunnasta viranomaisiin ja päättäjiin asti. Tunnettuuden paraneminen ja kaksoisroolin ymmärtäminen vahvistaisivat osuuskuntien yhteisöllisyyttä.

”Ehkä täällä Pohjois-Karjalassa henkilökuntamme ja asiakkaamme tietävät osuustoiminnasta vähän enemmän kuin muut, kun sitä on yritetty paukuttaa joka käänteessä”, aiheesta syttyvä Kivelä virkkoo.

Osuuskaupan ja yliopistoväen yhteisideoinnin ansiosta Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella Joensuussa osuustoimintaa on opiskeltu kurssikokonaisuuden verran jo useita vuosia.

Lapset ja nuoret etusijalla

Alueensa elinvoimaisuuden edistämistä PKO toteuttaa tuomalla lähituottajien tuotteita hyllyyn sekä käyttämällä paikallisia yrityksiä esimerkiksi rakentamisessa. PKO:n erikoisuutena on osallistuminen julkiseen rakentamiseen. Yksi kohteista oli Niinivaaran terveyskeskusaseman rakentaminen kaupan yläkertaan.

”Alueen asukkaat saivat terveyskeskuspalvelunsa nopeasti takaisin, kaupunki huolettoman tilan ilman sidottua pääomaa ja me pitkäaikaisen sekä varman vuokralaisen”, Kivelä perustelee.

PKO on ollut mukana monissa muissakin alueen elinvoimaisuutta edistävissä rakennushankkeissa, kuten Lieksan monitoimihallissa ja Joensuun toriparkissa, tietenkin vastuullisen varainhoidon periaatteella.

Juha Kivelä puhuu erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien puolesta. PKO tukeekin vuosittain lähes miljoonalla eurolla urheilua, kulttuuria ja järjestötoimintaa.

”Uskon, että tekemällä asioita tänään paremmin kuin eilen ja huomenna paremmin kuin tänään, pysytään nousukierteessä eli kehitytään.”

Kivelälle hyvänolontunne ja työn merkityksellisyys syntyvät siitä, kun hän saa tehdä asioita, joista seuraa yhteistä hyvää.

Levottomaksi luonteeksi tunnustautuvalle Kivelälle paikalleen jumittuminen on kauhistus. Vapaa-aikaansa hän viettää ennemmin tekemällä kuin makaamalla.

”Olen harrastanut pitkään kilpauintia ja veteen pulahdan aina kun töiltäni ehdin. Mieluisia ovat myös remonttityöt kotona ja mökillä sekä vesillä olo.”

Left Menu Icon
Right Menu Icon