Pyhäselän Oma Osuuskunta kehittää

Pyhäselän Oma Osuuskunta toimii Joensuun seudun kehittämistyössä. Miten se tapahtuu? Osuuskunnan hallituksen jäsen Helinä Kalaja vastaa.

Teksti: Sami Karhu
Jaa artikkeli

Pyhäselän Oma Osuuskunta toimii Joensuun seudun kehittämistyössä. Miten se tapahtuu? Osuuskunnan hallituksen jäsen Helinä Kalaja vastaa.

Pyhäselän Oma Osuuskunta oli viime vuonna edistämässä osuuskuntayrittäjyyttä Rilli-päivillä, jotka pidettiin Joensuun Veturitalleilla. Mistä tämä kertoo?

HK: Halusta olla mukana paikallisessa osuuskuntatoiminnassa ja kenties antaa esimerkillämme ajatuksia pienemmille osuuskunnille. Haluamme myös osaltamme tuoda Oma Osuuskuntaa- ja osuustoimintaa yleisesti yritysmuotona esiin erilaisissa yhteyksissä. Pohjois-Karjalassa osuustoimintaa on suhteessa paljon verrattuna esimerkiksi eteläiseen Suomeen ja halusimme tuoda paikallisia osuuskuntia ”saman katon alle” vaihtamaan ajatuksia ja esittäytymään. Tilaisuuden tavoitteena oli myös kokemusten vaihtaminen ja osuuskuntatoiminnan innovaatiot tulevaisuusajattelussa, kuten esimerkiksi asuminen ja työllistyminen.

Mikä on rautalangasta väännettynä Pyhäselän Oma Osuuskunnan toiminta-ajatus?

HK: Toimimme niin kannattavasti, että pystymme tarjoamaan jäsenille omistuksestaan hyötyä. Toimimme myös arvojemme mukaisesti maakunnan kehitystyössä.

Mitkä ovat käytännön toimintamuodot?

HK: Osuuskunnan asiakkaita ovat asunnon myyjät ja ostajat, perikunnat asuntoarvioineen, pankit kiinteistö- ja asuntoarvioineen, liikehuoneistojen vuokraajat – nimenmaan yritykset, asuntojen vuokraajat, osakehuoneistojen omistajat ja asumiseen liittyvät palvelutuottajat.

Haemme arvojemme mukaisia yhteistyökumppaneita maakunnan kehitystyöhön ja olemme siinä mukana. Suuntaamme tulevaisuusajatteluun, muun muassa ympäristöasioissa ja ekologisuudessa. Näitä pyrimme ennakoimaan myös rakennuttajana toimiessamme.

Lisäksi osuuskuntamme jakaa kaksi kertaa vuodessa stipendejä ja apurahoja, jatko-opiskelijoille, urheiluun ja liikuntaan, sosiaalisin perustein hyväntekeväisyyskohteisiin ja yrityksille toiminnan kehittämiseen. Näitä hakeakseen ei tarvitse olla osuuskunnan jäsen.

Mistä osuuskunta saa tulonsa?

HK: Osuuskunnan liiketoimintana on, että se omistaa, ostaa ja myy osakkeita luotettavien varainhoitajien välityksellä, vuokraa ja myy huoneistoja ja kiinteistöjä Joensuun seudulla, rakennuttaa kiinteistöjä sekä omistaa liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä, joiden hallinnossa se toimii aktiivisesti.

Haemme arvojemme mukaisia yhteistyökumppaneita maakunnan kehitystyöhön ja olemme siinä mukana, kertoo Helinä Kalaja.

Joensuun kaupungissa on näkyvä kyltti, jossa kerrotaan osuuskunnan Siihtalan hankkeesta. Mistä rakennushankkeessa on kysymys?

HK: Osuuskunta on omistanut Siihtalan tontin jo useampia vuosia. Etsimme aktiivisesti uusia kannattavia paikallisia hankkeita. Tulimme tulokseen, kun ammattitaitoakin on hallinnossamme, että rakennutamme tontin itse. Siihtala 12:een rakentuu laadukkaita ja asumiskuluiltaan pieniä asuntoja, joissa on huomioitu ekologisuus – maalämpö ja aurinkopaneelit – sekä ihmisen elinkaari. Talot muodostavat karjalaisittain suojaisan pihan. Pihapiiriin tulee myös syötäviä kasveja.

Samalla pystymme tarjoamaan opiskelijoille erinomaisia harjoittelupaikkoja kaikilla rakentamisen sektoreilla. Myös viherrakentaminen on mukana. Se hoituu yhteistyökumppanimme ammattioppilaitos Riverian kautta.

Mikä on osuuskunnan tuottama jäsenhyöty?

HK: Tarjoamme erilaisia etuisuuksia omista palveluistamme ja omistuksistamme sekä myös yhteistyökumppaneiden kautta. Järjestämme jäsenille yhteisöllisiä tapahtumia, joko yksin osuuskuntana tai kumppaneiden kanssa yhdessä. Tästä esimerkkinä ohjemallisia tupailtoja ja retkiä erilaisiin kohteisiin. Jäsenillä on tietysti myös oikeus osallistua osuuskunnan päätöksentekoon

Left Menu Icon
Right Menu Icon