Korkeasuhdanne on ohi, mutta osuustoiminta pärjäsi

Talouskasvun kangertelusta ja kiihtyvästä kilpailusta huolimatta osuustoiminnalliset yritykset ovat pitäneet pintansa.

Teksti: YRJÖ KOTISALO
Jaa artikkeli

Talouskasvun kangertelusta ja kiihtyvästä kilpailusta huolimatta osuustoiminnalliset yritykset ovat pitäneet pintansa.

Suomen kansantalouden kasvu vuonna 2019 oli runsas prosentti. Kysyntätekijöistä vienti lisääntyi ilahduttavasti neljä prosenttia, yksityinen kulutus vajaan prosentin ja yksityiset investoinnit vain prosentin verran. Vaihtotase oli yhä lievästi alijäämäinen. Työllisyysaste koheni hieman. Inflaatio oli prosentin luokkaa ja rahamarkkinat toimivat nollakorkoympäristössä.

Vientivetoinen talouskasvu hidastuu muun maailman mukana. Rahapolitiikka jatkaa elvyttävänä, ja kotitalouksien ostovoima kasvaa heijastuen myönteisesti yksityiseen kulutukseen. Tulehtunut työmarkkinatilanne, kustannuskilpailukyvyn heikentyminen ja protektionismin kasvu maailmalla kuuluvat riskitekijöihin. Väestön ikääntyminen syventää kestävyysvajeesta johtuvia ongelmia.

S-ryhmän vuoden 2019 veroton vähittäismyynti oli 11,7 miljardia euroa, jossa oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 1,7 prosenttia. Suurin toimiala, päivittäistavarakauppa, kasvoi 1,8 prosenttia. Kilpailu markkinaosuuksista jatkuu tasaisena, siihen viittaa osaltaan Keskon osakekurssin vahvistuminen.

Vuoden kuluessa S-ryhmässä käynnistyivät laatu- ja valikoimahankkeet, mikä näkyi positiivisena myynnissä loppuvuoden aikana.

”Odotamme hyvän vireen jatkuvan tänä vuonna käynnistyneen S-market-ketjun konseptiuudistuksen myötä. Suomen lähes kaikki, noin 440 S-marketia, uudistetaan tämän ja ensi vuoden aikana. Myös matkailu- ja ravitsemiskaupassa on laaja uudistamisohjelma, jota Helsingin Pasilan Tripla vahvistaa”, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo.

Eniten myyntiään kasvatti matkailu- ja ravitsemiskauppa runsaalla kolmella prosentilla. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa myynti laski 0,5 prosenttia ja tavaratalo- ja erikoisliikekaupan miinus oli 1,4 prosenttia.

Osuustoiminnallinen elintarviketeollisuus petrasi juoksuaan etenkin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ennakkotiedon mukaan Atrian liikevaihto oli 1,45 miljardia euroa, vertailukelpoinen lisäys 1,4 prosenttia, ja liikevoitto koheni hiukan odotetusta. HK Scanin tammi-syyskuun liikevaihto kasvoi 5,6 prosenttia ja liiketulos oli vajaa viisi miljoonaa euroa. Kun kannattavuus parani kaikilla markkina-alueilla, erityisesti siipikarjaliiketoiminnassa, tuotantotehot kohenivat ja säästöjä syntyi, tulosparannus loppuvuonna oli todennäköinen. Ei myöskään Valiosta ole tiedossa mitään huolestuttavaa.

Metsäteollisuudessa sellun hinta kääntyi laskuun, sahatavaran kysyntä heikkeni, mutta kartonkimarkkina oli vahvaa. Metsä Groupin tammi-syyskuun 2020 liikevaihto notkahti hieman, mutta sijoitetun pääoman tuottoaste oli ilmeisen hyvä.

Finanssisektorilla OP Ryhmä on lisännyt asiakasomistajien määrää yli kahteen miljoonaan. Se ennakoi taloudellista menestystä haasteellisessa nollakorkoympäristössä.

Left Menu Icon
Right Menu Icon