Osuuspankkikonkarit hallitustyöhön

Pihtiputaan Osuuspankille valittiin uusi hallitus erikoismenettelyllä viime vuoden lopulla.

Teksti: RIKU-MATTI AKKANEN
Jaa artikkeli

Pihtiputaan Osuuspankille valittiin uusi hallitus erikoismenettelyllä viime vuoden lopulla.

Keskisuomalaiselle Pihtiputaan Osuuspankille valittiin lokakuussa 2017 uusi hallitus ja toimitusjohtaja. Kuusijäsenisestä hallituksesta Vesa Lehikoinen, Seppo Rytivaara ja Simo Kauppi ovat työskennelleet aiemmin OP Ryhmässä samoin kuin määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu Toni Ruokanen, joka siirtyi tehtävään Kesälahden Osuuspankista.

Lehikoinen, Rytivaara ja Kauppi ovat kaikki äskettäin eläköityneitä osuuspankkien toimitusjohtajia.

Janakkalan Osuuspankin entinen toimitusjohtaja Vesa Lehikoinen, on osuustoimintaväelle tuttu Osuustoiminnan neuvottelukunnasta, jossa hän on jäsenenä.

Tuttu nimi on myös Kainuun Osuuspankin entinen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Seppo Rytivaara, joka toimii Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtajana. Simo Kauppi on Länsi-Suomen Osuuspankin entinen toimitusjohtaja.

Kun pankin edustajisto torjui esityksen sulautumisesta Suomenselän Osuuspankkiin, kaikki edellisen hallituksen jäsenet erosivat. Samaan aikaan paikkansa jättivät myös hallintoneuvoston puheenjohtajisto sekä toimitusjohtaja, joka jäi eläkkeelle.

”Pankissa on yhdistymiseen liittyvät päätökset tehty viime syksynä. Mitään uusia yhdistymissuunnitelmia ei ole valmisteilla eikä suunnitteilla. Pankin päivittäinen toiminta on täysin normalisoitunut loppuvuoden aikana. Palvelut toimivat ja asiakkaat voivat olla rauhallisin mielin”, kertoo Vesa Lehikoinen.

Finanssivalvonta 
uudisti vaatimukset

Uusi hallitus valittiin varmistamaan osuuspankin toimintaan liittyvä osaaminen.

”Tässä nopeasti esiin tulleessa tilanteessa pankissa haluttiin varmistaa, että kaikkien muiden kriteereiden lisäksi hallitus täyttää kollektiivisesti pankkitoimialan kokemus- ja osaamisvaatimukset.”

Viime vuonna Finanssivalvonta uudisti hallituksen jäsenten ns. Fit&Proper -vaatimuksia eli ammattitaito-, luotettavuus- ja sopivuuskriteereitä. Näiden kriteereiden lisäksi hallituksen jäseniä koskevat riippumattomuus- ja esteellisyssäädökset.

”Hallituksen jäseniltä edellytetään riittävää finanssitoimialan kokemusta ja osaamista. Meidän kolmen tehtävänä on tuoda tämä osaaminen hallitustyöskentelyyn. Olemme pitkän linjan osuuspankkilaisia ja halusimme tässä akuutissa tilanteessa omalta osaltamme auttaa pankkia”, Vesa Lehikoinen sanoo.

Vastaavasta menettelystä muissa pankeissa Lehikoisella ei ole tietoa.

”Me kolme olemme lupautuneet hallitustyöskentelyyn siirtymäajaksi, jonka jälkeen pankkiin valitaan nuo uudetkin kriteerit täyttävä paikallinen hallitus.”

”Hallituksessa on jo nyt kaksi paikallista jäsentä, Mauri Savolainen ja Jukka Ruusuvuori, jotka tuovat hallitukseen muun osaamisen lisäksi elintärkeän paikallistuntemuksen sekä toimitusjohtaja, jolla on osuuspankkikokemusta eri tehtävissä 17 vuotta”, valottaa Lehikoinen.

Left Menu Icon
Right Menu Icon