Viljaosuus­kunta tekee tulosta jäsenilleen

Hämeessä luotetaan osuuskunnan voimaan viljakaupassa. ViljaTavastia on saanut lentävän lähdön.

Teksti ja kuvat: MARKKU PULKKINEN
Jaa artikkeli

Hämeessä luotetaan osuuskunnan voimaan viljakaupassa. ViljaTavastia on saanut lentävän lähdön.

Talven pakkaset paukkuvat Hattulassa, mutta viljakauppa käy kuumana. Osuuskunta ViljaTavastian toimitusjohtaja Eero Kovero kokoaa parhaillaan 1 000 tonnin myllyvehnäerää suomalaiselle ostajalle. ViljaTavastian hallituksen puheenjohtaja Arto Laine, Hattulasta hänkin, on pistäytynyt vaihtamaan kuulumisia Koveron kanssa.

”Osuuskunnan ensimmäinen tilikausi sujui yli odotusten. Viljaosuuskunnalle oli selvästikin kysyntää”, Laine iloitsee.

ViljaTavastia perustettiin vuoden 2016 syyskuussa. Viljelijöiden omistamasta viljayhtiöstä oli sitä ennen keskusteltu Hämeessä kymmenisen vuotta. Osuuskunnassa on tällä hetkellä 325 jäsentä, joista 80 prosenttia on Hämeestä ja Päijät-Hämeestä, loput ympäri Suomen.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana osuuskunta välitti ostajille lähes 10 000 tonnia viljaa. Pääosa meni kotimaiselle teollisuudelle, pieni osa vientiin. Kuluvalla tilikaudella myyntimäärä on tarkoitus ainakin kolminkertaistaa.

Iso erä, parempi hinta

Viljakaupan tekeminen on periaatteessa helppoa massatavarakauppaa. Myyjät ja ostaja on vain saatava kohtaamaan, laadun ja määrän pitää täyttää ostajan tarpeet ja hinnasta on päästävä sopuun. ViljaTavastian valtteina ovat suuret myyntierät ja nopeat toimitukset.

”Mitä suurempia ja tasalaatuisempia eriä pystymme tarjoamaan ostajille, sitä parempaa hintaa voi odottaa. Jäsentemme yhteismyynneistä saama hintahyöty on ollut suunnilleen rahtikulujen suuruinen eli 10–20 euroa tonnilta”, Kovero arvioi.

”Eikä osuuskunnan positiivinen vaikutus jää pelkästään jäsenten hyödyksi. Osuuskunta nostaa muidenkin saamaa hintaa”, Kovero uskoo.

Viljat toimitetaan tilalta suoraan ostajalle. Välivarastoja osuuskunnan ei ole tarvinnut järjestää.

ViljaTavastia toimii mahdollisimman ohuella organisaatiolla ja kevyellä kustannusrakenteella, jotta jäsenille jää mahdollisimman suuri osa paremmasta hinnasta.

”Otamme jokaisesta välitetystä viljatonnista pienen provision. Liittymismaksu osuuskuntaan on 100 euroa ja osuusmaksu 300 euroa. Jos vuoden päätteeksi kassaan jää rahaa, maksamme viljaa myyneille jäsenille jälkitilin. Jälkitiliä pyritään aina maksamaan”, Laine kertoo.

ViljaTavastian kaupankäyntitapana on yksinkertaisesti ja kustannustehokkaasti sähköposti.

Sähköposti riittää

Osuuskunta on teettänyt jäsentietojen ja viljan määrän hallintaan yksinkertaisen it-sovelluksen. Eräkohtaiset viljakaupat tehdään kuitenkin sähköpostilla.

Toimitusjohtaja lähettää jäsenille sähköpostitse tiedon, kun joku ostaja haluaa tietynlaisen viljaerän. Viestissä kerrotaan tarjottu hinta ja laatuvaatimukset. Vastaamalla viestiin viljelijä sitoutuu toimittamaan lupaamansa määrän sovittuun hintaan. Sähköposti on puolin ja toisin sitova sopimus. Kun haluttu viljamäärä täyttyy, pääsevät siihen mennessä myyntihalukkuutensa ilmoittaneet viljelijät mukaan kauppaan.

”Kaupat vahvistetaan aina sähköpostilla. Puhelimitse en ota tietoja, koska siitä ei jää dokumenttia sovituista asioista. Merkitsen sitten sovitut määrät excel-taulukkoon, jonka toimitan ostajalle. Jäsenet ovat sitoutuneet todella hyvin lupaamiinsa toimituksiin”, Kovero kertoo.

Viljakaupan rahaliikenteestä noin puolet kulkee osuuskunnan kautta ja toinen puoli suoraan ostajalta viljelijän tilille. Osuuskunta tilittää rahat viljelijöille heti, kun on saanut rahan ostajalta. 70 prosentissa kaupoista viljelijälle maksetaan tilahinta ja ostaja järjestää ja maksaa rahdin. Tämä on ollut Suomessa melko harvinaista.

Osuuskuntamuoto toimii

Osuuskuntamuotoon ViljaTavastian vetäjät ovat tyytyväisiä.

”Viljelijät sitoutuvat osuuskuntamuotoiseen yhteistoimintaan paremmin kuin osakeyhtiöön. Myös jäsenten määrää on helppo kasvattaa osuuskunnassa. Osuuskunta on hallinnollisestikin yksinkertainen toimintamuoto”, Laine listaa.

”Jotta viljelijöiden neuvotteluvoima olisi vahva, tarvitsemme mahdollisimman suuren jäsenpohjan ja viljelyalan. Otammekin mielellämme lisää jäseniä mukaan. Tilan sijainnilla ei ole merkitystä”, Laine kannustaa.

Left Menu Icon
Right Menu Icon