OT-yritysten investoinnit ylittivät kaksi miljardia

Osuustoiminnallisten yritysten yhteenlasketut investoinnit ylittivät viime vuonna kahden miljardin euron rajan. Lähitulevaisuudessa on luvassa hiljaisempaa, sillä useat suuret hankkeet ovat valmistumassa.

Jaa artikkeli

Osuustoiminnallisten yritysten yhteenlasketut investoinnit ylittivät viime vuonna kahden miljardin euron rajan. Lähitulevaisuudessa on luvassa hiljaisempaa, sillä useat suuret hankkeet ovat valmistumassa.

Näinä aikoina valmistuva Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas on osuustoiminnallisten yritysten suurin yksittäinen investointikohde. Se hotkaisi noin 70 prosenttia koko Metsä Groupin 758 miljoonan euron investointipotista. Seuraavaksi metsäkonsernissa on vuorossa mekaanisen metsäteollisuuden kehittäminen, siihen rahaa uppoaa paljon vähemmän.

 

S-ryhmä

S-ryhmä oli osuustoimintasektorin kakkonen investoijana viime vuonna 511 miljoonan euron summalla. Osuuskauppojen suurin investointihanke on Sipoon Bastukärriin tuleva logistiikkakeskus, jota rahoittavat SOK ja alueosuuskaupat yhdessä. Monivuotiseen hankkeeseen käytettiin viime vuonna 135 miljoonaa euroa. Toiminta on jo käynnistetty, mutta investoinnit jatkuvat ja täyteen käyttöön laitos saadaan ensi vuoden lopulla. Muut S-ryhmän investoinnit ovat olleet pääasiassa korvausinvestointeja.

 

Osuuspankit

OP Ryhmän investoinnit nousivat viime vuonna 311 miljoonaan euroon, missä on kasvua noin 100 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Tällä aikaisempaa korkeammalla tasolla investointien on arvioitu jatkuvan seuraavien viiden vuoden ajan. OP Ryhmällä on käynnissä noin kahden miljardin euron investointiohjelma, joka suuntautuu uuteen teknologiaan, tuotteisiin, palveluihin ja osaamiseen.

Ulospäin OP Ryhmän näkyvimpiä uusia investointeja ovat Ouluun ja Kuopioon tänä vuonna valmistuvat Omasairaalat. Turun sairaalan on määrä valmistua ensi vuonna, sen jälkeen ei uudista kohteista ole päätöksiä tehty.

 

LähiTapiola

LähiTapiola on yksi pellervolaisten yritysten suurimmista vuotuisista sijoittajista. Kaikkiaan investoinnit viime vuonna olivat 332 miljoonaa euroa. Merkittävin kohde on Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus, johon valmistuivat keväällä 2017 tilat uudelle Stockmannin tavaratalolle. Sijainti on aivan Tapiolan metroaseman tuntumassa ja siksi keskeinen. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat Merituulentien ja bussiterminaalin hankkeet valmistuvat vuoden 2018 lopussa. LähiTapiolan investoinnit kauppakeskukseen ja asuntoihin ovat yhteensä noin 500 miljoonaa euroa.

 

Valio ja meijerit

Valio vastaa vuosi vuodelta valtaosasta meijerisektorin investoinneista. Alavireisistä maitomarkkinoista huolimatta yhtiö investoi viime vuonna 8 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2015. Investoinnit olivat 127 miljoonaa euroa, suurin yksittäinen hanke on Riihimäelle rakennettava välipalatehtaaksi nimetty meijeri.

Liikevaihtoonsa nähden merkittäviä investointeja tekivät myös Osuuskunta Maitokolmio ja Osuuskunta Satamaito. Muilla meijereillä ei viime vuonna ollut miljoonahankkeita.

Lihataloja kehitetään

Osuustoiminnallisista lihataloista eniten viime vuonna investoi HKScan, 98 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen hanke on Rauman broilerteurastamo. Atrian merkittävin uusi panostus on tehty Nurmon sikalinjan uudistamiseen. Yhtiön investoinnit viime vuonna yhteensä olivat 83 miljoonaa euroa.

Infraosuuskunnat

Infrastruktuuria kehittävät ja ylläpitävät osuuskunnat ovat lukumääräisesti merkittävä ryhmä. Nämä televerkkoihin, sähkönsiirtoon ja tietoverkkopalveluihin keskittyneet yritykset myös investoivat paljon. Sähköä siirtävillä osuuskunnilla investoinnit suuntautuvat erityisesti toimitusvarmuuden parantamiseen. Eri puolilla maata sijaitsevilla laajakaistaosuuskunnilla investoinnit suuntautuvat verkon laajentamiseen. Investointien kokonaismäärästä on tietoja yleisesti saatavilla vain puhelin- ja sähköverkko-osuuskunnilta.

Teksti ja taulukko: ANTTI ÄIJÖ

Left Menu Icon
Right Menu Icon