Tohtori Jukka Linna: Osakeyhtiöt eivät ainoa yhtiöittämisen malli

Tutkija Jukka Linna väitteli kesäkuussa Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisestä. Linna hämmästeli väitöstutkimuksessaan sitä, ettei uuden ammattikorkeakoululain rahoituksen selvitys- ja valmisteluvaiheessa otettu millään tavalla tarkasteluun osuuskuntamallia.

Jaa artikkeli

Tutkija Jukka Linna väitteli kesäkuussa Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisestä.

Linna hämmästeli väitöstutkimuksessaan sitä, ettei uuden ammattikorkeakoululain rahoituksen selvitys- ja valmisteluvaiheessa otettu millään tavalla tarkasteluun osuuskuntamallia.

”Osuuskuntamuotoista ratkaisua ei ole edes nostettu arvioinnin kohteeksi. Lisäksi osakeyhtiömuotoon sisältyvien riskien arviointi puuttuu kokonaan”, toteaa Jukka Linna väitöskirjassaan.

”Yhä useampi aikaisemmin valtion tai kunnan suoraan tarjoaman hyödykkeen, muun muassa julkisten palvelujen, tuottaminen siirretään osakeyhtiölle, niin julkisessa omistuksessa oleville kuin yksityisillekin. Lisäksi siellä, missä yhtiöittämistä ei vielä ole toteutettu, noudatetaan osakeyhtiöiden johtamiseen ja ohjaamiseen kehitettyjä menetelmiä”, Linna muistuttaa väitöskirjansa tiivistelmässä.

Tutkija näkeekin osuuskunnan selvästi osakeyhtiötä toimivampana vaihtoehtona ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisessä.

”Työssä esitetään perustelut sille, että osuuskuntamuoto olisi ollut ammattikorkeakouluille osakeyhtiötä parempi ratkaisu. Tämän lisäksi rakennetaan mallia, jossa korkeakouluyhteisön jäsenet eli opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta, olisivat osuuskunta-ammattikorkeakoulun jäseniä”, hän summaa.

Kun opettajia ja oppilaita olisi mukana, he voisivat päivittäisen kokemuksensa perusteella kehittää toimintaa. Tämän lisäksi olisi demokraattinen ohjaus, hallinto.

Teksti: SAMI KARHU

Jukka Linnan väitöskirja.

Left Menu Icon
Right Menu Icon