Osuustoimintaprofessori Iiro Jussila: Osuustoiminta tarvitsee strategian- vahvistaa asemaa

Yritysten strateginen johtaminen keskittyy tyypillisesti erilaisiin teknistaloudellisiin kysymyksiin. Yrityksen menestysmahdollisuuksiin vaikuttavat olennaisesti erilaiset instituutiot, ot-yritysten johtamisen professori Iiro Jussila kirjoittaa.

Jaa artikkeli

Iiro Jussila

Yritysten strateginen johtaminen keskittyy tyypillisesti erilaisiin teknistaloudellisiin kysymyksiin. Yrityksen menestysmahdollisuuksiin vaikuttavat olennaisesti erilaiset instituutiot, ot-yritysten johtamisen professori Iiro Jussila kirjoittaa.

”Johtamistutkimus on tuottanut tälle kilpailuareenalle työkalun, jota kutsutaan osuvasti institutionaaliseksi strategiaksi. Se voi kohdistua joko sääntely-ympäristön, kulttuurin tai tiedon rakentumisen prosesseihin.”

Institutionaaliset strategiat laaditaan Jussilan mukaan usein toimialalähtöisesti, esimerkiksi finanssialan, vähittäiskaupan tai metsäteollisuuden näkökulmasta.

”Osakeyhtiöitä palvotaan niissä prosesseissa, joissa sääntely-ympäristöä muokataan. Ne saavat myös yritysneuvojien tuen ja median huomion.”

Jussilan mielestä osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden on nyt korkea aika laatia ja toteuttaa yhteistyössä sellainen strategia, joka ratkaisevasti vahvistaa niiden asemaa institutionaalisilla pelikentillä.

”Sääntely-ympäristössä ja tiedollisessa ympäristössä ilmenee merkittäviä uhkia. Valtioneuvoston Kanslian raportissa esitettyjen politiikkaohjeistusten realisoituminen tarkoittaisi vähintäänkin voimakkaita kannusteita osuuskuntien muuttamiseksi pörssiyhtiöiksi.”

Lue lisää Iiro Jussilan ajatuksia 18.2. ilmestyvästä Osuustoiminta-lehdestä.

Left Menu Icon
Right Menu Icon