Vanha kyläkoulu täynnä elämyksiä 

Osuuskunta Kumisevan Kaiku tarjoaa monipuoliseen käyttöön sopivat tilat sekä tapahtumia kauniissa maalaismaisemassa vuoden ympäri.

Teksti Hanna Muukka | Kuvat Kumisevan Kaiku Osuuskunta 
Jaa artikkeli

Kumisevan Kaiku Osuuskunnan tarina sai alkunsa, kun Haapajärven Kumisevan kylässä sijaitseva kyläkoulu vuonna 2015 lakkautettiin.

Kylän asukkaat ja toiminnasta kiinnostuneet päättivät yhdessä tarttua tilaisuuteen ja perustivat vuonna 2016 osuuskunnan hallinnoimaan suurta kiinteistöä. 

Alkujaan perustajajäseniä oli noin 20 ja myöhemmin mukaan liittyi myös muutama yhteisöjäsen kuten paikallinen kyläyhdistys.

Perustamisesta asti mukana olleen Heikki Niemelän mukaan osuuskunta valikoitui toimintamuodoksi juuri sen tasapuolisen ja yhteisöllisen luonteen vuoksi.  

”Osalle perustajajäsenistä osuuskuntamuoto oli tuttu, sillä mukana oli esimerkiksi valiolaisia maidontuottajia. Mutta kaikille ei ollut selvää, mitä osuustoiminta tarkoittaa, joten on tämä vaatinut juurta jaksaen selittämistä.”  

Osuuskunta toimii yleishyödyllisyyden periaatteella, mutta yrityksen puitteissa on helpompi tehdä liiketoimintaa.

Kumisevan Kaiku ei ainoastaan vuokraa vanhan kyläkoulun tiloja, vaan se järjestää myös monipuolisesti erilaisia tapahtumia.

Se tarjoaa lisäksi ohjelmapalveluja polttareista tyky-päiviin ja opastettuihin luontoretkiin. Toiminta pyörii kuitenkin vahvasti talkootyöllä. 

”Halutessaan voi saada palkkaa. Vuoden aikana meillä on ehkä 4–5 palkattua työntekijää, päääosin keittiöalan ihmisiä,” hallituksen puheenjohtajana toimiva Niemelä kertoo.  

Hän asuu itse vanhassa kyläkoulussa ja toimii osuuskunnan puuhamiehenä. Niemelä ottaa itse maksun lähinnä vain joistain suuremmista työsuoritteista. 

Osuuskunnan järjestämistä tapahtumista tunnetuin on Keitele-museon kanssa järjestetty ”lättähattu-” eli kiskobussimatka Jyväskylään.

Nuoret mukaan 

Osuuskunnan aktiivisin ydinporukka on pieni. Hallituksen jäsenmäärä on vaihdellut kolmen ja viiden välillä.  

”Mukavampi, että on enemmän kuin se kolme. Ja vaihtuvuuttakin porukassa on ollut, mikä on hyvä,” Niemelä pohtii ja myöntää, että vastuullisiin tehtäviin ei aina niin innokkaasti lähdetä mukaan.  

Osuuskunnassa on tällä hetkellä 24 jäsentä.

Suhteellisen pienen jäsenmääränsä ansiosta osuuskunnan jäseniä on periaatteessa helppo osallistaa päätöksentekoon ja muuhun muihin tehtäviin.  

Jotta toiminta voisi jatkua vireänä, on Niemelän mukaan tärkeää hankkia uusia jäseniä erityisesti nuorista ikäluokista, sillä jäsenten keski-ikä on noussut jo korkeaksi.   

”Nuoret ovat hyvin tarkkoja omasta ajankäytöstään ja katsovat aina, onko jokin asia juuri se oma juttu. Tilojen käyttäjinä he ovat kyllä aktiivisia. Pyrimmekin tarjoamaan heitä kiinnostavia palveluja ja tapahtumia.”  

Hyvänä esimerkkinä tästä on viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty KaikuRock-tapahtuma, jossa oli esiintyjinä paikkakunnalta lähtöisin olevia musiikin harrastajia sekä lähialueiden muusikkoja.  

”Pienellä budjetilla ja talkoohengellä tehtiin, mutta nuoret kokivat tapahtuman kiinnostavana ja olemme saaneet sen jälkeen sähköposteja, että pääseehän ensi vuonnakin mukaan”, Niemelä iloitsee.  

Jäsenhankinta vaatii kuitenkin paljon töitä ja haasteena on myös osuuskuntamuodon vieraus monelle. Siksi tiedotustyötä ja selkeää viestintää tarvitaan jatkuvasti. 

”Alkuvuosi on toki aina hiljainen, mutta kevättä kohti piristyy. ”

Luontoarvot innostavat 

Osuuskunnan järjestämistä tapahtumista ehkä tunnetuin on kesäisin yhteistyössä Keitele-museon kanssa järjestetty nostalginen ”lättähattu-” eli kiskobussimatka Jyväskylään 1950-luvun hengessä. 

Osuuskunta on ollut mukana myös hankkeissa, joista yksi sai ympäristöpalkinnonkin. Sen yhteydessä lähistölle rakennettiin luontopolku.  

”Täällä on hienoja luontokohteita. Ensi kesänä rakennamme esteettömän grillikodan ja laiturin ja parannamme hiihtoreittejä,” Niemelä kertoo.  

Ihmiset ovat hänen mukaansa edelleen tosi varovaisia, eivätkä osallistujamäärät ole vieläkään täysin palautuneet koronaa edeltäneeseen aikaan. 

”Silloin oli melkein joka viikonloppu jotain. Nyt taloustaantuma näkyy ja hirvittävä pakkanenkin vaikuttaa ihmisten liikkumiseen. Alkuvuosi on toki aina hiljainen, mutta kevättä kohti piristyy. ”   

Osuuskunnan tulevaisuudennäkymät ovat haastavat, mutta samalla innostavat.

Koulukiinteistö ranta-alueineen antaa Kumisevan Kaiulle mahdollisuuden kehittää toimintaansa monipuolisesti. Sillä on keskeinen rooli kylän ja koko alueen elävänä pitämisessä.  

Niemelän mukaan tulevaisuuden tavoitteena on vakiinnuttaa oma paikka alueella korkealaatuisten palveluiden tuottajana.  

 

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon