Hanna Hamina: Siipikarja-alalla pientä piristymistä

Tiedonjyvä-palkinnon saanut Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina sanoo osuustoiminnan turvaavan kotimaista broilerintuotantoa.

Teksti Riku-Matti Akkanen | Kuvat Anna Kujala
Jaa artikkeli

Siipikarja-alan haasteet jatkuvat pienistä valonpilkahduksista huolimatta.

”Koko siipikarja-alalla kannattavuustilanne oli todella huono vuosi sitten, jolloin tuottajahinnat eivät olleet nousseet. Moni tila teki silkkaa tappiota, eikä näitä menetyksiä ole pystytty korvaamaan, vaikka tuottajahinnat ovat sittemmin nousseet”, sanoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Vaikutukset ovat hänen mukaansa olleet erityisen suuria kananmunasektorilla, jossa tuotannonohjaus ei ole niin vahvaa kuin lihasiipikarjasektorilla.

”Moni kananmunatuottaja on jättänyt kanoja ottamatta tai ainakin pidentänyt tuotantotaukoja. Kannattavuustilanne on kohentunut siitä, mitä se oli viime keväänä, mutta kannattavuus ei ole vielä tyydyttävällä tasolla.”

”Tuottajakunnissa on haluja selvittää ainakin tuottajaorganisaatioiden perustamista.”

Haminan mukaan keskeisenä tavoitteena on nostaa tuotannon kannattavuutta ja toisaalta mukautua kulutuskysynnän muutoksiin. Kananmunien kulutus on laskenut, osin johtuen runsaasta uutisoinnista, jossa kananmunien kuluttajahintojen nousua on jaksettu korostaa.

”Hintojen noususta huolimatta kananmunat ovat edelleen edullista syötävää. Siipikarjanlihan kulutuksessa nähdään puolestaan siirtymää halvempiin tuotteisiin, joka haastaa teollisuutta tuotteistuksessa”, Hamina toteaa.
Osuuskunnista tuottajaorganisaatioita?

Hänen mukaansa erityisesti broilerin- ja kalkkunanlihantuotannossa osuuskunnilla on suuri merkitys varmistettaessa kotimaista lihantuotantoa. Myös kananmuna-alalla toimii yksi pitkäikäinen osuuskunta sekä yksi tuottajaorganisaatio.

”Tällä hetkellä tuotannon suhteen siipikarja-ala on hyvin stabiilissa tilassa, enkä näe suurta tarvetta uusille tuottajien yhteenliittymille. Toisaalta kannattavuustilanteen ollessa näin haasteellinen, tuottajaosuuskunnissa on haluja selvittää ainakin tuottajaorganisaatioiden perustamista”, arvioi Hamina.

Maataloustoimittajien puheenjohtaja Micke Godtfredsen ojensi Tiedonjyvä-palkinnon Hanna Haminalle 16.2. Helsingissä.

Tiedonjyvä-palkinto

Maataloustoimittajat ry palkitsi viime viikolla Hanna Haminan Tiedonjyvä 2022 -palkinnolla.

Palkinnon myöntämisperusteena on, että Hamina on sanavalmis, asiantunteva ja yhteistyökykyinen siipikarja-alan edustaja.

Hän pitää esimerkillisellä tavalla ja aktiivisesti yllä kotimaisen lihasiipikarjan ja kananmunien puolta. Haminalla on erittäin laajat verkostot kotimaassa, mutta hän tuntee myös kansainväliset siipikarja-alan toimijat.

Hanna Haminalla on lisäksi käytännön kokemusta siipikarja-alasta, sillä hänen kotitilallaan Eurassa kasvatetaan broilereita.

Maataloustoimittajat ry on maa-, metsä- ja elintarviketalouden toimittajien ja tiedottajien yhdistys, johon kuuluu 210 jäsentä.

Yhdistys on jo vuodesta 1976 jakanut Tiedonjyvä-palkinnon maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle, joka on tuonut julkiseen keskusteluun uusia aineksia, osoittanut aktiivisuutta tiedottamalla alansa tapahtumista tai joka on suhtautunut myönteisesti tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.

Left Menu Icon
Right Menu Icon