Ministeri Thomas Blomqvist: Tasa-arvoasiat osuuskunnissa melko hyvällä mallilla

Tasa-arvokysymykset ovat ajankohtaisia niin osuustoimintayrityksissä kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Teksti ja kuvat Riku-Matti Akkanen
Jaa artikkeli

Tasa-arvokysymykset ovat ajankohtaisia niin osuustoimintayrityksissä kuin muuallakin yhteiskunnassa.

”Osuuskuntien pitää huolehtia, että niiden päättävissä elimissä on mukana sekä miehiä että naisia”, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Pohjolan Talonpoikaisjärjestön Keskusneuvosto NBC:n Suomen osaston kokoukseen maanantaina Helsingissä osallistunut Blomqvist muistutti myös alueellisen tasa-arvon merkityksestä. Tämä koskee mitä suurimmassa määrin suuria tuottajaosuuskuntia, joiden toiminta-alue on suuri, jopa maanlaajuinen.

”Käsitykseni mukaan osuuskunnissa on suhteellisen hyvin huolehdittu eri alueiden tasavertaisesta edustuksesta yritysten hallinnossa.”

Kansainvälistä maaseudun naisten päivää vietettiin 15. lokakuuta. Teemapäivällä halutaan huomioida naisten tärkeä rooli ja aikaansaannoksensa ruokaturvan parantamisessa ja taistelussa syrjäisten seutujen köyhyyttä vastaan.

Kasvomaski kuului luonnollisesti ministerin kokousvarusteisiin.

Miten Thomas Blomqvist näkee naisten aseman maa- ja metsätaloudessa tämän päivän Suomessa?

”Työmarkkinat ovat Suomessa eriytyneet paljolti sukupuolen mukaan. Maa- ja metsätalous on ollut perinteisesti aika miesvaltainen ala, mutta tilanne on selvästi muuttumassa ja naisten osuus alalla vahvistunut.”

Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2021. Ministerin mukaan asialistalla tulee olemaan ainakin huoltovarmuus ja puurakentaminen, josta pohjoismaiset ympäristöministerit ovat tehneet jo yhteisen aloitteen.

NBC on vuonna 1934 perustettu pohjoismaisten tuottaja- ja osuustoimintajärjestöjen yhteistyöfoorumi. Järjestössä jäseninä Suomesta ovat MTK, Osuustoimintakeskus Pellervo ja SLC.

Left Menu Icon
Right Menu Icon