Sama virka, sama verka

Osuuskunta Pyhävaate perustettiin vuonna 2016 muuttamaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien virkapukeutumisen nykyistä sukupuolittuneisuutta sekä tarjoamaan seurakuntatyöntekijöille vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

Teksti: Hanna Muukka
Jaa artikkeli

Osuuskunta Pyhävaate perustettiin vuonna 2016 muuttamaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien virkapukeutumisen nykyistä sukupuolittuneisuutta sekä tarjoamaan seurakuntatyöntekijöille vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

”Kolmenkymmenen yhteisen virkavuoden jälkeen papit eivät tarvitse enää virkapukuja, jotka alleviivaavat kantajiensa sukupuolta”, huomauttaa osuuskunnan perustaja, pappi Meri-Anna Hintsala. ”Tarvitaan yhtenäinen juhla-asu. Kyse on sekä symboliikasta että tasa-arvosta. Niinpä perustimme yhdessä tekstiili- ja vaatetusalan ammattilaisten kanssa Pyhävaatteen asiaa edistämään.”

Hintsala toimi osuuskunnan luovana johtajana ja on nyt hallituksen puheenjohtaja: ”Pohdimme kaikkia yritysmuotoja ja valitsimme osuuskunnan, koska se mahdollistaa parhaiten yhteisöä sitouttavan ja aatteellisen toiminnan. Valintaan vaikutti myös se, että olimme sivutoimisia vastuunkantajia ja tähtäsimme nollatulokseen.”

Teologi, tekstiilisuunnittelija Anna Matilainen on toiminut osuuskunnan toimitusjohtajana viime kesästä lähtien. Kuva Anna Bartholomäus

Osuuskunta hakee kasvua

Perustajajäseniä oli yhdeksän, yksi niistä teologi, tekstiilisuunnittelija Anna Matilainen. Hän on viime kesästä asti työskennellyt osuuskunnan toimitusjohtajana ja on ainoa päätoiminen työntekijä. ”Muutimme toimintamalleja kesällä, teimme investointeja ja samalla pohdimme, olisiko yritysmuoto pitänyt muuttaa oy:ksi, sillä haluamme kasvaa.”

Osuuskuntamuoto kuitenkin säilytettiin, koska haluttiin ylläpitää yhteisöllisyyttä ja säilyttää oma tarina. ”Osuuskunta on mahdollistanut hyvin toiminnan kasvamisen. Olen pyörittänyt myös osakeyhtiötä eikä eroa käytännössä ole. Yritystoiminta on samanlaista muodosta riippumatta”.

Osuuskunnalla on nyt 67 jäsentä, valtaosa seurakuntatyöntekijöitä. ”Kun on oma yhteisö ja sitoutuneet tekijät, saa hyvin mielipiteitä. Demokraattinen jäsenhallinto on ehdottomasti etu,” Matilainen pohtii.

Osuuskunta perustettiin Sama virka, sama verka -aatteen ympärille tavoitteena sukupuolineutraali ja tasa-arvoinen papin juhla-asu. Kuva Volka Akin

Suomalaisen työn arvostusta parannettava

Pyhävaate edistää vastuullista vaateteollisuutta ja haluaa vielä tarkemmin avata myös mistä tuotteiden hinta muodostuu. ”Suomalaisissa tuotteissa ei ole ilmaa hinnassa. Vastuullisesti teettäminen on kallista,” Matilainen muistuttaa. ”Kuluttajia täytyy valistaa, että halpaa tuotetta ei ole olemassa, joku sen hinnan aina maksaa!”

Matilaisen mukaan osuuskunnan asiakasryhmä on pääosin valveutunutta ja valmiita maksamaan. ”Tarvitsemme kuitenkin laajempaa asiakaskuntaa. Tosin vastuulliset asiakkaat, jotka ovat kohderyhmäämme ovat juuri niitä, jotka ovat vähentäneet kuluttamista.”

Tasa-arvo toiminnan ytimessä

Vastuullisuus ja tasa-arvo näkyy kaikessa osuuskunnan tekemisessä. Pyhävaate on ollut mukana myös Tapiolan kirkon ompelimo Paratiisilinnussa, jonka toiminta on tosin remontin myötä päättynyt. Osuuskunta pyöritti taloudellista puolta, seurakunnan vapaaehtoiset toimintaa ja turvapaikanhakijat olivat ompelijoina.

”He ovat ammattiräätäleitä ja mahdollisuuksien mukaan olemme työllistäneet heitä myös Pyhävaatteen kautta. Tosin koronan takia työtilaisuuksia on nyt paljon vähemmän”, Matilainen kertoo ja jatkaa: ”Olemme arvopohjainen yritys ja sen täytyy näkyä teoissa.”

Left Menu Icon
Right Menu Icon