Versosto auttaa yrittäjyyspolun löytämiseen

Osuuskunta Versosto on yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten osuuskunta, joka sai alkunsa Reisjärven kristillisellä opistolla ja pitää myös kotipaikkaansa siellä. Pääosan jäsenistöstä muodostavat opiston vanhat opiskelijat, mutta muutkin nuoret ovat tervetulleita.

Teksti: MATTI KETOLA
Jaa artikkeli

Osuuskunta Versosto on yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten osuuskunta, joka sai alkunsa Reisjärven kristillisellä opistolla ja pitää myös kotipaikkaansa siellä. Pääosan jäsenistöstä muodostavat opiston vanhat opiskelijat, mutta muutkin nuoret ovat tervetulleita.

Versosto sai alkunsa Reisjärven opiston koordinoimassa Silta – Nuorten yrittäjyysosuuskunnan kehittämishankkeessa, jonka rahoittaja on Keskipiste-Leader. Hankkeen yhteyshenkilönä toimiva, Reisjärven yrittäjyyslinjan valmentaja Ville Laitila kertoo Versoston olevan lähtökohtaisesti nuorten osuuskunta.

”Mitään ei ole kumminkaan määritetty etukäteen. Osuuskunnan jäsenyydellä ei ole esimerkiksi ikärajaa. Katsomme pidemmällä aikavälillä, millaiseksi osuuskunta muodostuu”, myös Versoston hallituksen puheenjohtajana toimiva Laitila kertoo.

Osuuskunnan jäsenillä on useita tähän mennessä käynnistettyjä projekteja. Osuuskunta tarjoaa erilaisia palveluita. Valikoimaan kuuluu muun muassa valo-, video- ja ilmakuvauspalveluita ja sosiaalisen median markkinointipalveluita yrityksille. Kolme jäsentä pyörittää Oulussa Call Center -projektia ja Kalajoella toimii kesällä 2018 osuuskunnan pyörittämä kesäkahvila.

Vuosi yrittäjänä -ohjelman jälkeen osuuskuntaan

”Alun perin, kun perustimme opistolle yrittäjyyslinjan, mietimme käytännön puitteita yrittäjyyden harjoittelulle. Vaihtoehtoina olivat NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma ja osuuskunta. Silloin päädyimme Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka yrittäjyyslinjan opiskelijat suorittavat opistovuoden aikana”, Laitila kertoo.

Käytännön toiminnassa opistolla havaittiin kuitenkin tarve myös osuuskunnalle sen jälkeen, kun vuosi yrittäjänä ohjelma päättyy. Nuoret kehittävät ja toteuttavat vuoden aikana erilaisia liikeideoita, mutta ohjelman päättyessä niiden jatkaminen on alaikäiselle vaikeaa.

”Nuoret haluavat monesti jatkaa yritystoimintaa, mutta alaikäisille nuorille yrityksen perustaminen on tehty vaikeaksi. Heiltä puuttuu myös tuki ja sparraus jatkamiseen. Versostossa nuoret saavat tukea ideoidensa jatkamiseen ja sparrausta projekteihinsa.”

Monipuolinen hallitus ohjaa

”Versoston hallitukseen olemme hakeneet eri osa-alueiden osaajia. Haussa mukaan hallituksen jäseneksi on vielä mahdollisesti taloushallinnon osaaja”, kertoo Laitila.

Versoston hallitus koostuu pääasiassa asiantuntijoista, jotka eivät ole osuuskunnan jäseniä. Hallituksen jäseninä Laitilan lisäksi ovat useiden yritysten hallituksissa toimiva yrittäjä Jyrki Niinikoski, opiston opettaja Hannele Karppinen, viestinnän asiantuntija Vilja Paavola sekä Miika Katainen Leader-hankkeen ohjausryhmästä. Mukana on myös kaksi osuuskunnan jäsentä Tuomas Rahkola ja Aino Tissari. Hallituksen kokouksiin osallistuu lisäksi esittelijänä johtoryhmän puheenjohtaja Lari Pelkonen.

Osuuskunnan operatiivista toimintaa hoitaa jäsenistä koostuva johtoryhmä, jossa on viisi jäsentä. Johtoryhmän jäseninä tarkoitus on olla sen puheenjohtajan lisäksi edustajat suurista projekteista ja tulevista osuuskunnan vastuutiimeistä. Tällä hetkellä osuuskunnalla on ainoastaan viestintätiimi, jonka puheenjohtaja on johtoryhmässä.

Osuuskunnan jäsenet aloittavat omat projektiprojektinsa toimittamalla hallitukselle Business Model Canvas -mallin pohjalta luodun ”BisnesPläni” -suunnitelman, jossa he arvioivat projektiaan eri näkökulmista. Hallitus arvioi suunnitelman ja sparraa osuuskuntalaisia ja antaa luvan projektille.

”Osuuskunnan strategiatyö on parhaillaan käynnissä. Laadimme osuuskunnalle muun muassa arvot. Visiona osuuskunnalla on kasvaa valtakunnalliseksi ja olla auttamassa nuoria ympäri Suomen löytämään oman yrittäjyyspolkunsa”, Laitila valottaa.

Jatkossa osuuskuntaa pyritään mahdollisesti myös yhdistämään Reisjärven kristillisen opiston toimintaan liittämällä siinä toiminta yrittäjyyslinjan opintoihin.

Versosto osallistui Reisjärvellä Match & Rekry -tapahtumaan helmikuussa 2018. Kuva: Ville Laitila.

Call Center vauhdilla käyntiin

Versoston hallituksen jäsen Tuomas Rahkola, 18, vetää kahden muun Versoston jäsenen Lari Pelkosen ja Altti Inkeroisen kanssa osuuskunnan Call Center -liiketoimintaa Oulussa.

”Call Center -toimintamme on myynnin kehittämisprojekti. Tehtävämme on hankkia asiakkaita asiakkaillemme. Hankimme asiakastapaamisia asiakasyritystemme myyjille”, osuuskuntaa varhaisesta vaiheesta asti mukana suunnittelemassa ollut Rahkola pohjustaa.

Rahkola, Pelkonen ja Inkeroinen ovat työskennelleet asiakastapaamisten hankinnan parissa aiemmin muiden palveluksessa. Osuuskunnan perustamisen jälkeen he päättivät koettaa omia siipiään alalla.

Projektilla on tällä hetkellä neljä yritysasiakasta, joiden myyjille tapaamisia sovitaan.

Versoston Call Center työllistää yhteensä 26 työntekijää, joista osa on kokopäiväisiä. Työntekijöistä vetäjien lisäksi viisi on osuuskunnan jäseniä. Muut ovat palkattuja nuoria, joiden ikähaitari on pääasiassa 20. ikävuoden molemmin puolin.

Call Centerin työntekijöille Versosto maksaa alan työehtosopimuksen mukaista takuupalkkaa ja suoritukseen perustuvaa tulospalkkaa.

”Testaamme kolmen kuukauden ajan toimistoa Fuengirolassa. Jos se toimii hyvin, mietimme mahdollisuutta ympärivuotiseen toimintaa sielläkin”, Rahkola kertoo Espanjaan kesäksi 2018 perustettavasta toisesta toimipisteestä.

 

Jäsenten sparrauskurssit

Kynnelle kykenevät osuuskunnan jäsenet kokoontuvat kolme kertaa vuodessa järjestettäville sparrauskursseille, joiden aikana ideoidaan uusia ja käydään läpi olemassa olevia projekteja. Edellisessä sparrausviikonlopussa oli paikalla yli 30 jäsentä.

”Kaikki pääsevät sparraus kursseilla taustavaikuttajiksi muidenkin projekteihin. Versoston takana oleva verkosto on ollut meille erittäin hyvä juttu ja saamme siitä hyvää tukea omalle projektillemme”, Rahkola summaa.

  • Kotipaikka: Reisjärvi
  • Perustettu lokakuussa 2017
  • Jäsenmäärä: yli 50, 14 perustajajäsentä, jäsenet 16-21 vuotiaita. Suuri osa Reisjärven kristillisen opiston vanhoja opiskelijoita, nykyisiä opiskelijoita vain muutamia.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Julkaisujärjestelmämme voi tallentaa laitteellesi evästeissä tiedon, oletko hyväksynyt evästeiden käytön sivustolla ja oletko kirjautunut sisään.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid

Left Menu Icon
Right Menu Icon