Osuustoimintayritysten bonukset jäsenille 712 miljoonaa

Vuoden 2014 notkahduksen jälkeen asiakasomistajien saamat bonukset omistamistaan yrityksistä lähtivät jälleen kasvuun.

Jaa artikkeli

Vuoden 2014 notkahduksen jälkeen asiakasomistajien saamat bonukset omistamistaan yrityksistä lähtivät jälleen kasvuun.

Yhdessä osuuskunnat ja keskinäiset yhtiöt maksoivat etuja ja bonuksia noin 6,3 miljoonalle jäsenelleen 712 miljoonaa euroa, eli keskimäärin 113 euroa/jäsen.

Osuuskuntien maksamat bonukset omistajajäsenilleen olivat yhteensä 543 miljoonaa euroa vuonna 2015, joka on pari prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. OP ryhmän pankkien maksamat bonukset kasvoivat edelleen neljä prosenttia 197 miljoonaan.

S-ryhmän halpuuttelun myötä osuuskauppojen liikevaihdot laskivat, jolloin myös bonusten määrä laski viitisen prosenttia. Osuuskaupat ovat silti edelleen ylivoimaisesti suurin bonusten maksaja kaikista osuuskunnista 343 miljoonan euron bonuksilla. Osuuskauppojen ennätysvuosi oli vuonna 2013, jolloin bonusten määrä nousi 379 miljoonaan euroon.

Osuustoimintayritysten omistajien saamat rahalliset edut kasvoivat vuonna 2015 lähes yksinomaan Keskinäisen Vakuutusyhtiö Kalevan noin 100 miljoonan euron lisäetujen turvin. Keskinäisistä yhtiöistä toinen merkittävä etujen maksaja on LähiTapiola -ryhmä, jonka asiakkaat kuittasivat vuonna 2015 vahinkovakuutuksista lähes 45 miljoonan ja henkivakuutuksista 10 miljoonan edut. Yhteensä Suomen kaikki keskinäiset yhtiöt jakoivat omistajilleen 170 miljoonaa euroa.

PeeÄssä osuuskaupoista ja Utajärvi osuuspankeista kärjessä

Osuuskauppojen paras jäsenten palkitsija oli jälleen Kuopiolainen PeeÄssä. PeeÄssän 111 000 asiakasomistajaa saivat bonusta, maksutapaetua, osuuspääoman korkoa ja ylijäämän palautusta vuodessa keskimäärin noin 250 euroa per jäsen.

Toiseksi bonusten maksajien listalla ylsi viime vuoden tapaan PKO, vajaan 240 euron keskimääräisellä palkitsemisella jäsentaloutta kohden ja kolmanneksi KSO 235 eurolla per kotitalous. Osuuskaupoista heikoiten jäsenten palkitsemisessa suoriutui HOK-Elanto. Osuuskauppa tosin teki 110-vuotisen historiansa kunniaksi sääntömuutoksen, jossa osuusmaksu nostettiin 100 euroon. Samassa yhteydessä edustajisto hyväksyi rahastokorotuksen, joka merkitsi asiakasomistajan sijoituksen arvon kolminkertaistumista ilmaiseksi. Edun arvo oli yhteensä 38,7 miljoonaa euroa. Tämän arvokkaan lahjan avulla HOK-Elanto nousee osuuskauppojen palkitsijoiden listalla kuusi pykälää ylöspäin, jääden silti kauas kymmenen parhaan joukosta.

Osuuspankeista parhaaksi bonusten maksajaksi nousi tällä kertaa Utajärven OP, ohittaen kärkipaikan neljä kertaa peräkkäin pokanneen Nauvon (Nagu). Utajärven jäsenet saivat keskimäärin 153 euroa bonusta vuodessa, kun kaikkien osuuspankkien mediaani oli 102 euroa. Utajärven ja Nauvon jälkeen jaetulle kolmannelle sijalle tulivat Lehtimäen ja Kruunupyyn Osuuspankit, kummassakin pankissa bonusta irtosi 137 euroa per jäsen.

Teksti ja graafit: PASI SAARNIVAARA

Left Menu Icon
Right Menu Icon