Osuuskunta on ketterä paikallinen toimija Herttoniemessä

Hertsikan Pumppu on nuori osuuskunta, mutta se on jo nyt muodostunut merkittäväksi paikalliseksi toimijaksi.

Jaa artikkeli

Hertsikan Pumppu on nuori osuuskunta, mutta se on jo nyt muodostunut merkittäväksi paikalliseksi toimijaksi.

Osuuskunta Hertsikan Pumppu luo paikallista yhteisöllisyyttä, järjestää ja mahdollistaa erilaisia tilaisuuksia sekä toimii paikallisten ihmisten äänenä. Osuuskunta koordinoi Herttoniemen alueen toimintaa sekä toimii yhdyssiteenä eri yhteistyökumppaneiden välillä”, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Timo Ala-Vähälä tiivistää.

Hertsikan Pumpulle onkin ominaista toiminnan ketteryys ja nopea reagointikyky. Kursseja järjestetään asukkaiden toiveiden mukaan, tai avustetaan asukkaita kurssien järjestämisessä. Kuukausittain erilaisissa tapahtumissa käy noin 650 henkilöä.

”Meillä on ollut erilaisia kursseja ja tapahtumia naisten itsepuolustuksesta piirustuskursseihin ja kierrätykseen. Osuuskunnan merkitys on ennen kaikkea paikallisen yhteisöllisyyden luomisessa. Ne ihmiset, jotka ovat mukana, oppivat tuntemaan toisensa”, Ala-Vähälä kertoo.

Herttoniemessä toimii kymmenittäin erilaisia yhdistyksiä ja muita aktiivisia toimijoita. Osuuskunta ei kilpaile esimerkiksi Herttoniemi-seuran tai minkään muunkaan toimijan kanssa. Alueellisesta yhteistyötä hyötyvät kaikki.

”Osuuskunta syntyi asukkaiden ja tilojen tarpeesta. 90-luvulla tänne alkoi muuttaa nuoria ja lapsiperheitä. Alue on myös hyvin moni-ilmeinen ja monikulttuurinen. Herttoniemeläisillä on vahva yhteishenki, ja alkoi olla tilausta aktiivisen asukastoiminnan organisoijalle”, osuuskunnan perustajajäsen Eeva Kuuluvainen muistelee.

Vilkas vuosi tulossa

Osuuskunta on toiminut koko ajan aktiivisesti. Jo vuoden 2012 syksyllä osuuskunta vuokrasi tilat. Sittemmin osuuskunnan eräs merkittävimmistä saavutuksista oli ja on Herttoniemitalon syntyminen. Rakennus, jossa on sekä Herttoniemen kirjasto että nuorisotalo, sai nimekseen Herttoniemitalo, jossa on joka päivä erilaista toimintaa. On liikuntaa, ompelukertoa, perhekahvilaa jne. Myös Herttoniemen ruokaosuuskunta toimii samassa rakennuksessa.

Varsin pian osuuskunnan perustamisen jälkeen osoittautui, ettei osuuskunnan toimintaa voi ja ehdi pyörittää hallituksen vapaaehtoisvoimin. Niinpä syksyllä 2014 osuuskunta palkkasi koordinaattorin Helsingin kaupungin avustuksen turvin.

”Osuuskunta on uusien haasteiden edessä, sillä Herttoniemitalo todennäköisesti puretaan 2018, ja kirjasto ja nuorisotalo muuttavat muualle. Osuuskunnan pitää etsiä uudet tilat. Meidän pitää ehkä hajauttaa toimintaa.”

”Tällä hetkellä näyttää lupaavalta Herttoniemen metroaseman yhteydessä oleva HKL:n bussin- ja metronkuljettajien entinen taukotila. Siihen saataisiin kesän ajaksi toimintaa. Ulkopuolinen yrittäjä pyörittäisi kahvilaa. Neuvottelut HKL:n kanssa ovat edistyneet hyvin. Asia on myös HKL:n intressissä, sillä näin saataisiin metroaseman ympäristö eläväksi ja alueelle positiivinen ilme”, Ala-Vähälä kertoo.

Teksti ja kuvat: KARI UITTOMÄKI

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon