Osakeyhtiön varjosta menestysreseptiksi – Iiro Jussilan uutuuskirja herätti kiinnostusta

Tupa oli täynnä, kun Pellervo-Seura järjesti kirjanjulkistustilaisuuden 26.11.2015 Simonkatu 6:ssa Helsingissä. Kyse oli professori Iiro Jussilan uutuuskirjasta ”Tiedolla, taidolla, intohimolla – Liikeyrityksen & Omistajayhteisön johtaminen”.

Jaa artikkeli

Tupa oli täynnä, kun Pellervo-Seura järjesti kirjanjulkistustilaisuuden 26.11.2015 Simonkatu 6:ssa Helsingissä. Kyse oli professori Iiro Jussilan uutuuskirjasta ”Tiedolla, taidolla, intohimolla – Liikeyrityksen & Omistajayhteisön johtaminen”. On harvinaista, että kirjanjulkistus saa liikkeelle kymmeniä asiantuntijoita, johtajia ja median edustajia. Harvinainen on kirjakin: ensimmäistä kertaa julkaistaan johtamiskirja, joka keskittyy jäsenpohjaisiin organisaatioihin. Ilmassa oli odotusta, jopa innostusta. ”Olemme ison asian äärellä. Kirjoittaja on tehnyt uraauurtavaa työtä”, hehkutti Janakkalan osuuspankin toimitusjohtaja Vesa Lehikoinen.

”Kirja on kolmentoista vuoden tulos”, kertoi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu avauksessaan. Siihen tiivistyy Jussilan tutkijatyö sekä toiminta ahkerana luennoitsijana, blogistina ja jäsenenä eri hallituksissa. ”Pellervo halusi kustantaa kirjan, joka vie osuustoiminnan johtamista eteenpäin”, Karhu lisäsi. ”Osuustoimintayritysten kilpailuedut kiinnostavat. Toivomme, että kirjaa tilataan laajasti”.

Kirja soveltuu moneen käyttöön: alkaville osuuskunnille ja isojen osuuskuntien strategiseen käyttöön. Kirja tuo käytännön hyötyä hallintohenkilöille ja osuuskuntien johdolle.  Se on erinomainen oppikirja. Laajan näkökulmansa ansiosta se soveltuu lukemistoksi perheyrityksiin, yhdistyksiin ja poliittisille päättäjille. Kirja on luettavuudeltaan hyvä. Värit jaksottavat 300-sivuisen opuksen pienempiin kokonaisuuksiin.  Kirjan juoni kulkee teksti edellä samalla kuin havainnolliset kuvat selventävät ydinkohtia.

Osuustoiminta ratkomaan yhteiskunnan ongelmia

”Osuustoiminta sopii informaatioaikaan”, painotti Iiro Jussila kirjan esittelyssään. Yhteiskunnassa on tällä hetkellä paljon tehokkuus- ja hyvinvointitappioita. Osuustoiminnalla on näihin ongelmiin annettavaa. Osuustoiminnan kilpailuedut tunnetaan huonosti. Tämä ei tosin ole vain suomalainen ongelma. Kansainvälisestikin osuustoimintatietämyksessä on puutteita. Sitä tutkitaan edelleen liian vähän.  ”Kirjassani avaan sellaisia osuustoimintareseptejä, joista vähemmän puhutaan”, Jussila valotti. ”Kyse ei ole tieteellisestä teoksesta, vaan kohtuullisen helppolukuisesta kirjasta”.

Mitä erityistä osuustoimintajohtamisessa?

Julkistustilaisuuden jälkeisessä seminaarissa avattiin osuustoimintajohtamisen olemusta. Aito osuustoiminnallinen omistajuus on kiinnostusta ja halua omistaa. Omistajuuden luonne näkyy yrityksen strategisessa johtamisessa ja tavassa toimia. Tämän tulee näkyä myös toimivan johdon työssä. Jäsenten valitsema luottamushallinto on osuuskuntien erityispiirre. Se ei ole rasite, vaan demokraattisen päätöksenteon väline. Luottamushallinnon sisällä on käytävä vuoropuhelua. Hallituksen ja hallintoneuvoston puheenjohtajat ovat tärkeitä näkemysten yhdistäjiä.

Yhteisesti todettiin, että osuustoimintajohtaminen tarvitsee oppirakenteen. Nyt on saatu markkinoille yleistajuinen kirja, joka auttaa osuuskuntia niiden perustehtävän toteuttamisessa. Keskustelussa todettiin, että lähivuosina on tarve julkaista omat kirjat vakuutusyhtiöiden ja tuottajaosuuskuntien johtamisesta.

Teksti: KARI HUHTALA
Kuva: MATTI KETOLA

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon