Osuustoiminnan Vuosikirja ilmestyy taas syyskuussa

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laatii tänäkin vuonna Osuustoiminnan Vuosikirjan analyysit. Syyskuun alussa ilmestyvässä tuhdissa lukupaketissa tulevat osuustoimintayritysten talouslukujen ohella kattavasti esiin myös vastuullisuuskysymykset, kuten ympäristöteot ja työllistävyys.

Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laatii tänäkin vuonna Osuustoiminnan Vuosikirjan analyysit. Syyskuun alussa ilmestyvässä tuhdissa lukupaketissa tulevat osuustoimintayritysten talouslukujen ohella kattavasti esiin myös vastuullisuuskysymykset, kuten ympäristöteot ja työllistävyys.

Ennen yritysanalyysien tekoa tarvitaan rutkasti taustatyötä ja datan läpikäymistä. ”Numeronmurskaajana” toimii tilastollisen dokumenttiprojektin vetäjä, tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara, joka työskentelee TNS-Gallup Elintarviketieto Oy:ssä. OT-lehden dokumenttiprojektin parissa hän on nyt yhdeksättä kesää.

”Osuustoiminta-lehden dokumenttiprojekti on jokavuotinen laaja tiedon keruu ja analysointiprojekti. Siinä kerätään noin 400 suurimman osuustoimintayrityksen (osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden) ja niiden suurimpien kilpailijoiden vuosikertomukset ja tilinpäätöstiedot ja tilastoidaan olennaisimmat liiketoimintaan liittyvät tiedot, kuten liikevaihto, tulos ja jäsenmäärä”, Saarnivaara kertoo.

Projektin kulku on hänen mukaansa muuttunut melkoisesti yhdeksän vuoden aikana. Vielä vuonna 2007 sähköisiä kertomuksia tai tilinpäätöstietoja lähetti vain joka viides yritys.

”Viime vuonna sähköisten kertomusten osuus oli jo kolme neljäsosaa. Myös analysoinnin automatisoinnin eteen on tehty paljon työtä, etenkin tietojen paikkansapitävyyden tarkistamisen suhteen.”

Valtava määrä tietoa

”Vuosikertomuksia ja tilinpäätöstietoja tulee projektin aikana yli 20 000 sivua, joita joutuu selailemaan”, valottaa Saarnivaara.

Dokumenttiprojektissa myös tilastoidaan noin 400 yrityksen 10-14 eri tietoa. Joka vuosi siis dokumenttiprojektin aineisto kasvaa 5000-6000 solulla. Vuonna 2000 aloitettu tilastointi kattaa jo lähes 60 000 solua, eli eri tietoa osuustoimintayrityksistä. Pasi Saarnivaara pitää Osuustoiminnan Vuosikirjaa ainutlaatuisena hankkeena suomalaisella mediakentällä.

”Varmasti yksikään muu taho ei joka vuosi tee näin kattavaa selvitystä Suomen osuustoimintayrityksistä. Vuosikirja on myös tuotteena ainutlaatuinen, vastaavaa tietoa ei mistään muualta ole saatavilla.”

Tietojen keruu on Saarnivaaran mukaan helpottunut viime vuosina, mikä selittyy pitkältä sähköisten tietojen lähettämisen helppoudella mutta myös ilmapiirin muutoksella. Nykyisin on erittäin harvinaista että yksikään toimitusjohtaja periaatteellisista syistä vastustaisi tietojen antamista.

”Kyse on tutkimuksesta, johon tiedot kerätään kaikilta, on sitten Pellervon jäsen tai ei, ja tiedot analysoidaan aina puolueettomasti”, Saarnivaara muistuttaa.

Osuustoiminta-lehden erikoisnumero osuustoiminnan vuosikirja julkaistaan keskiviikkona 2. syyskuuta.

Teksti ja kuva: Riku-Matti Akkanen

Left Menu Icon
Right Menu Icon