Sähköä ilmassa: Joukkorahoitus kohtaa osuustoiminnan

Mitä yhteistä on osuustoiminnalla ja joukkorahoituksella? Paljonkin, jos Arvi-hankkeen vetäjältä, tutkija Antti Taloselta kysytään.

Jaa artikkeli

Mitä yhteistä on osuustoiminnalla ja joukkorahoituksella? Paljonkin, jos Arvi-hankkeen vetäjältä, tutkija Antti Taloselta kysytään.

Arvi on lyhenne sanoista Arvoinnovaatio globaaleille markkinoille. Hankkeen tarkoituksena on luoda virtuaalisen osuuskuntatoiminnan mahdollistava joukkorahoitusalusta.

”Joukkorahoitus perustuu siihen, että pääomaa kerätään pienistä puroista suurelta joukolta. Näin voidaan tehdä yhdessä suuria asioita. Esimerkiksi yritykset tai artistit pystyvät joukkorahoitusalustan kautta hakemaan rahoitusta yksittäisiltä ihmisiltä projektejaan varten”, kertoo Antti Talonen, joka toimii tutkijana Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa.

Joukkoistamisella tarkoitetaan yleisesti sitä, että organisaatiot voivat hyödyntää ”yleisöjään” jonkin tehtävän toteuttamiseen. Yksi joukkoistamisen muoto on pääasiassa sähköisten kanavien välityksellä tapahtuva joukkorahoitus.

Joukkorahoitusalustojen kautta kerättiin maailmalaajuisesti vuonna 2013 yli viisi miljardia dollaria. Kasvua edelliseen vuoteen oli 80 prosenttia eli kehitys on ollut nopeaa.

Talosen mukaan joukkorahoituksen periaatteet ovat hyvin samantapaisia kuin osuustoiminnassa, jossa osuuskunnan jäseniltä kerätään varoja osuusmaksujen muodossa yhteiseen hyvään. Suunnitteilla oleva joukkorahoitusalusta palvelisi mainiosti myös osuuskuntia, uskoo Talonen.

Internetissä pilvipalveluna toimivan alustan kautta hoituisi vaivattomasti vaikkapa osuuskuntien perustaminen ja rekisteröinti. Verkossa voisi liittyä myös jäseneksi ja pitää kokouksia. Se olisi lisäksi helppo väylä markkinoida ja löytää rahoitusta osuuskunnalle.

”Hankkeen puitteissa katsomme, mitä uutta osuustoiminnallinen ajattelu pystyisi tuomaan joukkoistamiseen ja toisinpäin. Alusta on itse asiassa hybridipalvelu, joka yhdistää joukkorahoituksen ja joukkoistamisen mahdollisuudet osuuskunnan hallinnoinnin työkaluihin”, Talonen sanoo.

Kahden mallin yhdistäminen avaa huikeita näkymiä, onhan Suomessa seitsemän miljoonaa osuuskuntien ja keskinäisten yhtiöiden jäsenyyttä ja maailmassa 800 miljoonaa osuuskuntien jäsenyyttä.

Toukokuun 2015 loppuun kestävän Arvi-hankkeen toteuttavana organisaationa on Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos Tampereen yliopistosta. Mukana ohjausryhmässä ovat muun muassa puheenjohtaja, Pellervo-Seuran toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervon hallituksen varapuheenjohtaja ja MTK:n valtuuskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa, Tampereen yliopiston laskentatoimen professori (emerita) Salme Näsi sekä ot-yritysten johtamisen professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kauppakorkeakoulusta.

Teksti ja kuva: RIKU-MATTI AKKANEN

Left Menu Icon
Right Menu Icon