Sijoitusosuuskunnat haastavalla muutosmatkalla

Osuuskuntia ei ole totuttu pitämään yrityksinä, jotka satsaavat paljon oman tuloksensa ja taloudellisen menestyksensä viestintään. Päinvastoin, ne ovat pitäneet taloustiedon pienen piirin, lähinnä yrityksen hallinnon ikiomana asiana. Vähän kuin säätiöt. Näin ei voida enää jatkaa, ajatteli Arvo Sijoitusosuuskunta jo viime vuonna ja listautui pörssin markkinapaikalle. Muillakin on sinne halua, mutta onko kykyä?

Teksti Jukka Suvitie
Jaa artikkeli

Sijoitustuotoilla mitattuna viime vuosi sujui paljon edellistä paremmin – paitsi jos sijoitti suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Arvon toimitusjohtajan Jari Pirisen sanoin: tulos oli kohtuullinen ja vuosi raskas paljolti yrityksen listautumisen vuoksi.

Ruusuisesti ei sujunut myöskään kahden muun sijoittamista liiketoimintanaan pitävän osuuskunnan, KPY:n ja Tradekan, sijoitusvuosi. Tosin paremmin kuin edellisvuonna, ja haasteita riittää jatkossakin.

Tappiolliset omistukset rasitteena

Sijoitusosuuskuntien toiminnan tavoite on paitsi tuotto omistajille/jäsenille myös positiiviset vaikutukset osuuskunnan toiminta-alueelle, joka Tradekan osalta kattaa koko maan. Sijoitussalkku ja erityisesti sen enemmistö- ja vähemmistöomistukset painottuvat omalle seudulle.

Tällaiseen sijoitusstrategiaan sisältyy riski, joka viime vuonna laukesi osin Suomessa inflaatio-, korko- ja kysyntäongelmien takia. Eikä loppua näy ainakaan kevääseen 2024 tultaessa.

”Sijoitusosuuskuntien toiminnan tavoite on paitsi tuotto omistajille myös positiiviset vaikutukset osuuskunnan toiminta-alueelle.”

Arvon tuloksentekokykyä tylsyttivät erityisesti rakennustoimialan rajun suhdannekäänteen tuomat luottotappiot. KPY-konsernin muutosmatka on enemmän kesken. Toimitusjohtaja Anssi Lehikoista ja hallitusta ovat vuosikausia työllistäneet enemmistöomisteisten tytäryritysten Enfon ja Voimatelin rakenne- ja tervehdyttämistarpeet.

Murheenkryyni IT-palveluita toimittavassa Enfossa näyttää olevan erityisesti Ruotsin mollivoittoinen bisnes. Kuopiolaisten viime vuoden ilon aihe oli jälleen kiinteistövuokraajatytäryhtiö Noviapolis.

Tradekan toimitusjohtajan Perttu Puron huomion puolestaan vievät Restel-, Tradecare- ja Tradedot -konsernit, joiden tulokset ovat edelleen tappiolla.

Koko konsernin tuloksen vei plussalle Tradeka-sijoitus, jonka korko- ja osakesalkulle saatiin 7,9 prosentin tuotto.

Sijoitusosuuskunnille on selvästi tarvetta sijoittajana ja yritysten riskirahoittajana, mutta ne voivat jatkossa kasvaa ja menestyä vain löytämällä uusia tapoja erottua kilpailijoista.

Avoimuudessa (pörssi-Arvo), omistautumisessa (KPY) ja vastuullisuudessa (Tradeka) voi piillä kilpailuvoimaa.

Left Menu Icon
Right Menu Icon