OT-lehti tenttasi EU-vaaliehdokkaat

Vuoden 2019 europarlamenttivaalit pidetään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta. OT-lehti kysyi eurovaaliehdokkailta kolme kysymystä: Mitä asioita aiot ajaa EU-parlamentissa? Miten aiot edistää suomalaisten osuustoimintayritysten asemaa? Mielipiteesi Suomen poliittisesta keväästä?

Koonnut: RIKU-MATTI AKKANEN
Jaa artikkeli

Vuoden 2019 europarlamenttivaalit pidetään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta. OT-lehti kysyi eurovaaliehdokkailta kolme kysymystä: Mitä asioita aiot ajaa EU-parlamentissa? Miten aiot edistää suomalaisten osuustoimintayritysten asemaa? Mielipiteesi Suomen poliittisesta keväästä?

Esa Erävalo

Kristillisdemokraatit

  • Pitkäaikainen KD-vaikuttaja, ollut mm. KD-lehden päätoimittaja, viisi vuotta Sari Essayahin avustaja Euroopan parlamentissa ja neljä vuotta eduskuntaryhmässä vastuunaan suuri valiokunta, joka päättää Suomen EU-politiikasta.

”Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikassa unionin rahoitusta on lisättävä kilpailussa USA:n ja Kiinan kanssa. On vahvistettava jäsenmaiden itsenäisyyttä torjumalla esitykset EMU:n syventämisestä ja muusta yhteisvastuusta. Kehitysyhteistyössä edistäisin EU-maiden yhteistä seurantaa, valvontaa ja arviointia. Ilmastonmuutoksen ja pakolaisuuden torjumiseksi on luotava pienteollisuutta Afrikan maaseudulle, yhdistettynä metsitykseen, uusiutuvaan energiaan, ammattikoulutukseen ja yrityslainoitukseen. Tässä osuustoiminta antaa mahdollisuuksia.”

”Olen yrittänyt edistää osuustoimintaa. Järjestin Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtajana vuosi sitten seminaarin yhteisötaloudesta ja toimitin sen perusteella kirjan Puheenvuoroja yhteisötaloudesta. Kristillisdemokraattiseen ajatusmaailmaan osuustoiminta ja muu yhteisötalous sopivat luontevasti.”

”Kuluneen poliittisen kevään kovin vääntö keskittyi soteen, joka jäi toteuttamatta maakuntien ja valinnanvapauden kytköksen takia. Myönteistä on, että monet puolueet ovat kääntyneet KD:n esittämän mallin kannalle sosiaaliturvan uudistamiseksi. Hyvän työllisyyskehityksen jatkaminen on entistä tärkeämpää, ja vaikeampaa, kun väestö ikääntyy ja budjetin menot kasvavat.”

Teuvo Hatva

Keskusta

  • Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja
  • Metsäliitto Osuuskunnan hallintoneuvoston ja Kainuun OP:n hallituksen jäsen, asiakasomistaja Osuuskauppa Maakunnassa

”EU:n yhtenäisyys on heikentynyt kansallisten vaikeuksien ja brexitin vuoksi. Isojen kansainvälisten teemojen, kuten ilmastonmuutoksen estämisen sekä kiristyvän kauppapolitiikan ja suurvaltasuhteiden valossa EU-parlamentin on pystyttävä ajamaan yhtenäisesti Euroopan asiaa. Metsä- ja maataloudessa pitää ottaa huomioon pohjoisen erityisolosuhteet Suomen edun mukaisesti tulevaa EU-lainsäädäntöä tehtäessä.”

”Osuustoiminta on merkittävä osa eurooppalaista yritystoimintaa ja Suomessa sen merkitys kansantalouteen on varsin suuri. EU:n lainsäädännön tulee paitsi tunnustaa, myös tukea osuustoiminnallista yritysmuotoa sen erityispiirteissä muun muassa pääomarakenteen tai voitonjaon osalta. Uusosuuskuntakenttä on moninainen ja tekemistä on edelleen esimerkiksi kestävän kehityksen tai sosiaalisten tavoitteiden toteuttamiseksi yritysmallin avulla.”

”Soten ja samalla koko hallituksen kaatuminen hallitustaipaleen loppumetreillä nosti esiin kysymyksen isojen uudistusten vaikeudesta. Ensi hallituskaudella pitäisi pystyä uudistamaan soten lisäksi sosiaaliturvajärjestelmä ja työelämän pelisääntöjä. Viime vuosina lisääntynyt politiikan pinnallistuminen ei tue isojen reformien yksituumaista läpivientiä.”

Eero Heinäluoma

Sosialidemokraatit

  • Puhemies, emeritus
  • Tradekan hallituksen jäsen

”Tarvitsemme markkinoiden Euroopan rinnalle myös ihmisten Eurooppaa. Siksi haluan olla edistämässä myös kuluttajien oikeuksia, vahvoja ja toimivia sisämarkkinoita sekä kansalaisten turvallisuutta. Maahanmuuton vankemmat pelisäännöt ovat nekin välttämättömiä, jotta voimme jatkaa meille suomalaisillekin tärkeätä helppoa liikkumista EU-rajojen sisällä. Taloudessa haluan pitää kiinni siitä, että jokainen valtio vastaa itse omasta taloudestaan ja omista veloistaan. EU:lle kuuluu siirtää vain niitä asioita, joissa tulee lisäarvoa ja jota ei voida kansallisesti mielekkäästi hoitaa. Vieroksun siis kaikenlaista liittovaltiohömpötystä.”

”Vahva osuustoiminta kuuluu moderniin yhteiskuntaan muiden omistusmuotojen rinnalle. Osuustoiminta on lähtökohtaisesti kotimaahan sitoutunutta yritystoimintaa, jossa lyhyen tähtäimen kvartaaliajattelu on vierasta. Osuustoiminta noudattaa korkeita ympäristöarvoja, sitoutuu myös kuluttajan oikeuksiin ja pitää lähtökohtaisesti myös hyvää huolta työntekijöistään. Olen pitkään ollut Tradekan edustajistossa ja nykyään Tradekan hallituksessa. Se on antanut hyvää kokemusta osuustoiminnan mahdollisuuksista jäsenistön tarpeiden toteuttajana.”

”On ollut aika pomppuisaa, liian pomppuisaa. Toivon, että yhteistyön henkeä saataisiin palautettua politiikkaan ja laajemmankin suomalaiseen yhteiskuntaan. Sinä on uudelle hallitukselle ja kansanedustajille savottaa. Ja siinä myös tulevien europarlamentaarikkojen pitää olla mukana.”

Mikko Ohela

Kokoomus

  • EU-asioihin erikoistunut konsulttiyrittäjä ja valtiotieteen maisteri
  • Toiminut aiemmin edunvalvonnan, yritysvastuun ja viestinnän johtotehtävissä Metsä Groupissa.

”Erityisesti haluan ajaa suomalaisen metsätalouden ja koko metsäklusterin asiaa. Tähän minulla on osaaminen. Olen ollut töissä muun muassa Euroopan komissiossa juuri metsäasioissa. EU:lla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa. Mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö EU vaikuttaisi Suomen metsiin. Päinvastoin, vaikutuksia on vain vaikeampi nähdä, koska ne tulevat keittiön kautta muista säädöksistä. Näitä ovat ilmasto-, energia-, ympäristö-, kehitysyhteistyö- ja kauppapolitiikka.”

”Osuustoiminta on lähellä sydäntäni. Olinhan toista vuosikymmentä Metsäliitto Osuuskunnan palveluksessa ja valvoin konsernin etuja EU:n suuntaan. Cogeca Brysselissä oli yksi kanavani. Perimmäisenä mielessä oli aina Metsäliiton 130 000 jäsenen etu: markkinat puulle, metsien hyvinvointi ja osuuskoron tuotto. Se että pääomalla oli kasvot, motivoi erityisesti. Hyvä meppi vaikuttaa valmisteluun jo ennen kuin asia on tullut edes Euroopan parlamentin käsittelyyn. Tämä edellyttää, että tuntee, miten EU ja Bryssel toimii.”

”Vaiherikas ja vähän surullinen. Paljon porua, vähemmän villoja. Kansalaisena haluaisin nähdä rakentavampaa yhteistyötä. Oma fokukseni on EU-asioissa.”

Max Schulman

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

  • MTK:n vilja-asiamies
  • Kuuluu Copa-Cogecan viljatyöryhmän puheenjohtajistoon.

”Olen toiminut syksystä 2018 Euroopan komission peltokasvi -kansalaiskuulemisryhmän puheenjohtajana. Edunvalvonnan kannalta EU:n työryhmissä on erittäin tärkeää olla mukana. Euroopan parlamentissa haluan varmistaa, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on Suomen edun mukainen niin maa- kuin metsätalouden kannalta. Ilmastonkin näkökulmasta suomalaisen kuluttajan on voitava valita ruokakoriinsa sinivalkoisten ruokatalojen valmistamia kotimaisia elintarvikkeita”

”Maatilani on Etelä-Lohjalla Virkkalassa. Kun minulla oli vielä pihvikarjatuotantoa, eläimet myytiin osuusteurastamolle. Nyt metsänomistajana kuulun Metsäliitto Osuuskuntaan, jossa olen ollut jäsenenä jo pitkään. Copa-Cogecassa osuustoiminta on luonnollisesti jatkuvasti esillä, erityisesti viljapuolella toimivat isot eurooppalaiset osuuskunnat.”

”Suomen poliittinen kevät on ollut tuulista ja välillä pakkasetkin ovat yllättäneet. Hallitus on joutunut painimaan vaikeiden kysymysten kanssa ja poliittinen väsymyskin on näkynyt työskentelyssä. Toivottavasti eurovaaleissa mennään sankoin joukoin vaaliuurnille, sillä edessä on isoja asioita.

Left Menu Icon
Right Menu Icon