Osuustoimintayritysten maksamat verot edelleen kasvussa

Osuustoimintayritykset ovat maksaneet tuloveroa 2000-luvulla jo 9,5 miljardia euroa. Vuodelta 2022 tuloverot nousivat jälleen uusiin ennätyslukemiin, yhteensä lähes 700 miljoonaa euroa.

Teksti ja graafi: Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

OT-lehden seuraamien noin 300 perinteisen osuustoimintayrityksen tuloveroja kertyi vuonna 2022 yhteensä 698 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoden veropottiin oli 67 miljoonaa.

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 tuloverojen summa laski alimmilleen sitten vuoden 2013. Toisena koronavuonna 2021 palvelujen avautuessa kasvoivat myös osuustoimintayritysten tulokset ja siten maksetut verot.

Vuosi 2022 oli ensimmäinen ”ehjä” vuosi koronan jälkeen. Samaan aikaan Ukrainan sodan aiheuttama laukkaava inflaatio nosti hintoja sekä korkoja. Ainakin vuosi 2022 siis oli kohtalaisen hyvä osuustoimintayritysten toimialoilla.

Eniten verotuloja kasvatti huimaa tulosta tahkonnut Metsä Group. Metsäjätin tuloverot nousivat edellisvuoden tavoin lähes 100 miljoonalla, noin 271 miljoonaan euroon. Finanssialakin pääsi loistamaan, sillä OP Ryhmän maksamat tuloverot jakoivat kasvuaan.

"Metsä Groupin tuloverot vastasivat 39 prosenttia kaikkien osuustoimintayritysten veroista."

Ryhmän maksamat tuloverot kasvoivat 18 miljoonalla 242 miljoonaan euroon. Saman tasoisia summia on viimeksi nähty OP:lta vuonna 2015. Vuoden 2023 puolivuositulos ryhmällä nousi jo miljardiin euroon.

Kuluvalta vuodelta tullaan siis todennäköisesti näkemään entistäkin suurempi veropotti. Jokohan 300 miljoonan euron ennätystä vuodelta 2014 kolkutellaan?

Metsä Groupin paluu suurimmaksi

OP Ryhmä on viime vuosina totuttu näkemään osuustoimintayritysten suurimpana veronmaksajana. Vuonna 2022 kuitenkin Metsä Group ohitti OP:n tässä kunniassa, ottaen ykkösveronmaksajan paikkansa takaisin, kuten vuosi sitten OT-lehdessä ennakoitiin.

Metsä Groupin tuloverot vastasivat 39 prosenttia kaikkien osuustoimintayritysten veroista. OP:n osuus kokonaisuudesta oli noin kolmannes.

OP tulee todennäköisesti ohittamaan jälleen Metsä Groupin tämän vuoden jälkeen, sillä metsäjättien tulokset ovat olleet tänä vuonna maltillisempia ja OP:n taas ennätystasolla.

Kaupan ja vakuutuksen osuudet laskivat

Kolmanneksi suurimman veronmaksajan paikasta ei tällä kertaa tullut kovin suurta kilpailua. Ryhmätasolla kolmanneksi suurin veronmaksaja oli kohtalaisen hyvän tuloksen tehnyt S-ryhmä ja sen alueosuuskaupat.

Alueosuuskauppojen ja SOK:n yhteenlasketut tuloverot ylsivät 62,3 miljoonaan euroon, joka oli lähes samalla tasolla kuin vuonna 2021. S-ryhmän osuus koko veropotista oli alle kymmenyksen.

Vuonna 2021 erinomaisen tuloksen tehnyt LähiTapiola putosi nyt hieman maltillisemmalla tuloksella neljänneksi 44 miljoonan euron veroilla. Pudotusta edellisvuodesta oli 38 miljoonaa. LähiTapiolan ja viidentenä olevan Fennian osuus koko potista oli nyt noin kymmenyksen verran, kun vielä vuotta aiemmin ne vakuutusala vastasi kuudenneksesta kaikkien osuustoimintayritysten veroista.

Alueosuuskaupat vastasivat valtaosasta S-ryhmän tuloveroista, kun taas LähiTapiolalla alueyhtiöiden osuus ryhmän tuloveroista oli vain noin kolmanneksen.

"Elintarvikeyritysten yhteensä maksamat tuloverot pysyivät lähes ennallaan."

Valion verot kasvussa, lihatalojen laskussa

Osuustoiminnallisten lihatalojen, Atrian ja HKScanin, maksamat tuloverot lähes puolittuivat edellisvuodesta, syynä tähän haasteiden täyttämä vuosi 2022.

Elintarvikeyritysten yhteensä maksamat tuloverot pysyivät kuitenkin lähes ennallaan, sillä samaan aikaan Valion tuloverot kasvoivat lähes 50 prosenttia. Meijerijätin vuoden 2022 tulovero oli hieman vajaat 18 miljoonaa, jossa kasvua kuutisen miljoonaa.

Ot-yritysten osuus Suomen yhteisöverosta noin kymmenyksen

Yhteisöjen tuloverot ovat vain pieni osa kokonaisveroja. Tilastokeskuksen ja Veronmaksajain keskusliiton tietojen mukaan vuonna 2022 kokonaisverokertymä veroista ja veronluonteisista maksuista Suomessa oli 115 miljardia euroa, kasvua vuodesta 2021 6,5 prosenttia.

Tästä potista yhteisöveron osuus vuonna 2022 oli 8 miljardia, viimeisen kymmenen vuoden ajalta jälleen ennätysmäärä.

Osuustoimintayritysten yhteenlasketut tuloverot ovat yhdeksän prosenttia tuosta koko potista. Siitäkin huolimatta, että lukumääräisesti niitä on vain alle prosentin verran kaikista Suomen yrityksistä.

Klikkaamalla kuvaajaa näet sen suurempana.
Klikkaamalla kuvaajaa näet sen suurempana.
Left Menu Icon
Right Menu Icon