Metsä Group keskittää resurssiviisaasti

Metsä Group selvisi kiitettävästi metsäteollisuudelle vaikeasta vuodesta 2023, jonka aikana lopputuotteiden kysyntä vähentyi ja tuotantokustannukset nousivat. Yhtiö jatkoi runsaiden investointien tiellä, vaikka kokonaisinvestoinnit laskivat vuodesta 2022. Viime vuosien investointien myötä Metsä Group tulee olemaan hyvässä iskussa, kun lopputuotteiden kysyntä alkaa kohentua tänä vuonna.

Teksti Matti Valonen, PTT
Jaa artikkeli

Metsäliitto osuuskunnan omistajastrategiana on kohottaa jäseniensä metsäomaisuuden arvoa tuottamalla kysyntää suomalaiselle puulle.

Vuoden 2023 lopussa jäsenten osuuskuntaan sijoittama osuuspääoma oli 1,5 miljardia euroa. Edellisvuoden tapaan osuuskunta jakoi vuonna 2023 jäsenilleen 101 miljoonaa euroa perusosuuksien ja lisäosuuksien korkoina sekä ylijäämänpalautuksena.

Vuonna 2023 Metsä Groupin omavaraisuusaste oli 56 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 61 prosenttia. Konsernin pitkän aikavälin tavoitteena on pitää omavaraisuusaste vähintään 40 prosentissa, mikä täyttyi viime vuonna kirkkaasti.

Runsaat investoinnit jatkuivat

Tehtaiden kilpailukyvyn parantaminen sekä niiden päästöjen vähentäminen edellyttävät suunnitelmallisia investointeja. Konsernin investointien arvo oli liki 1,2 miljardia viime vuonna. Investointien arvo laski edellisvuoden 1,5 miljardista, joka oli seurausta muun muassa Kemin uuden biotuotetehtaan valmistumisesta.

Kotimaisista kilpailijoista UPM:n ja Stora Enson kumpaisenkin investoinnit olivat 1,1 miljardia euroa. Stora Enson käynnissä olleista investointihankkeista merkittävin oli Oulun kartonkikone ja UPM:n Leunan biokemikaali-jalostamo Saksassa.

Viime vuonna Metsä Groupin merkittävimpiä käynnissä olevia investointihankkeita kotimaassa olivat Kemin biotuotetehtaan rakentaminen ja kartonkitehtaan kehitysohjelma (yht. 2,1 mrd. €).

Ruotsissa työn alla ovat Mariestadin pehmopaperitehtaan modernisointi (370 milj. €) ja Husumin taivekartonkikoneen kapasiteetin kasvattaminen (230 milj. €) sekä sataman uudistus. Kemin investoinnit valmistuivat syksyllä 2023,

”Tehtaiden kilpailukyvyn parantaminen edellyttää suunnitelmallisia investointeja.”

Mariestadin investoinnin on määrä valmistua vuonna 2025 ja Husumin investointien vuonna 2026.

Viime vuonna konserni päätti rakentaa Äänekoskelle uuden kertopuutehtaan (300 milj. €) , jonka on määrä valmistua vuonna 2026.

Sen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 160 000 kuutiota, mikä tuplaa konsernin kertopuun tuotantokapasiteetin.

Investoinnilla Metsä Group täydentää Äänekosken biotuotetehtaansa tuotannon kattamaan myös puutuotteet.

Tämän integraatin eli tehdaskeskittymän yhteyteen tehtävän investoinnin etuna ovat hyödyt logistiikassa, energiantuotannossa, tehtaiden sivuvirroissa ja alihankkijoiden käytössä.

Metsä Group suunnittelee parhaillaan uuden pehmopaperitehtaan rakentamista Ison-Britannian Gooleen, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Toteutuessaan investoinnin arvo olisi satoja miljoonia ja tehdas olisi kooltaan Britannian suurin pehmopaperitehdas. Jos tehdas rakennetaan, tulisi se todennäköisesti valmistamaan pehmopaperia Metsä Groupin Suomessa tuottamasta sellusta.

Investoinnilla metsäjätti loisi kysyntää tuottamalleen sellulle. Se vähentäisi myös yhtiön sellun vientiä Kiinaan.

Samaa tahtia kilpailijoiden kanssa

Metsä Groupin liiketulosprosentti (vertailukelpoinen liiketulos jaettuna liikevaihdolla) oli kahdeksan prosenttia vuonna 2023, kun vielä edellisvuonna se oli 18 prosenttia.

Vaikean markkinatilanteen huomioiden tulosta voidaan pitää onnistumisena.

Ruotsalaisista kilpailijoista osuuskuntaomisteisen Södran liiketulosprosentti oli aavistuksen Metsä Groupia heikompi. SCA:n liiketulosprosentti oli 27 prosenttia, mikä oli erinomainen, mutta selvästi heikompi kuin vuonna 2022.

”Vaikean markkinatilanteen huomioiden tulosta voidaan pitää onnistumisena.”

Viime vuonna Metsä Groupin liikevaihdosta kolmannes kertyi sellun ja sahatavaran myynnistä ja toinen kolmannes kartongista.

Loput muodostuivat pehmo- ja tiivispapereista sekä puutuotteista. SCA:n liikevaihdosta puutuotteet ja kartonki kerryttivät kukin vajaan kolmanneksen ja kartonki liki kaksi viidennestä.

Södran liikevaihdosta puolestaan sellu kattoi liki kolme viidennestä ja puutuotteet neljänneksen.

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon