Yritysmuotojen moninaisuus ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ansaitsevat enemmän huomiota. Erityisesti osuuskunnat ovat alihyödynnetty resurssi, joka voi tuoda ratkaisuja moneen ajan haasteeseen.
On varmistettava, että kaikki yritysmuodot saavat tasapuolisen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. Yritysmuoto ei tee yrityksestä epäpätevää, kuten tämän vuosikirjan analyysit kertovat. Osuuskuntamuotoiset yritykset ovet merkittäviä toimijoita ja työllistäjiä eri toimialoilla niin paikallisesti, alueellisesti kuin kansallisesti.
Osuustoiminnalla on pitkä perinne maataloudessa, kaupan, pankin ja vakuutustoiminnan alalla. Vuosikymmenten saatossa vakiintuneet osuuskunnat ovat kehittyneet vastamaan ajan tarpeita. Toiminnan ytimessä on ollut liiketoimintamallin perusta yhteisöllisiin ja pitkäjänteisiin tavoitteisiin.
Yhteiskunnallinen vastuu ja tavoitteet korostuvat tässä ajassa yhä enemmän. Osuuskunnilla on rooli omistajiensa yhteiskunnallisuuden osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden edistäjänä taloudellisten hyötyjen lisäksi. Tätä ei pidä unohtaa.
Osuuskuntayrittäjyyttä vahvistettava
Osuuskunnat ovat erinomainen alusta uudelle yrittäjyydelle. Tiimiyrittäjyys on ilmiö, joka on kasvussa erityisesti start up -kentässä ja yhteiskunnallisissa yrityksissä, mutta niiden potentiaali on jäänyt toistaiseksi vajaakäyttöön. Tiimiyrittäjyyden tukirakenteiden kehittämiseen tulee panostaa enemmän, jotta yhä useammat yrittäjät voisivat perustaa ja kehittää yrityksiä yhdessä.
Uutta yrittäjyyttä syntyy myös omistajanvaihdosten myötä. On kriittistä, että toimiville yrityksille löytyy jatkajia, kun omistaja haluaa luopua siitä. Työntekijöiden osuuskunnat tarjoavat kestävän vaihtoehdon yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.
Ne eivät ainoastaan säilytä työpaikkoja, vaan myös varmistavat yritystoiminnan jatkumisen erilaisilla alueilla.
”On ehdottoman tärkeää, että julkinen rahoitus on yritysmuodosta riippumatonta ja kaikkien yritysten saatavilla.”
Yrittäjyyskasvatus on avainasemassa, kun haluamme luoda uutta yrittäjyyttä. Osuuskunnat tarjoavat erinomaisen oppimisympäristön, jossa opiskelijat voivat käytännössä oppia yrittäjyystaitoja.
Esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemia on osoittanut, kuinka opiskelijaosuuskunnat voivat yhdistää yrittäjyyskasvatuksen ja liiketoiminnan menestyksekkäästi.
Tätä mallia tulee laajentaa niin ammattioppilaitoksiin kuin ammattikorkeakouluihin.
Julkinen rahoitus on tärkeä työkalu yritystoiminnan kehittämisessä, mutta nykyiset rahoitusinstrumentit ovat usein sidottuja yritysmuotoon. Tämä asettaa osuuskunnat ja yhteiskunnalliset yritykset heikompaan asemaan. On ehdottoman tärkeää, että julkinen rahoitus on yritysmuodosta riippumatonta ja kaikkien yritysten saatavilla.
Esimerkiksi osuuskuntien poissulkeminen Finnveran joidenkin palveluiden ääreltä ei ole perusteltua.
Osuuskuntien merkitys yritystoiminnan edistäjänä on kiistaton. On aika ottaa niiden potentiaali täyskäyttöön.
Kirjoittaja on Pellervon toimitusjohtaja