Omistajastrategia on yrityksen työkalu selvittää omistajien yhteinen tahtotila. Se kuvaa myös, miten tahtotila viedään eteenpäin yrityksen johdolle
Omistajastrategia on laajempi asia kuin yritysstrategia. Se ottaa kantaa omistajien rooliin ja luo siten omistajuudelle sisältöä. Osuuskunnissa omistajastrategioita näkee harvemmin kuin osakeyhtiöissä. Kysymys on ajankohtainen, koska juuri omistajuudesta haetaan tällä hetkellä kilpailuetua.
Mitä omistajastrategialla tavoitellaan ja mitä hyötyä siitä on? Otan esimerkin isosta tuhansien jäsenten osuuskunnasta. Omistajuus hajaantuu ja omistajien tahtotila voi jäädä sumeaksi. Seurauksena on heikkoa viestintää jäsenten ja johdon välillä.
Sisäisten konfliktien riski voi lisääntyä, jäsenet kokevat, etteivät tule kuulluiksi. Hyvä omistajastrategia auttaa hallitusta ja johtoa kehittämään ja uudistamaan osuuskuntaa. Se antaa toiminnalle ja talouden tavoitteille raamit ja luo arvopohjan.
”Hallintoelinten ja johdon on helpompi kommunikoida, kun on selkeästi dokumentoitu omistajien tahtotila.”
Keskiössä jäsenistö
Omistajastrategian ytimessä on itse prosessi. Kokemukset osoittavat, että se kehittää sisäistä viestintää ja päätöksentekokykyä. Hallintoelinten ja johdon on helpompi kommunikoida, kun on selkeästi dokumentoitu omistajien tahtotila ja sen suhde esimerkiksi liiketoimintastrategiaan.
Hyvä omistajastrategia näkyy jäsenistölle. Prosessi aktivoi edustajistoa ja hallintoneuvostoa ja luo vahvemman kuvan kasvollisesta omistajuudesta. Tämä edistää jäsenten tunnetta omistajuudesta, joka on yksi taustatekijä jäsenen sitoutumiseen.
Kyse on myös omistamisen merkityksellisyydestä, joka puhuttelee varsinkin nuorta sukupolvea.
Omistajastrategia ja prosessi tarjoavat jäsentyneen foorumin osuuskunnan arvokeskusteluun. Kyse ei ole kertaluonteisista keskusteluista, vaan jatkumo. Omistajastrategiaan voidaan palata ja sen toteutumista tuleekin seurata.
Kenen tehtävä on huolehtia, että jäsenten tahtotila kiteytetään? Näkemykseni mukaan se sopii parhaiten hallintoneuvostolle. Sen tulisi käydä asiasta keskustelu ja ottaa aloite. Tutkimusten mukaan monet hallintoneuvoston jäsenet kokevat roolinsa passiiviseksi. Omistajastrategia voi olla paras tapa muuttaa tilannetta.
Kirjoittaja on OT-lehden analyytikkotiimin jäsen. Hänen väitöskirjansa tuottajaosuuskuntien hallitusvalinnasta tarkastettiin LUT-yliopistossa kesäkuussa.