Nykyään on muotia olla huolissaan. LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen esittää huolensa ryhmän vuosikertomuksessa näin:
”Katsottaessa eteenpäin suomalaisten huoli tulevaisuudesta on monella tapaa perusteltu. 2020-luku tulee merkitsemään sekä Suomelle että suomalaisille usean pitkäaikaisen riskin realisoitumista, mikä lisää vaadetta muutoksille niin suomalaisessa yhteiskunnassa kuin suomalaisten omankin varautumisen suhteen.”
Koponen viittaa sanoillaan Suomen kansantalouden huonoon jamaan ja kotitalouksien heikkoon vakavaraisuuteen.
En täysin jaa Koposen näkemystä suuresta huolesta, mutta ymmärrän hyvin, että yleinen huolestuminen erilaisista asioista on hyvää polttoainetta vakuutusyhtiöille.
Vakuutusten kysyntä kasvoi
Inflaatio söi kovalla kädellä kuluttajien ostovoimaa, mutta siitä huolimatta kotitaloudet hankkivat yhä enemmän varsin hinnakkaita terveysvakuutuksia.
Jatkuva puhe julkisen terveydenhuollon kriisistä onkin vakuutusyhtiöiden paras myyntimies, olipa puheella katetta tai ei.
LähiTapiolan vapaaehtoisten henkilövakuutusten myynti kasvoi viime vuonna 15 prosenttia. Pohjola Vakuutuksessa trendi oli sama.
Pohjola Vakuutus myi 27 prosenttia enemmän riskihenkivakuutuksia kuin vuonna 2022. Myös terveysvakuutusten kysyntä kasvoi.
Toisena puolena terveysvakuutusten kasvaneessa kysynnässä on se, että niitä myös käytetään aikaisempaa aktiivisemmin.
Pohjola Vakuutus raportoi terveysvakuutusten korvausmenon kasvaneen 15 prosentilla lääkärikäyntien määrän lisäännyttyä.
Henkilövakuutusten lisämyynnin kannustamana LähiTapiola on kasvattanut määrätietoisesti omistajuuttaan terveysyhtiö Pihlajalinnassa. Kuluvan vuoden helmikuussa LähiTapiolan omistusosuus nousi jo 27 prosenttiin.
”LähiTapiola on kasvattanut määrätietoisesti omistajuuttaan terveysyhtiö Pihlajalinnassa.”
Pohjola Vakuutuksen perustamat ja Pihlajalinnalle myydyt sairaalat voivatkin hetken päästä olla kokonaan toisen vakuutusyhtiön omistuksessa.
LähiTapiola omistaa terveysyhtiö Mehiläisestäkin viidenneksen, mutta ideologisesti Pihlajalinna on lähempänä sinivalkoisen pääoman vakuutusyhtiötä.
Lisääntyneet korvaustapahtumat kaikissa vahinkovakuutuksissa johtivat Pohjola Vakuutuksen yhdistetyn kulusuhteen heikkenemiseen 89,8 prosentista 93,8 prosenttiin. Vakuutusmaksutuloista lähes 94 prosenttia meni siis suoraan korvauksiin.
LähiTapiolalla maksujen ja korvausten kehitys oli hieman yllättäen päinvastainen. Yhdistetty kulusuhde parani 90,6 prosentista 85,7 prosenttiin.
LähiTapiolan kasvua vauhditti maaliskuussa 2023 tapahtunut kauppa, jossa yhtiö osti enemmistöosuuden POP Vakuutuksena tunnetusta Suomen Vahinkovakuutus Oy:stä.
Kaupan myötä LähiTapiolan vahinkovakuutusasiakkaiden määrä kasvoi 13 prosentilla lähes 1,8 miljoonaan asiakkaaseen.
Pienemmistä keskinäisistä vakuutusyhtiöistä Pohjantähti ja Turva pinnistivät voitolla edellisen tappiollisen vuoden jälkeen.
Kumpikaan ei kuitenkaan pystynyt kasvattamaan vakuutusmaksutuloaan aivan samaa tahtia kuin LähiTapiola ja Pohjola Vakuutus.