Lahtelainen pub ja olutpanimo Ant Brew toimii yli satavuotiaassa rakennuksessa, jossa aiemmin sijaitsi panimotalo Mallasjuoman tehdaskiinteistö.
Tuttavallisemmin Malskiksi kutsutussa rakennuksessa toimii Ant Brewn lisäksi visuaalisten taiteiden museo Malva ja useita muita yrityksiä.
Koska kuhinaa paikalla riittää, on helppo uskoa, että jopa 90 prosenttia Ant Brewn tekemästä oluesta myydään joko pubin hanoista tai ulosmyyntinä.
Myös kate on parempi, kun välikäsiä ei ole. Maltaista janojuomaa yritys valmistaa noin 25 000 litraa vuodessa. Kustannustehokkaan toimintamallinsa ansiosta Ant Brewn liikevaihto on tänäkin vuonna melkein 350 000 euroa.
”Osuuskunta toimii hautomona, jossa kehitetään olutreseptejä ja erilaisia liikeideoita panimoa varten.”
Osakeyhtiömuotoinen Ant Brew aloitti toimintansa vuonna 2019, mutta sen kasvualustana oli joitain vuosia aiemmin perustettu kotiolutharrastajien osuuskunta Ant Farm.
Kyseessä on aputoiminimi Lahen olutosuuskunnalle, joka toimii edelleen ja on luonteeltaan ei-kaupallinen.
”Ensimmäinen olut tuotettiin Ant Farmin kautta asiakkaille vuonna 2016 yhteistyössä jalkapallojoukkue FC Lahden kanssa. Osuuskunta suunnitteli reseptin ja olut valmistettiin Teerenpelin panimolla”, kertoo Ant Brewn toimitusjohtaja Kari Puttonen, joka on myös Ant Farm -osuuskunnan perustajajäsen.
Parinkymmenen jäsenen osuuskunta toimii hänen mukaansa nykyisinkin eräänlaisena hautomona, jossa kehitetään olutreseptejä ja erilaisia liikeideoita panimoa varten.
Osuuskunnan kehittämistä oluista parhaat päätyvät Ant Brewn panimopubin valikoimaan.
Puttonen mainitsee tuoreimpana esimerkkinä Tee Se Itse -oluen, joka julkistettiin syksyllä poikkitaiteellisessa Ant Fest -tapahtumassa, jota osuuskunta oli järjestämässä.
Osuuskunnan nimessä sana Ant eli muurahainen kuvaa yhteisöllisyyttä ja sitä, että kaikkien työllä on merkitystä suuren keon rakentamisessa.
Taiteilijoille ja urheilijoille nimikko-oluet
Ant Brew Oy:n perustamisen jälkeen oluen valmistus otettiin omiin käsiin. Panimovastaavana toimii Puttonen, joka on koulutukseltaan automaatioinsinööri.
Hänen kädenjälkensä näkyy myös panimon modernissa laitteistossa.
”Tuotantotilamme ovat aika pitkälle automatisoituja. Pystymme ohjelmiston avulla määrittämään käymisastioiden lämpötilat oluen tekoprosessin jokaisessa vaiheessa.”
Myös oluen säilytysprosessiin on panostettu. Olut säilytetään viileässä niin kauan, kunnes se toimitetaan asiakkaalle.
Tämä on hänen mukaansa Ant Brewlle selvä kilpailuetu. Puttonen ei tiedä, että vastaava järjestelmä olisi Suomessa käytössä yhdelläkään muulla pienpanimolla.
”Pystymme ohjelmiston avulla määrittämään käymisastioiden lämpötilat oluen tekoprosessin jokaisessa vaiheessa.”
Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on Ant Brewn toiminnan ytimessä. Esimerkiksi taiteilijaryhmä Lahtiblogin näyttely pidettiin panimon tiloissa syksyn aikana. Kävijöiden iloksi syntyi myös yhteistyöolut Pyhävesi.
Ant Brew on toteuttanut niin ikään paikallisten urheiluseurojen nimikko-oluet Lahti Basketball ja Reipas on rautaa.
”Luotamme symbioottiseen yhteistyöhön, jossa kumpikin osapuoli hyötyy. Brändimme vahvistuu, kun oluttamme myydään Lahden Reippaan jalkapallopeleissä ja me taas pidämme joukkueen lippua korkealla.”